Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Βρέθηκαν και επίσημα οι «80» - Σε εξέλιξη η διαδικασία

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Βρέθηκαν και επίσημα οι «80» – Σε εξέλιξη η διαδικασία

Επιβεβαιώνοντας τις διαρροές κυβερνητικών πηγών και σκοπιανών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων. Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια αναφορικά με την εξασφάλιση των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επιβεβαιώνοντας τις διαρροές κυβερνητικών πηγών και σκοπιανών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων, ενώ αργά το απόγευμα ξεκίνησε η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής όπου θα λήξει με την ψηφοφορία.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «MIA», ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος SDSM, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, απαντώντας πριν λίγο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κινήματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι, κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας Ζάεφ-Κασάμι, ο Κοσταντίνοφ ανέφερε ότι θα υπάρξει αργότερα κοινή ανακοίνωση. Επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες, η ιστοσελίδα «NOVA TV» υποστηρίζει ότι η συμφωνία προβλέπει πως τα αιτήματα του BESA θα ενσωματωθούν σε νόμους και όχι στο Σύνταγμα. Τα ΜΜΕ σημειώνουν ότι μετά και την εξέλιξη αυτή, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη ώρα..

Της σημερινής εξέλιξης είχε προηγηθεί ένα μίνι «θρίλερ», καθώς χθες ο κ. Ζάεφ δήλωνε ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων δεν είχε εξασφαλιστεί, λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με το αλβανικό κόμμα «BESA», το οποίο διαθέτει δύο έδρες.

«Αυτό που ζητά το «BESA» είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης» ανέφερε χθες ο Ζόραν Ζάεφ.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι οι Αλβανοί προσπαθούσαν να επιτύχουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη σε αυτή τη φάση και ότι οι δημόσιες δηλώσεις του Ζάεφ συνιστούσαν έμμεσο μήνυμα προς όλους όσοι μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο ώστε να υπερκεραστεί το πρόβλημα.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “ΜΙΑ”, o φυγόποινος πρώην Πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, από την Βουδαπέστη όπου βρίσκεται, κάλεσε χθες τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επανεξετάσουν τη στάση τους σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

«Αυτή είναι μια νύχτας αγρυπνίας για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτή η νύχτα τους προσφέρει μια  τελευταία ευκαιρία για να αναθεωρήσουν και να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και προσωπικό συμφέρον. Η πλειοψηφία των πολιτών, όπως επιβεβαιώθηκε  από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν αποδέχεται τη Συμφωνία  (για το όνομα). Αλλά αυτή η κυβέρνηση-μαριονέτα είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί στη λαϊκή βούληση, να φυλακίσει, να αποβάλει ή να συντρίψει όλους όσους είναι εμπόδιο στο δρόμο της», έγραψε  ο Γκρούεφσκι στο μήνυμά του στο Facebook.

Ο χρόνος για την συνταγματική αναθεώρηση βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των  Πρεσπών τελειώνει, ανέφερε  στο μήνυμά του  ο Γκρούεφσκι  και τόνισε  ότι πρέπει να ληφθούν  ιστορικές αποφάσεις, ενώ για μια ακόμα φορά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί μια καλύτερη, πιο δίκαιη συμφωνία  και η ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να συντελεστεί με έναν  λογικό συμβιβασμό.

Το κυβερνών SDSM σε δελτίο τύπου  που εξέδωσε χθες αναφέρει ότι ο «ο υπέρμαχος των  αντιδυτικών απόψεων, Νίκολα  Γκρούεφσκι», μετά την παρότρυνσή του προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επανεξετάσουν τη στάση τους, έστειλε γραπτές οδηγίες εναντίον της πΓΔΜ και στα «πιόνια του, τους  ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του  VMRO-DPMNE και (σ.σ. του περιθωριακού φιλορωσικού κόμματος) «Ενωμένη Μακεδονία», Χρίστιαν Μίτσκοσκι και Γιάνκο Μπάτσεφ αντίστοιχα».

Σύμφωνα με το  πρακτορείο,  η ανακοίνωση του SDSM αναφέρει ότι «ο δειλός φυγάς πρώην Πρωθυπουργός, προϊστάμενος του Μίτσκοσκι,  του  Μπάτσεφ και του Ιβάνοφ ( του Προέδρου της πΓΔΜ), δίνει εντολές μέσω κοινωνικών δικτύων, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανακόψει  την πρόοδο της χώρας στην πορεία της προς την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ». Η ανακοίνωση του SDSM τονίζει ότι η πΓΔΜ θα  γίνει μέλος της ΕΕ και  του ΝΑΤΟ, ότι η  χώρα κινείται προς τα εμπρός και δεν υπάρχει επιστροφή. «Ο καταδικασμένος εγκληματίας Νίκολα Γκρουέφσκι θα εκτίσει την ποινή του και θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για την  βλάβη που έχει προκαλέσει στην χώρα», προσθέτει η ανακοίνωση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024