Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μίνως Ζομπανάκης: Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος τραπεζίτης

Μίνως Ζομπανάκης: Έφυγε από τη ζωή ο πρωτοπόρος τραπεζίτης

Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Καλύβες των Χανίων, υπήρξε απόφοιτος του Χάρβαρντ  και βαθύτατα επηρεασμένος από τη σκέψη του Γιόζεφ Σουμπέτερ

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο πρωτοπόρος τραπεζίτης  Μίνως Ζομπανάκης.

Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Καλύβες των Χανίων, υπήρξε απόφοιτος του Χάρβαρντ  και βαθύτατα επηρεασμένος από τη σκέψη του Γιόζεφ Σουμπέτερ. Άφησε εποχή στο Σίτι του Λονδίνου με τη διαμόρφωση του θεσμού των διατραπεζικών επιτοκίων (Libor), γύρω από τον οποίο στήθηκε ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωαγοράς τη δεκαετία του 1970 ενώ  ίδιος έθεσε, τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή δανεισμού απελευθερώνοντας τη διακίνηση των κεφαλαίων.

Ο Τζέιμς Γούλφενσον , πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, (1995-2005) έγραψε στο βιβλίο «Μίνως Ζομπανάκης Τραπεζίτης χωρίς σύνορα» για τον Μ.Ζομπανάκη:

«Ο Μίνως Ζομπανάκης, γεννημένος σε ένα μικρό κρητικό χωριό το 1926, ανεδείχθη κατά την διάρκεια μιας πεντηκονταετούς σταδιοδρομίας σε μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τραπεζικής βιομηχανίας. Στην πορεία αντιμετώπισε τις φρικαλεότητες του πολέμου, κατόρθωσε να εισαχθεί στο Χάρβαντ, αντέκρουσε τους σκεπτικιστές και πρωτοστάτησε σε πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους διεθνείς τραπεζίτες σήμερα.

Ο Μίνως Ζομπανάκης βίωσε τις σπουδαιότερες αλλαγές των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ιστορία και συνεισέφερε σε αυτές. Είναι ένας θρύλος, όχι μόνο λόγω των εμπνευσμένων πρωτοβουλιών του στον τομέα της Οικονομίας, αλλά επίσης γιατί, μολονότι Έλληνας, αποτελεί μια από αυτές τις ελάχιστες οικουμενικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη διεθνή αγορά».

Στο Πανεπιστήμιο Χάρβαντ υπάρχει έδρα «Μίνως Ζομπανάκης» με αντικείμενο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Σύστημα..

«Ο Μίνως Ζομπανάκης ήταν ένας πολύ καλός φίλος της οικογένειας μας. Πρωτοπόρος τραπεζίτης διεθνούς εμβέλειας αλλά και πραγματικός πατριώτης που ήταν πάντα κοντά στην Ελλάδα όταν τον χρειάστηκε. Τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στον Ανδρέα και τον Κωστή» έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024