Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι κάτοικοι είναι λιγότεροι ευτυχισμένοι όταν αυξάνει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Οι κάτοικοι είναι λιγότεροι ευτυχισμένοι όταν αυξάνει η ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ρύπανση του αέρα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Κίνα, όπου εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξαιτίας της προκαλούνται κατά μέσο όρο 1,1 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, ενώ η ετήσια επιβάρυνση για την οικονομία φθάνει τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η σχέση ανάμεσα στην ποιότητα του αέρα και στην ψυχική διάθεση των ανθρώπων, όπως αυτή αντανακλάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα ευτυχίας των κατοίκων μιας πόλης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ρύπανση του αέρα συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Κίνα, όπου εκτιμάται ότι κάθε χρόνο εξαιτίας της προκαλούνται κατά μέσο όρο 1,1 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, ενώ η ετήσια επιβάρυνση για την οικονομία φθάνει τα 38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια ΜΙΤ και Νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, καθώς επίσης από τα κινεζικά πανεπιστήμια της Σαγκάης και Τσινγκούα του Πεκίνου, καθώς και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Human Behaviour», συσχέτισαν τα επίπεδα μικροσωματιδίων (ΡΜ 2,5) στην ατμόσφαιρα, με τις διακυμάνσεις στην ψυχική διάθεση των πολιτών σε 144 κινεζικές πόλεις.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν έναν ειδικό αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν το συναισθηματικό περιεχόμενο 210 εκατομμυρίων μηνυμάτων (tweets) από την πλατφόρμα microblogging Sina Weibo, την κινεζική εκδοχή του Twitter. Δημιουργήθηκε έτσι για κάθε πόλη και κάθε μέρα ένας μέσος «δείκτης ευτυχίας» σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το 100.

Η συσχέτιση αυτού του δείκτη με τις μεταβολές στις καθημερινές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων αποκάλυψε ότι η ρύπανση και η ευτυχία συνδέονται στενά με αντιστρόφως ανάλογη σχέση: όταν η μία ανεβαίνει, η άλλη κατεβαίνει. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είναι συναισθηματικά πιο ευαίσθητες από ό,τι οι άνδρες στην αυξημένη ρύπανση, όπως είναι και τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα. Επίσης, οι άνθρωποι από τις πιο καθαρές και τις πιο βρώμικες πόλεις είναι αυτοί που επηρεάζονται ψυχολογικά περισσότερο, σε σχέση με όσους ζουν σε πόλεις με ενδιάμεση ρύπανση.

Παρόλο που η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 8%, τα επίπεδα ικανοποίησης των πολιτών δεν φαίνονται να αυξάνουν εξίσου -και η ρύπανση μπορεί να εν μέρει να ευθύνεται γι’ αυτό, πέρα από τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, τις ολοένα υψηλότερες τιμές των ακινήτων, την ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων κ.α. Η ρύπανση του αέρα οφείλεται κυρίως στην ταχεία εκβιομηχάνιση, στην εκτεταμένη χρήση άνθρακα και στην κυκλοφορία ολοένα περισσότερων αυτοκινήτων.

«Εκτός των άλλων, η ρύπανση έχει και ένα συναισθηματικό κόστος. Οι άνθρωποι γίνονται δυστυχείς και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάρουν παράλογες αποφάσεις», δήλωσε η κινεζικής καταγωγής επικεφαλής ερευνήτρια Σικί Ζενγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΜΙΤ. Όπως είπε, τις μέρες με μεγάλη ρύπανση, λόγω του άγχους και της βραχυπρόθεσμης κατάθλιψής τους, οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να επιδείξουν παρορμητική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, κάνοντας πράγματα για τα οποία αργότερα μπορεί να μετανιώσουν.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024