Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
2 Ιανουαρίου 1945 : Η Νυρεμβέργη «εξαφανίζεται» από το χάρτη

2 Ιανουαρίου 1945 : Η Νυρεμβέργη «εξαφανίζεται» από το χάρτη

Τη νύχτα της 2ας προς την 3η Ιανουαρίου 1945 η πόλη της Νυρεμβέργης δέχτηκε την επίθεση εκατοντάδων βομβαρδιστικών αεροσκαφών Lancaster και Mosquito της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε σωρούς από ερείπια και να σβηστεί ουσιαστικά από το χάρτη

Τη νύχτα της 2ας προς την 3η Ιανουαρίου 1945 η πόλη της Νυρεμβέργης (ευρέως γνωστή ως τόπος διεξαγωγής της δίκης των ναζιστών που είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας) δέχτηκε την επίθεση εκατοντάδων βομβαρδιστικών αεροσκαφών Lancaster και Mosquito της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF), με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε σωρούς από ερείπια και να σβηστεί ουσιαστικά από το χάρτη.

Οι ολέθριες επιπτώσεις της επιχείρησης που σχεδίασε και έφερε εις πέρας η Διοίκηση Βομβαρδιστικών της RAF (υπό συνθήκες καλής ορατότητας και με τη βοήθεια του ολόγιομου φεγγαριού) έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στο ιστορικό κέντρο της πόλης, προπάντων στο ανατολικό ήμισυ αυτού.

Το κάστρο, το δημαρχείο, σχεδόν όλες οι εκκλησίες και περίπου 2.000 συντηρημένες μεσαιωνικές κατοικίες παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ωστόσο, καταστροφές σημειώθηκαν και στις νεότερες περιοχές της πόλης, στο βορειοανατολικό και στο νότιο τομέα της. Πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη και η βιομηχανική ζώνη στο νότιο τμήμα της Νυρεμβέργης, όπου βρίσκονταν τα μείζονος σημασίας εργοστάσια της ΜΑΝ και της Siemens, καθώς και η σιδηροδρομική υποδομή της πόλης.

Την τεράστια ισχύ του πλήγματος που κατέφεραν οι Σύμμαχοι στη Νυρεμβέργη καταδεικνύει το γεγονός ότι καταστράφηκαν 415 ξεχωριστά βιομηχανικά συγκροτήματα.

Συνεπεία της βρετανικής αεροπορικής επιδρομής έχασαν τη ζωή τους 1.780 άμαχοι και έμειναν άστεγοι περίπου 10.000.

Η πόλη της Νυρεμβέργης έμελλε να δεχτεί και νέο αεροπορικό πλήγμα από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία το Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Οι συνολικές απώλειες της Νυρεμβέργης ανήλθαν σε 6.000 και πλέον νεκρούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό αυτόν οι ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου που διαβιούσαν στην πόλη υπό άθλιες συνθήκες.

Το 90% της παλαιάς πόλης της Νυρεμβέργης καταστράφηκε, ενώ τα ιστορικά κτίρια που είχαν απλώς υποστεί ζημιές ήταν κατά πολύ λιγότερα από εκείνα που είχαν χαθεί διά παντός.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024