Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ήθος και ύφος του σατυρικού δράματος

Το ήθος και ύφος του σατυρικού δράματος

Αποτίμηση της μετάφρασης του έργου από τον Βάιο Λιαπή, η οποία απέσπασε – εξ ημισείας – το Κρατικό Βραβείο απόδοσης στα νέα ελληνικά

H μετάφραση ενός αρχαιοελληνικού δραματικού έργου δεν ενδιαφέρει μόνο τους φιλολόγους και τους φιλομαθείς αλλά και τους επαγγελματίες των παραστάσεων αρχαίου δράματος. Δυστυχώς ο χώρος αυτός τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται στην επιθυμητή κατάσταση. Οι παραστάσεις κωμωδίας έχουν μεταβληθεί σε επιθεωρήσεις, ενώ οι παραστάσεις τραγωδίας κακοποιούνται από σκηνοθέτες που δεν γνωρίζουν επαρκώς τα έργα που ανεβάζουν, ούτε ενδιαφέρονται να τα μάθουν. Αφήνοντας κατά μέρος τα σύγχρονα σκηνοθετικά «ευρήματα», που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το αρχαίο θέατρο και αποσπούν την προσοχή του θεατή από τα ουσιώδη συστατικά της παράστασης, δηλαδή τον λόγο και τη δράση, περιορίζομαι στις μεταφράσεις. Οι σκηνοθέτες δουλεύουν κατά κανόνα με μεταφράσεις, που όχι σπάνια εκπονούνται από ανίδεους μεταφραστές ή υφίστανται  επεμβάσεις εκ των υστέρων, ενώ θα έπρεπε να μελετούν σε βάθος – και γιατί όχι, με τη βοήθεια ειδικών, αν δεν γνωρίζουν τη γλώσσα – το έργο που προτίθενται να ανεβάσουν και τα δραματικά συμφραζόμενά του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024