Στις 23 Ιανουαρίου του 1956 έγινε ο φονικότερος καταγεγραμμένος σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο σεισμός έπλιξε τηεπαρχία Shaanxi της Κίνας και σκότωσε 830.000 ανθρώπους.

Αν και όχι ο ισχυρότερος, αφού άγγιξε τα 8 με 8,3 ρίχτερ, ήταν σίγουρα ο πιο φονικός. Κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα και οι επαρχίες Shaanxi και Shanxi έχασαν το 60% του πληθυσμού τους.

Ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές σε απόσταση έχως και 500 χιλιομέτρων και ακολούθησαν κατολισθήσεις, πλημμύρες και πυρκαγιές. Οι καταγραφές από εκείνη την περίοδο αναφέρουν βουνά που ισοπεδώθηκαν, για ποτάμια που εξετράπησαν, για πολυήμερες πυρκαγιές και για δρόμους που εξαφανίστηκαν.

Αναφέρεται πως μετά από αυτόν τον φονικό σεισμό, η ανθρωπολογία του τόπου, στον οποίο έχουν καταγραφεί άλλοι 26 καταστροφικοί σεισμοί, άλλαξε ραγδαία. Μετά τον σεισμό του 1556, πολλά από τα κτίρια που ήταν χτισμένα με πέτρα και καταστράφηκαν, αντικαταστάθηκαν με κτίρια κτισμένα από πιο μαλακά υλικά που θα μετρίαζαν τις απώλειες, όπως μπαμπού και ξύλο.

Στη συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας καταγράφονται τρία ρήγματα, τα οποία ευθύνοται και για τον δεύτερο φονικότερο σεισμό στην ιστορία 420 χρόνια αργότερα, που άφησε πίσω του 700.000 νεκρούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο