Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κινεζικό όχημα Jadehase 2 ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων στην αόρατη πλευρά της Σελήνης

Το κινεζικό όχημα Jadehase 2 ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων στην αόρατη πλευρά της Σελήνης

Δώδεκα ώρες μετά την προσεδάφιση του κινεζικού δορυφόρου Chang’e 4 στην αόρατη πλευρά της Σελήνης, το ρομποτικό όχημα Jadehase 2 ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων, ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία CNSA

Δώδεκα ώρες μετά την προσεδάφιση του κινεζικού δορυφόρου Chang’e 4 στην αόρατη πλευρά της Σελήνης, το ρομποτικό όχημα Jadehase 2 ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων, ανακοίνωσε η κινεζική διαστημική υπηρεσία CNSA.

Στις εικόνες που έφθασαν στη Γη, το ρομποτικό όχημα εμφανίζεται να έχει ξεδιπλώσει τα ηλιακά του κάτοπτρα.

Το Jadehase 2 έχει έξι ανεξάρτητης κίνησης τροχούς και μπορεί να καλύψει έως και 200 μέτρα την ώρα. Το όχημα μπορεί να ανέλθει σε κλίσεις έως 20 μοιρών και να ξεπεράσει εμπόδια μεγέθους έως και 20 εκατοστών.

Η επιφάνεια στο πεδίο προσεδάφισης είναι αρκετά μαλακή, δήλωσε ο Σεν Χενρόνγκ, ο οποίος σχεδίασε το όχημα. «Είναι σαν να κινείται στο χιόνι» δήλωσε στην κινεζική κρατική τηλεόραση.

«Ένα μικρό βήμα για το ρομποτικό όχημα, ένα γιγάντιο άλμα για το κινεζικό έθνος» δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιαστής του οχήματος, Γου Γουειρέν, παραφράζοντας τα λόγια του αμερικανού αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που είχε πατήσει στο φεγγάρι πριν από περίπου 50 χρόνια. Τότε ο Άρμστρονγκ είχε πει: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα».

Η Κίνα είναι η τρίτη μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ χώρα που έχει καταφέρει να προσσεληνώσει ένα όχημα στο φεγγάρι, όμως έγινε η πρώτη που το έκανε στην αόρατη πλευρά της Σελήνης.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος προσσεληνώθηκε στον κρατήρα Άιτκεν, κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Η κινεζική κρατική τηλεόραση μίλησε για μια ιστορική ημέρα.

Το κινεζικό ρομποτικό όχημα Jadehase 2 θα διερευνήσει τη γεωλογική σύσταση της Σελήνης και θα κάνει βιολογικά πειράματα.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024