Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το φάντασμα από τα «μολυβένια χρόνια» που επέστρεψε στην Ιταλία

Το φάντασμα από τα «μολυβένια χρόνια» που επέστρεψε στην Ιταλία

Ο Σαλβίνι, ο Μπολσονάρο και το «δωράκι» στη Ρώμη – Ικανοποίηση στην Ιταλία για την έκδοση του παλιού τρομοκράτη και καταδικασμένου σε ισόβια Τσέζαρε Μπατίστι

Ιταλός πρώην αριστεριστής αντάρτης πόλης που συνελήφθη στη Βολιβία εκδόθηκε στην Ιταλία ως «δωράκι» του νέου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, προς τον ομοϊδεάτη του αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι.

Ο 64χρονος Τσέζαρε Μπατίστι, που καταζητούνταν για τέσσερις φόνους στην Ιταλία στη δεκαετία του ’70 τους οποίους αρνείται ότι διέπραξε, εντοπίστηκε στην πόλη Σάντα Κρους ντε λα Σιέρα της Βολιβίας σε μια διεθνή αστυνομική επιχείρηση.

Ο Μπατίστι είχε δραπετεύσει από φυλακή στην Ιταλία και ζούσε επί χρόνια στη Βραζιλία προτού εξαφανιστεί ύστερα από την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο. Ο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι ο καταζητούμενος παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές, οι οποίες έστειλαν ένα αεροπλάνο για να τον παραλάβει από τη Βολιβία και να τον επιστρέψει στη Ρώμη.

«Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Τσέζαρε Μπατίστι μόλις απογειώθηκε με κατεύθυνση την Ιταλία. Είμαι υπερήφανος και συγκινημένος» τουιτάρισε ο Σαλβίνι τη Δευτέρα το πρωί. Το μεσημέρι δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει ένα μικρό σόου στο αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο το οποίο μετέφερε τον Μπατίστι. Φορώντας μπουφάν… αστυνομικού, ο ιταλός επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά παρακολούθησε την άφιξη του Μπατίστι και δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ότι θα «σαπίσει στη φυλακή, όπως του πρέπει».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έγραψε στο Facebook: «Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό το αποτέλεσμα που η χώρα μας περίμενε επί υπερβολικά πολλά χρόνια». Ευχαρίστησε τις αρχές της Βολιβίας και επαίνεσε τον Μπολσονάρο για την «αποτελεσματική του συνεργασία» που οδήγησε στη σύλληψη του Μπατίστι.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, είχε δεσμευθεί ότι θα τον εξέδιδε στην Ιταλία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Εργατικών στη Βραζιλία τού είχαν προσφέρει καταφύγιο.

Ο Μπατίστι συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα από μια ειδική ομάδα της Ιντερπολ σε δρόμο της Σάντα Κρους, στην Ανατολική Βολιβία. Ηταν μόνος του, φορούσε γυαλικά ηλίου και ψεύτικη γενειάδα. Δεν προσπάθησε να αντισταθεί στη σύλληψή του ή να διαφύγει. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Κάρλος Ρομέρο δήλωσε ότι ο Μπατίστι είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Ο Μπατίστι ζούσε επί χρόνια στη Βραζιλία ως πρόσφυγας, με την υποστήριξη του πρώην προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Αλλά ο διάδοχος του Λούλα, Μισέλ Τεμέρ, ανέστειλε το καθεστώς του ως μόνιμου κατοίκου Βραζιλίας τον περασμένο μήνα και εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψή του.

Ο Ιταλός, που έχει έναν πεντάχρονο γιο στη Βραζιλία, είχε πει πέρυσι σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι θα αντιμετώπιζε «βασανιστήρια» και θάνατο αν επέστρεφε στην Ιταλία.

Τον Δεκέμβριο, η αστυνομία της Βραζιλίας έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με πιθανές μεταμφιέσεις του Μπατίστι.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρο, ένας από τους γιους του προέδρου, τουιτάρισε προς τον Σαλβίνι: «Η Βραζιλία δεν είναι πια γη ληστών. Το «δωράκι» φθάνει».

Το 1979, ο Μπατίστι καταδικάστηκε για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση Ενοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό (PAC) αλλά δραπέτευσε από τη φυλακή το 1981. Αργότερα καταδικάστηκε ερήμην για τη δολοφονία δύο ιταλών αξιωματούχων, συμμετοχή σε τρίτη δολοφονία και τον σχεδιασμό τέταρτης δολοφονίας που άφησε σε αναπηρικό καροτσάκι τον 14χρονο γιο του θύματος κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που ξέσπασε.

Ο Μπατίστι παραδέχεται την συμμετοχή του στους PAC αλλά αρνείται κάθε ευθύνη για τους φόνους. Μετά την απόδρασή του, έγινε πετυχημένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Αρχικά έζησε στη Γαλλία και στο Μεξικό, προτού καταφύγει στη Βραζιλία για να αποφύγει την έκδοση. Οι βραζιλιάνικες αρχές τον συνέλαβαν το 2007 και η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την έκδοσή του με βάση υπάρχουσα διμερή συνθήκη ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλά ο Λούλα του παραχώρησε καθεστώς πρόσφυγα το 2010, πυροδοτώντας σφοδρές επικρίσεις από τη Ρώμη.

Ο Μπατίστι συνελήφθη εκ νέου το 2017, επειδή μετέφερε μεγάλο αδήλωτο ποσό σε μετρητά ενώ προσπαθούσε να περάσει από τη Βραζιλία στη Βολιβία.

Ο Μπολσονάρο έκανε σαφή τον περασμένο Οκτώβριο την πρόθεσή του να τον εκδώσει στην Ιταλία, τουιτάροντας στα πορτογαλικά και στα ιταλικά: «Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου ότι θα εκδώσω τον τρομοκράτη Τσέζαρε Μπατίστι, που αγαπά η βραζιλιάνικη Αριστερά… Θα δείξουμε στον κόσμο ότι αποκηρύσσουμε πλήρως την τρομοκρατία και δεσμευόμαστε στον αγώνα εναντίον της. Η Βραζιλία αξίζει σεβασμό!».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024