Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ελληνας που έμαθε τις τράπεζες να... σκέφτονται

Ο Ελληνας που έμαθε τις τράπεζες να… σκέφτονται

Με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, η Temenos είναι σήμερα η νούμερο 1 εταιρεία τραπεζικού λογισμικού παγκοσμίως, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν είχε ποτέ φανταστεί όταν στη δεκαετία του ’60 έφυγε από την Ελλάδα, ως οικονομικός μετανάστης

Η επιχείρηση που δημιούργησε, η Temenos, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, αποτελεί σήμερα τη νούμερο 1 εταιρεία τραπεζικού λογισμικού παγκοσμίως, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν είχε ποτέ φανταστεί όταν στη δεκαετία του ’60 σε ηλικία 23 ετών έφυγε από την Ελλάδα, ως οικονομικός μετανάστης, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο Γιώργος Κούκης θα μπορούσε να είναι το πρότυπο του δαιμόνιου Ελληνα, ο οποίος καταφέρνει να αρπάξει τις ευκαιρίες και να μετατρέψει σε επιτυχίες, ανεξάρτητα από της δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν στη διαδρομή. Οπως μάλιστα λέει ο ίδιος, δεν είχε ποτέ φανταστεί τη διαδρομή που θα έκανε στην επαγγελματική του ζωή, όταν χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και με μόλις 120 δολάρια στην τσέπη έφτασε στη μακρινή Αυστραλία, με τη δύο μηνών έγκυο γυναίκα του.

Μάλιστα ο αυτοδημιούργητος Χαλκιδαίος που αναζήτησε την τύχη του στη χώρα των καγκουρό το 2017 βρέθηκε στην 199η θέση της λίστας με τους 200 πλουσιότερους Αυστραλούς του οικονομικού περιοδικού «BRW» ενώ έχει υπάρξει και στη λίστα με τους πλουσιοτέρους Ελληνες της Ελβετίας.

Ο γεννημένος στη Χαλκίδα το 1944 Γιώργος Κούκης είναι υποστηρικτής της «Ηθικής Ηγεσίας» και θεωρεί ότι οι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας εταιρείας. «Οι άνθρωποι είναι το κλειδί της επιτυχίας» λέει και φυσικά της επιχείρησης που ο ίδιος δημιούργησε το 1993, της Τemenos.

Για τον ίδιο η επιτυχία δεν είναι θέμα σύμπτωσης. «Οταν τρέχεις μια επιχείρηση με τρόπο που βασίζεται σε αρχές και αξίες, όταν εργάζεσαι σκληρά κάθε ημέρα, όταν επιλέγεις να έχεις κοντά σου ταλαντούχους ανθρώπους που έχετε ένα κοινό Ονειρο να δημιουργήσετε μια εταιρεία που οι άνθρωποί της να είναι περήφανοι που εργάζονται για αυτή, που δημιουργεί πλούτο πληρώνοντας τις υποχρεώσεις της σε φόρους κ.τ.λ. και καταφέρνει να είναι κερδοφόρα τότε το ενδεχόμενο η επιτυχία να είναι αποτέλεσμα συμπτώσεων μειώνεται δραματικά» αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Οχι σε απολύσεις

Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει ότι η κερδοφορία στις επιχειρήσεις δεν έρχεται μέσα από απολύσεις και περικοπές μισθών. «Θα αναφερθώ σε ένα πραγματικό γεγονός. Οπως εξηγεί, το 2008, όταν ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, το βασικό αίσθημα ήταν ότι αφού οι τράπεζες έχουν πρόβλημα άρα και η Temenos που εξαρτάται από τις τράπεζες ως πελάτες της θα έχει πρόβλημα. Πολλές εταιρείες και ιδιαίτερα οι τράπεζες προχώρησαν σε χιλιάδες απολύσεις, ενώ εκείνο το διάστημα κατέρρευσε και η μετοχή της εταιρείας. Ωστόσο στην Temenos πήραμε μια δύσκολη απόφαση. Να μην απολυθεί κανείς. Επιζήσαμε και τα καταφέραμε, καθώς επιλέξαμε να μη χάσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο στο οποίο είχαμε επενδύσει για πολλά χρόνια. Το κάναμε και γιατί δεν μπορούσαμε στην ιδέα ότι τόσο πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Και εκ του αποτελέσματος αυτή ήταν η σωστή επιλογή».

Οπως πιστεύει μάλιστα, το ρίσκο είναι μέσα στη ζωή όποιου θέλει να δημιουργήσει και ειδικά εκείνου που θέλει ηγηθεί. «Ομως πάντα θα πρέπει να μετρά τους κινδύνους, να τους υπολογίζει» λέει.

Ο ίδιος ξέρει τι σημαίνει να παλεύεις για την επιβίωση και δεν το ξεχνά. Το 1971, ύστερα από μικρή παραμονή στο Λονδίνο, με την έγκυο γυναίκα του βρέθηκε στην Αυστραλία. Αν και με σπουδές στα Οικονομικά από την Ανωτάτη Εμπορική, το ελληνικό πτυχίο του δεν αναγνωριζόταν. Ετσι ταυτόχρονα με τη δουλειά γράφτηκε εκ νέου στο πανεπιστήμιο παίρνοντας το πτυχίο του από το University of Technology του Σίδνεϊ.

Το πτυχίο αυτό του άνοιξε την πόρτα της αεροπορικής εταιρείας Quantas, στον τομέα των συστημάτων πληροφορικής και μερικά χρόνια αργότερα μιας αμερικανικής πολυεθνικής συστημάτων πληροφορικής, της MCA (με έδρα την Ατλάντα), η όποια άνοιξε γραφεία στην Αυστραλία. Σε αυτή την επιχείρηση ο μετανάστης που έφτασε στην Αυστραλία χωρίς να ξέρει ούτε τη γλώσσα κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να αναλάβει επικεφαλής του γραφείου και έγινε ο πρώτος μη αμερικανός μάνατζερ της εταιρείας.

Ομως ο ανήσυχος Ελληνας ήθελε να δημιουργήσει κάτι δικό του και το 1987 ιδρύει την εταιρεία τεχνολογίας CTW. Ομως την ίδια χρονιά ξεσπά η χρηματοοικονομική κρίση και χάνει σχεδόν τα πάντα.

Δεν το βάζει κάτω. Με προνόμιο το ελληνικό που πείσμα το 1993 καταφέρνει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και αγοράζει μια χρεοκοπημένη ελβετική εταιρεία, η οποία ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής για τράπεζες. Την ονομάζει Temenos. Στις αρχές του 2000 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει 63 γραφεία εξυπηρετώντας πελάτες σε 145 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερους από 4.600 εργαζομένους. Ο ίδιος μέχρι το 2011 κατείχε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Πλέον παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Με φιλότιμο

Στο ερώτημα ποιο θεωρεί το σημαντικότερο επίτευγμά του έως σήμερα η απάντηση μάλλον αιφνιδιάζει. «Εμαθα να φροντίζω για όλα όσα με περιβάλλουν. Κατά συνέπεια έμαθα να δουλεύω με φιλότιμο. Εκτός των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων είναι μέλος του King’s College του Λονδίνου αλλά και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Επίσης είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της The Classical Opera Company, London, ενώ έχει αναπτύξει και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, την πτυχή των δράσεων του όπμως προτιμά να την κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ έχει χρηματοδοτήσει αρκετά ερευνητικά πρότζεκτ στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της υγείας, όπως τη Ρευματολογική Παιδιατρική Κλινική του King’s College London Evelina Children’s Hospital.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024