Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
19/12/1980: Το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος» γίνονται στάχτη

19/12/1980: Το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος» γίνονται στάχτη

Παραμονές των Χριστουγέννων του 1980, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα ο εμπρησμός δύο κραταιών πολυκαταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, του «Μινιόν», στην οδό Πατησίων, και του «Κατράντζου», στα Χαυτεία, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου

Παραμονές των Χριστουγέννων του 1980, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα ο εμπρησμός δύο κραταιών πολυκαταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, του «Μινιόν», στην οδό Πατησίων, και του «Κατράντζου», στα Χαυτεία, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου.

Με τους εμπρηστικούς μηχανισμούς που τοποθέτησε στα δύο εμβληματικά για την τότε ελληνική οικονομία πολυκαταστήματα, η επαναστατική οργάνωση «Οκτώβρης ’80» (είχε θεωρηθεί από τις αστυνομικές Αρχές ένα από τα παρακλάδια του ΕΛΑ) έκανε πρώτη φορά την εμφάνισή της, κατορθώνοντας να καταλάβει εξαπίνης την κρατική μηχανή, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που δεν ήταν ακόμα εξοικειωμένη σε μεγάλο βαθμό με τα κάθε είδους τρομοκρατικά χτυπήματα.

Από τα σχετικά δημοσιεύματα εκείνης της εποχής πληροφορούμαστε ότι η κίνηση στην αθηναϊκή αγορά ήταν πολύ μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή της καταστροφής, το βράδυ της 18ης Δεκεμβρίου, οι εισπράξεις του «Μινιόν» είχαν αγγίξει τα είκοσι εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για τα τότε δεδομένα, αλλά και εξόχως δηλωτικό των ανθηρών οικονομικών της επιχείρησης.

Το τρομοκρατικό πλήγμα στο κέντρο της Αθήνας ήταν διπλό και συντριπτικό. Με διαφορά λίγων μόλις λεπτών τα δύο μεγάλα πολυκαταστήματα, το «Μινιόν» και το «Κατράντζος Σπορ», τυλίχτηκαν στις φλόγες και έγιναν παρανάλωμα του πυρός, παρά τις γενναίες προσπάθειες των πυροσβεστών να τιθασεύσουν τις φλόγες. Εντός ολίγου, δύο τοπόσημα της Αθήνας είχαν εξαφανιστεί από το χάρτη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες στέκονταν σοκαρισμένοι και αποσβολωμένοι μπροστά στο θέαμα της ολοκληρωτικής καταστροφής των κτιρίων και των εμπορευμάτων, που έγιναν στάχτη μέσα σε λίγη ώρα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Η πρωτεύουσα είχε παραλύσει και οι συγκοινωνίες είχαν διακοπεί.

Οι ιδιοκτήτες των πολυκαταστημάτων και όλοι όσοι είχαν ανάμειξη στη διαχείριση των ολέθριων συνεπειών του εμπρησμού από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού, από τον τότε πρωθυπουργό, Γεώργιο Ράλλη, έως την ηγεσία της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πνεύματα παρέμεναν εκείνη την περίοδο οξυμμένα, μετά τα μεγάλης έκτασης επεισόδια που είχαν σημειωθεί πριν από έναν περίπου μήνα, στον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και τον τραγικό θάνατο του Κουμή και της Κανελλοπούλου. Μάλιστα, το «Μινιόν» είχε υποστεί λεηλασία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών.

Το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στα δύο πολυκαταστήματα ανήλθε σε αστρονομικά ποσά, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Το κατάστημα του «Κατράντζου» είχε πάψει ουσιαστικά να υφίσταται (κρίθηκε κατεδαφιστέο), ενώ το «Μινιόν» άρχισε να επαναλειτουργεί λίγες ημέρες μετά την καταστροφή σε κοντινά, μέχρι τότε βοηθητικά κτίρια.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024