Αν είσαι σε αυτό το ενδιάμεσο σημείο, που θέλεις να οραματιστείς τις αλλαγές στη ζωή σου μέσα στην επόμενη χρονιά, αλλά δεν θέλεις να νιώσεις καμία καταπίεση ή πρέπει, είσαι στο σωστό μέρος. Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής, επομένως, ό,τι και να κάνεις, θα έρθουν μπροστά σου με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αν βέβαια είσαι ψυχαναγκαστικός και θέλεις να φτιάχνεις ατελείωτες λίστες, γιατί βοηθούν το OCD σου, εμείς δεν πρόκειται να κρίνουμε ή να σε αποτρέψουμε από το να το κάνεις.

Πάντα πίστευα ότι το να μαζεύεσαι με φίλους λίγο πριν τελειώσει η χρονιά και να φτιάχνετε ένα κατεβατό από αλλαγές που (νομίζεις ότι) θα κάνεις, ήταν μία μπούρδα και μισή. Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι οι αλλαγές έρχονται σε κάθε περίπτωση οπότε έκατσα να περιμένω το τσουνάμι. Ξέρω ήδη ότι δεν θα ξεκινήσω γυμναστήριο, επειδή νιώθω ενοχές από τους πολλούς κουραμπιέδες, όπως ξέρω ότι δεν θα σταματήσω να λέω αυτό που σκέφτομαι, γιατί πολύ απλά, αυτή είμαι. Υπάρχουν όμως πράγματα που ξέρω ότι δεν θέλω να αλλάξω, αυτά που αποδέχομαι ακόμα και όταν με δυσκολεύουν και αυτά που ξέρω ότι εντέλει θα μετατραπούν σε κάτι άλλο.

Αυτό που δείχνει η ίδια η ζωή είναι ότι όσο περισσότερο πιέζουμε τους εαυτούς μας να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι, μας γυρίζει μπούμερανγκ γιατί φερόμαστε τιμωρητικά σε εμάς τους ίδιους. Όσο περισσότερο αποδεχόμαστε το ποιοι είμαστε συνολικά και κάνουμε ειρήνη με τις σκοτεινές και δύσκολες πλευρές μας, μόνο τότε υπάρχει μία πιθανότητα να μαλακώσουμε τις γωνίες μας και να στραφούμε προς μία νέα κατεύθυνση.

Ας πάρουμε ένα πολύ κλασικό παράδειγμα. Μία σταθερή ευχή για τη νέα χρονιά είναι να βρούμε μία σχέση ζωής. Αν πάρεις όμως μία μικρή απόσταση από τον εαυτό σου και δεις τη ζωή σου σαν παρατηρητής, πόσο σίγουρος/η είσαι για το αν όντως θέλεις μία τέτοια σχέση; Είσαι έτοιμος να εκτεθείς; Να δώσεις συναισθήματα σε έναν άλλον άνθρωπο; Να του επιτρέψεις να δει τις ανασφάλειές σου; Να τον δεχτείς για αυτό που είναι και να μην κάνεις καμία προσπάθεια να τον αλλάξεις; Πρόσεχε τι εύχεσαι γιατί ποτέ δεν ξέρεις εάν είναι όντως αυτό που επιθυμείς ή αν είναι μία φορεμένη ανάγκη από τον κοινωνικό περίγυρο ή το οικογενειακό περιβάλλον.

Αυτά που εύχομαι να κάνουμε όλοι με τη νέα χρονιά, δεν έχουν να κάνουν με τα χρήματα, τη δουλειά και την απώλεια κιλών (αν και είναι καλοδεχούμενα και δεν θα τους κλείσουμε την πόρτα). Απλά ελπίζω ότι (και χωρίς πίεση φυσικά):

 

  • Θα σταματήσουμε να κρίνουμε ο ένας τον άλλο, όταν κάτι δεν μας ταιριάζει επειδή εμείς δεν θα το κάναμε
  • Να αποδεχτούμε το ποιοι είμαστε και να σταματήσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε όταν δεν πηγαίνουν όλα σωστά
  • Να μην βλέπουμε το λάθος ως λάθος, αλλά ως επιλογή που εξυπηρετούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή
  • Να αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι κι εμείς είμαστε διαφορετικοί, στα μάτια άλλων ανθρώπων
  • Να πλένουμε τα χέρια μας, τα μαλλιά μας και το σώμα μας, σεβόμενοι το ότι καθόμαστε δίπλα σε άλλους ανθρώπους
  • Να βοηθάμε όποτε μπορούμε όλες τις ψυχές, ασχέτως αριθμού ποδιών
  • Να οδηγούμε με προσοχή και να μην φοράμε πολύ ψηλά τακούνια, εάν δεν μπορούμε να τα περπατήσουμε
  • Να λέμε πάντα αυτό που νιώθουμε και να εκδηλώνουμε όλη την γκάμα των συναισθημάτων χωρίς να φοβόμαστε για το αποτέλεσμα
  • Να πιστεύουμε στη μαγεία και σε αυτά που δεν συμβαίνουν εύκολα
  • Να αγαπάμε ο ένας τον άλλος χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα