Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέντευξη Α. Λοβέρδου στο in.gr για «παρδαλούς» και συμμορίες - «Κανένας οίκτος και έλεος»

Συνέντευξη Α. Λοβέρδου στο in.gr για «παρδαλούς» και συμμορίες – «Κανένας οίκτος και έλεος»

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος μιλά στο in.gr για την επόμενη ημέρα από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, για το σκάνδαλο της Novartis αλλά και για το ρόλο της Κεντροαριστεράς και στέλνει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση: «Κανένας οίκτος και κανένα έλεος για τα ανομήματά τους δεν θα υπάρξει»

Σφροδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στις μεθοδεύσεις της προκειμένου να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, εξαπολύει ο Ανδρέας Λοβέρδος με συνέντευξή του στο in.gr. Ο βουλευτής του Κινήματος αλλαγής κάνει λόγο για τραγελαφικές καταστάσεις και για «παρδαλές» κοινοβουλευτικές ιστορίες ενώ τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας εφάρμοσε ένα πρωτοφανή εξανδραποδισμό πολιτικών στελεχών.

Για το Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι «με συνοχή και με συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεχίζει να εκφράζει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου με τον πιο αυθεντικό τρόπο«.

Ενώ για την υπόθεση της Novartis επισημαίνει: «Το κουβάρι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και είναι ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθούν στο πανελλήνιο όλες οι αδιανόητες μέθοδοι που μόνο συμμορίες απεργάζονται και με τις οποίες κάποια μέλη της παρούσας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Α.Τσίπρα»

Αναλυτικά η συνέντευξη στο in.gr

Ποιο θα ήταν το γενικότερο σχόλιό σας σχετικά με τη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση προκειμένου να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών;

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με τα ίδια χαρακτηριστικά που αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα, του εσωτερικού και του εξωτερικού τομέα. Αντιμετώπισε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα με αβυσσαλέα άγνοια, πλήρη περιφρόνηση των γεωπολιτικών και ιστορικών του διαστάσεων και πρωτοφανή ακηδία για τις μελλοντικές του συνέπειες. Έφερε τη συμφωνία με προχειρότητα, με αλαζονεία, με ανευθυνότητα και όπως αποδείχτηκε στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες της αρμόδιας Επιτροπής και της Ολομέλειας με πονηρία.

Αρνήθηκαν στην πρώτη φάση να καταθέσουν καίρια και αναγκαία για την συζήτηση έγγραφα. Τέτοια αδιαφάνεια δεν έχει προηγούμενο. Αλλά και τέτοια συνενοχή από τα μέλη της πλειοψηφίας-μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ επίσης πρώτη φορά καταγράφεται στα κοινοβουλευτικά ανεπανάληπτα. Οι βουλευτές της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους με μοναδικό εφόδιο την κομματική τους γραμμή.

Εχουν ακουστεί χαρακτηρισμοί όπως «κυβέρνηση – κουρελού», «χουντικές διαδικασίες», «κυβέρνηση αποστατών», «χρηματισμοί, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι». Συμβαίνουν όλα αυτά ή είναι υπερβολές;

Όταν εξετάζονται τέτοια μείζονα πολιτικά ζητήματα ουδέποτε τοποθετήθηκα βασιζόμενος σε εικασίες και μετερχόμενος χαρακτηρισμούς. Η καλύτερη προσέγγιση είναι εκείνη της καταγραφής της κατάστασης των πραγμάτων. Και η σημερινή κατάσταση των πραγμάτων στην ελληνική πολιτική σκηνή έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την συγκυβέρνηση είναι συγκεκριμένη και προφανέστατα τραγελαφική.

Ένας Πρωθυπουργός «καταληστεύει» τον συνεταίρο του για μια «χούφτα εξουσίας». Γιατί τί έκανε ο κ.Τσίπρας μόλις ο επί τέσσερα χρόνια κυβερνητικός του εταίρος αποχώρησε από την Κυβέρνηση; Λεηλάτησε το κόμμα του εφαρμόζοντας ανοικτά και απροκάλυπτα την τακτική του εξανδραποδισμού πολιτικών στελεχών. Και έτσι καταγράφεται σήμερα η πιο παρδαλή, η πιο πολυποίκιλη κατάσταση στην ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία.

Ένα κόμμα αντιπολιτεύεται πλέον την κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή δύο βουλευτές του δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό είναι ο πολιτικός καμβάς μέσα στον οποίο θέλησαν να λύσουν ένα από τα πιο σοβαρά εθνικά θέματα της χώρας και μέσα σ΄αυτό το πολιτικό πλαίσιο σκοπεύουν να συνεχίσουν την καταστρεπτική κυβερνητική τους πορεία.

Πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου άλωσης της Κεντροαριστεράς αυτό που επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας ή τελικά το ΚΙΝΑΛ «έβγαλε μόνο του τα μάτια του;»

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην πιο δυνατή του πολιτική στιγμή. Γιατί όχι μόνο έχει μια συμπαγή και μαχητική Κοινοβουλευτική Ομάδα με ενιαίο, σαφή και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο αλλά και γιατί οι όποιες φρούδες ελπίδες και απέλπιδες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν διεμβόλισμό του εξανεμίστηκαν και απέτυχαν αντιστοίχως.

Πράγματι, και προφανώς εξαιτίας της απόγνωσης που πνίγει τον Πρωθυπουργό ενόψει της εκλογικής του πανωλεθρίας, ο Α.Τσίπρας επιχείρησε με τρόπο αξιολύπητο να πλήξει την παράταξή μας, που είναι ο μόνος αυθεντικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς, του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά επειδή ένας από τους κανόνες της ιστορίας είναι η ετερογονία των σκοπών, αυτό που κατάφερε είναι να προσκρούσουν οι μεθοδεύσεις του σε τοίχο και να συντριβούν.

Που έχουν γίνει λάθη από το Νοέμβριο του 2017 και τις εσωκομματικές εκλογές. Τότε υπήρξαν φωνές που έλεγαν ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει ενιαίο κόμμα κι όχι να υπάρχουν διαφορετικές Κ.Ο. και απόψεις. Η ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν τον είχε δεχθεί. Ηταν ένα λάθος που προκάλεσε αυτή την κατάσταση;

Τα πισωγυρίσματα σε τέτοιες υποθέσεις μάλλον αφαιρούν παρά προσθέτουν. Θα ήταν τουλάχιστον επιπόλαιο να τοποθετηθώ με βεβαιότητα για πιθανότητες. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έγινε μια τίμια προσπάθεια από πολλές πλευρές, που τελικά όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Στην πολιτική οι συμμαχίες δεν έχουν πάντοτε αίσια έκβαση. Το Κίνημα Αλλαγής με συνοχή και με συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεχίζει να εκφράζει τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Κανείς νομίζω δεν μπορεί να αντιλέξει στο γεγονός, ότι η πιο σκληρή αλλά και δίκαιη, η πιο υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ασκείται αδιάλειπτα από την δική μας παράταξη.

Ο ρόλος της Κεντροαριστεράς

Ποιο τελικά το μέλλον της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα; Θα σβήσει αργά, θα μπορέσει να γίνει ο τρίτος δρόμος, η επιλογή των πολιτών απέναντι και στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα έχει αντίστοιχη θέση με εκείνη της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Και η θέση αυτή είναι τόσο κομβική όσο και αναγκαία για την πολιτική μετεξέλιξη της οικονομίας και της κοινωνίας. Και βεβαίως το Κίνημα Αλλαγής είναι ήδη ο τρίτος δρόμος στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό ούτε αμφισβητείται, ούτε αμφιλέγεται, ούτε τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου το μέλλον του πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς είναι πολλά υποσχόμενο.

Ήδη στην παρούσα πολιτική συγκυρία το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και θα είναι ξεκάθαρα τρίτη δύναμη και στο κοινωνικό και στο πολιτικό πεδίο σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις. Άρα θα συμβούλευα όσους ανησυχούν για το μέλλον της παράταξής μου να στρέψουν αλλού τις ευφάνταστες ανησυχίες τους.

Αν στις επόμενες εκλογές το ΚΙΝΑΛ δεν πετύχει τους στόχους του θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επικεφαλής με τις πολιτικές τις επιλογές της οποίας συντασσόμαστε και συστρατευόμαστε όλοι. Όπως ξέρετε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ήταν η προσωπική μου επιλογή το Νοέμβριο του 2017, οπότε έγιναν εκλογές και ανεδείχθη. Άρα η ερώτησή είναι απλώς ρητορική, διότι τέτοια θέματα τέθηκαν το Νοέμβριο του 2017, απαντήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και δεν έχει νόημα να τίθενται εκ νέου. Θέλω να είμαι σαφής και κρυστάλλινος σε αυτό.

