Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς διαχειρίζεται το παιδί το πένθος

Πώς διαχειρίζεται το παιδί το πένθος

Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, μπορούν να έχουν μεγάλα συναισθήματα όταν κάποιος πεθάνει, αλλά δεν έχουν πάντα τις λέξεις για να τα εκφράσουν

Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα του τι θεωρείται φυσιολογικό στα συναισθήματα του παιδιού μετά από μία απώλεια. Πολλά παιδιά δείχνουν λύπη, θυμό και άγχος. Κάποια ίσως μπερδεύονται και προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί ενώ μερικά δεν επηρεάζονται καθόλου ή νιώθουν ενοχές γιατί νομίζουν ότι ευθύνονται για αυτό. Το παιδί ίσως αντιδράσει πιο έντονα σε ένα θάνατο ανθρώπου που έβλεπε συχνά.

Τα έντονα συναισθήματα μπορούν να κατακλύσουν το παιδί. Άλλα είναι πιο ήσυχα και δεν συμμετέχουν και άλλα παρουσιάζουν προκλητική συμπεριφορά.

Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, μπορούν να έχουν μεγάλα συναισθήματα όταν κάποιος πεθάνει, αλλά δεν έχουν πάντα τις λέξεις για να τα εκφράσουν. Είναι λοιπόν καλή ιδέα να ξεκινήσετε βοηθώντας το παιδί να εντοπίσει αυτά που νιώθει ακριβώς. Στη συνέχεια, ενημερώστε το παιδί σας ότι αυτά που νιώθει είναι φυσιολογικά και ότι εσείς νιώθετε ακριβώς το ίδιο. Έτσι είναι πιο πιθανό να σας μιλήσει. Κάποιες φορές, βοηθά το να του δώσετε ιδέες για το πώς να αντιμετωπίσει τα δυνατά συναισθήματα. Αυτό που βοηθά είναι να διατηρήσετε τη ρουτίνα του, να του πείτε ότι είναι οκ να παίζει και να είναι χαρούμενο αλλά και αν ενημερώσετε το σχολείο του.

Τα νήπια ή παιδιά προσχολικής ηλικίας καταλαβαίνουν ότι ο νεκρός έχει μεταφερθεί σε ένα άλλο μέρος αλλά δεν κατανοούν ότι έχει φύγει για πάντα. Μπορεί να ρωτήσει αν μπορεί να επισκεφθεί το νεκρό και να παλινδρομήσει στη συμπεριφορά του, βρέχοντας το κρεβάτι όταν κοιμάται. Απαντήστε με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του παιδιού, υποστηρίξτε και ανακουφίστε το και δείξτε υπομονή με τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας καταλαβαίνουν ότι ο θάνατος είναι το τέλος της ζωής αλλά μπορεί να νομίζουν ότι δεν πεθαίνουν όλοι οι άνθρωποι. Θα το βοηθήσετε με το να του πείτε ότι ο θάνατος δεν είναι δικό του λάθος, με το να απαντάτε με ειλικρίνεια και με το να προτείνετε ένα κλείσιμο που ταιριάζει στο παιδί.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024