Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πεζοί χρειάζονται απόσταση 75 εκατοστών για να μην τρακάρουν μεταξύ τους

Οι πεζοί χρειάζονται απόσταση 75 εκατοστών για να μην τρακάρουν μεταξύ τους

Μια ομάδα φυσικών υπολόγισε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατούν κατά μέσο όρο μια απόσταση τουλάχιστον 75 εκατοστών ο καθένας, για να μην «τρακάρουν» μεταξύ τους.

Οι πεζοί συχνά υποχρεώνονται να κάνουν «σλάλομ» για να αποφεύγουν τις συγκρούσεις με άλλους. Μια ομάδα φυσικών υπολόγισε ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να κρατούν κατά μέσο όρο μια απόσταση τουλάχιστον 75 εκατοστών ο καθένας, για να μην «τρακάρουν» μεταξύ τους.

Οι ερευνητές από την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με επικεφαλής τον Αλεσάντρο Κορμπέτα του Τμήματος Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physical Review E», ανέλυσαν με τη βοήθεια τεσσάρων αισθητήρων οροφής περίπου πέντε εκατομμύρια κινήσεις πεζών στο σιδηροδρομικό σταθμό της ολλανδικής πόλης, σε μια ζώνη έκτασης τριών επί εννέα μέτρων.

Από τα στοιχεία αυτά, προέκυψε ότι περίπου 9.000 ζεύγη πεζών βρίσκονταν σε πορεία σύγκρουσης μεταξύ τους, αλλά τελικά συνέβησαν μόνο 40 «τρακαρίσματα». Οι υπόλοιποι προσάρμοσαν το περπάτημά τους, ώστε να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 140 εκατοστά (75 εκατοστά ο καθένας), πράγμα που τους επέτρεψε να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των «μεγάλων δεδομένων», οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο που μπορεί να προβλέψει στατιστικά με μεγάλη ακρίβεια τις κινήσεις των πεζών. Χάρη σε αυτό, είναι δυνατό να ξέρει κανείς εκ των προτέρων πόσοι πεζοί από μια ομάδα π.χ. 1.000 ατόμων θα πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο σε μια υπόγεια διάβαση ή σε άλλο στενό χώρο.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024