Περί Novartis… κανένας οίκτος

Η υπόθεση της Novartis εν τέλει τι ακριβώς ήταν και που στόχευε η κυβέρνηση. Ενα ιατρικό σκάνδαλο που χρησιμοποιήθηκε από το Μαξίμου για να πλήξει τους αντιπάλους του; Και ποια κατάληξη θα έχει;

Αυτή η δύσοσμη υπόθεση ήταν μια άθλια πλεκτάνη που είχε σαφή και ξεκάθαρο σκοπό. Να πλήξει ανεπανόρθωτα την πολιτική τιμή και την προσωπική υπόληψη των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης. Και όσο πιο δύσκολος πολιτικός αντίπαλος ήταν κάποιος, τόσο μεγαλύτερο ήταν το μένος των κυβερνόντων απέναντί του.

Όμως οι οπερετικές και κυρίως ελεεινές μηχανορραφίες τους έσκασαν στα χέρια τους και τώρα όλος ο ελληνικός λαός αρχίζει να μαθαίνει πόσο βαθιές είναι οι αντικοινοβουλευτικές, αντιδημοκρατικές και αντιμοραλιστικές καταβολές των φανατικών που μας κυβερνούν. Το κουβάρι έχει αρχίσει να ξετυλίγεται και είναι ζήτημα χρόνου να αποκαλυφθούν στο πανελλήνιο όλες οι αδιανόητες μέθοδοι που μόνο συμμορίες απεργάζονται και με τις οποίες κάποια μέλη της παρούσας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Α.Τσίπρα προσπάθησαν να δημιουργήσουν ενόχους εκεί που δεν υπήρχαν.  Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο κυρίως μήνα είναι όχι απλώς αδιανόητα.

Οι παραιτήσεις τριών Εισαγγελέων, οι μομφές του ενός προς τους άλλους ότι «δεν θα πάει φυλακή γι΄αυτή την υπόθεση», όσα αποκαλύπτονται από την υπόθεση Μανιαδάκη και η απίστευτη δήλωση του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου κ.Καμμένου από το βήμα της Βουλής ότι «όταν οι εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές “άστο αυτό για παρακάτω” τότε αυτό προσβάλλει και εσάς και εμάς.

Περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες», κάνουν και τον πιο ανυποψίαστο πολίτη να φρίττει. Όσοι, που ασφαλώς έχουν και όνομα και επώνυμο, αποτόλμησαν να επιχειρήσουν να με εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά να γνωρίζουν καλά ότι τίποτε δεν θα με σταματήσει μέχρι να αποκαλύψω τις ελεεινές μεθοδεύσεις τους. Κανένας οίκτος και κανένα έλεος για τα ανομήματά τους δεν θα υπάρξει.

Ολοι ζητούν συναίνεση και η χώρα να βαδίσει μπροστά γιατί το απαιτεί και η οικονομία. Με όσα συμβαίνουν όμως μήπως θα υπάρξουν ρεβανσιστικές τάσεις την επαύριο των εκλογών;

Προσωπικά πάντοτε πίστευα στις κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις όταν επρόκειτο να επιλυθούν ζητήματα για το καλό των πολιτών. Και δικαιούμαι να μου πιστώνεται ότι ως Υπουργός και Εργασίας και Υγείας και Παιδείας δεν δίστασα να πάρω αποφάσεις και να προχωρήσω σε τομές και μεταρρυθμίσεις αψηφώντας το πολιτικό κόστος. Η συναίνεση όμως που χρειάζεται η χώρα στην παρούσα συγκυρία δεν μπορεί να διαπερνά κόμματα που κορόιδεψαν, εξαπάτησαν, λεηλάτησαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις προχθές δήλωσε ξεδιάντροπα ότι παρέχει αμέριστη συμπαράσταση στο καθεστώς του Μαδούρο, είναι σαφές ότι δεν είναι ένα κόμμα που μπορούμε σε καμία περίπτωση να έρθουμε σε συμφωνία. Ρεβανσιστές εμείς δεν υπήρξαμε ποτέ. Διχαστικό λόγο εμείς δεν αρθρώσαμε ποτέ.

Το «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» ανήκει αποκλειστικά στον κ.Τσίπρα. Προσπάθειες να μετατραπεί η Δικαιοσύνη σε κυβερνητικό παράρτημα εμείς δεν κάναμε ποτέ. Το ΕΚΑΣ εμείς το θεσπίσαμε, οι λαϊκιστές το κατήργησαν. Ευτυχώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τους έχουν καταλάβει. Και θα φροντίσουν στην κάλπη να τους δώσουν τις δέουσες απαντήσεις. Η χώρα θα πάει μπροστά χωρίς αυτούς γιατί στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής θα τους κατατάξει η λαϊκή ετυμηγορία.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024