Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Χρήστος Θηβαίος μιλάει για τα δικά του Εξάρχεια

Ο Χρήστος Θηβαίος μιλάει για τα δικά του Εξάρχεια

«Μια βόλτα στα Εξάρχεια», τη γειτονιά που αγαπάει πολύ ο τραγουδοποιός και μένει για πολλά χρόνια με την οικογένειά του. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός μας εξηγεί αυτή του την αγάπη.

Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση, αφιερωμένη στα Εξάρχεια, θα παρουσιάσει ο Χρήστος Θηβαίος στη μουσική σκηνή Σφίγγα από το Σάββατο 12 Ιανουαρίου. Μαζί του οι ανατρεπτικοί String Demons, το ντουέτο αιρετικών εγχόρδων που ξεχώρισε με τις πρωτότυπες διασκευές του σε κλασικά τραγούδια.

«Μια βόλτα στα Εξάρχεια», τη γειτονιά που αγαπάει πολύ ο τραγουδοποιός και μένει για πολλά χρόνια με την οικογένειά του. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός μας εξηγεί αυτή του την αγάπη.

“Βόλτα στα Εξάρχεια», η νέα σας παράσταση. Μέσα από τα μάτια του Σιδηρόπουλου, του Άσιμου, της Γώγου αλλά και της Αρλέτας, επιχειρείτε να φωτίσετε την σημασία αυτής της γειτονιάς. Τι σημαίνουν τα Εξάρχεια για εσάς και πόσο σας διαμόρφωσαν;

Το 1980 μετά το Λύκειο, μετακομίσαμε με τους γονείς μου από το Μεταξουργείο στα Εξάρχεια. Βόλτες ατελείωτες με τους Συνήθεις Υπόπτους. Γνώρισα την αγωνία του Νικόλα με τα κλουβιά, τα όνειρα του Παύλου απ΄την Κυψέλη, τη Σοφία της Αρλέτας, τα ποιήματα που σκάβουν στο μαγαζί με τα ρούχα της Κατερίνας… Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν με τους οποίους μιλούσαμε καθημερινά σχεδόν, και τελικά αυτή η γειτονιά έγινε για μένα πραγματικά η πνευματική μου μεταπολίτευση και ήτανε το έναυσμα και ο βατήρας για να συνεχίσω τις σπουδές της φιλοσοφίας στην Ιταλία, και να γράψω τα τραγούδια τα οποία έγραψα και γνωρίζετε όλοι.

Ζω ακόμα στα Εξάρχεια με την οικογένειά μου και αγαπώ πολύ αυτή τη γειτονιά. Είναι η πιο ζωηρή και η πιο πνευματώδης και γενέτηρα πολιτισμού σ’ αυτή την πόλη. Όπου κι αν έχω βρεθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο, θεωρώ ότι είναι το σπίτι μου, και χαίρομαι πολύ που την χαίρεται και η οικογένειά μου και περνάμε πάρα πολύ όμορφα.

Στην παράσταση συνεργάζεστε με τους String Demons. Τι σας ώθησε σε αυτή την συνεργασία;

Το ταλέντο αυτών των νέων παιδιών, η εξαιρετική τους φύση ως άνθρωποι και καλλιτέχνες, η μοναδικότητά τους στον τρόπο που ερμηνεύουν τα όργανά τους και τα τραγούδια τους, και στον τρόπο και την καινούργια ματιά που μας δείχνουν, μέσα από τις διασκευές των σπουδαίων έργων που έχουν επιλέξει να παρουσιάζουν. Ο Κωνσταντίνος και η Λυδία, είναι συγκλονιστικοί καλλιτέχνες της νέας γενιάς και είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάζομαι μαζί τους.

Έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια που ασχολείστε με τη μουσική. Η φιλοσοφία την οποία σπουδάσατε στην Ιταλία, είχε χώρο μέσα στην πορεία αυτή? Σας βοήθησε στην τραγουδοποιία;

Για μένα η μουσική είναι φιλοσοφία, όπως και η φιλοσοφία που διδάχτηκα είναι μουσική. Είμαι νάνος σε πλάτες γιγάντων, όπως όλοι μας. Να έχουμε τη δύναμη να σκαρφαλώσουμε, στις πλάτες των προηγούμενων, μήπως και μπορέσουμε να δούμε πιο μπροστά. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα μας διέπει και εμάς στην δικιά μας εποχή, αλλά και στους νεότερους, αυτό το βασικό ένστικτο του να σκοτώνει ο γιος τον πατέρα.  Όμως θα προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο, για περισσότερο φως, με τον μοναδικό φόβο, μήπως οι επόμενοι γίγαντες σκαρφαλώσουν στις δικές μας πλάτες, που είμαστε νάνοι.

Τι άλλο θα περιλαμβάνουν οι εμφανίσεις στη Σφίγγα

Θα παίξουμε φυσικά και τα τραγούδια μας τα αγαπημένα, που γνωρίζει ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια, τα δικά μου, από την εποχή των Συνήθων Υπόπτων, καθώς επίσης και τραγούδια μου από τις συνεργασίες που έχω κάνει με τον Γιώργο Ανδρέου, τον Γιώργο Νταλάρα («Μικρή Πατρίδα»), με τον Βασίλη Δημητρίου («Πόσο πολύ σ’ αγάπησα»), τη συνεργασία μου με τον Θάνο Μικρούτσικο («Άμλετ της Σελήνης», «Σταυρός του Νότου», «Γραμμές των Οριζόντων»), τραγούδια απ΄όλη την επόμενη δισκογραφία που έχω κάνει μέχρι τώρα, και καθώς επίσης και τραγούδια από το «Σιδερένιο Νησί» που είναι ο τελευταίος δίσκος, που αφορά στην αιματηρή εξέγερση των μεταλλωρύχων της Σερίφου ενάντια στη Γερμανική Μεταλλευτική Εταιρεία του νησιού. Θα ακουστούν όλα αυτά τα τραγούδια, καθώς επίσης και τραγούδια τραγουδοποιών που αγάπησα, που εκτιμώ, και που θαυμάζω. Θα ακουστούν και μουσικές διασκευασμένες με τον ιδιαίτερο τρόπο από τους String Demons, δικές τους συνθέσεις και καινούργια τραγούδια που έχουμε ετοιμάσει μαζί και θα βγουν στο προσκήνιο.

Ποιο μουσικό σας όνειρο μένει απραγματοποίητο;

Να καταφέρω να ξεχάσω τον εαυτό μου! Να καταφέρω να ξεχάσω ό,τι έχω γράψει και να μπω στο στούντιο, σα να έμπαινα για πρώτη φορά.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024