Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορυσχάδες Ευρυτανίας : Μνήμες από τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης

Κορυσχάδες Ευρυτανίας : Μνήμες από τον καιρό της Εθνικής Αντίστασης

Το λεγόμενο Ψήφισμα των Κορυσχάδων διατράνωνε την ακατάβλητη θέληση του ελληνικού λαού να πολεμήσει έως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας

Κοντά στο Καρπενήσι, την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, βρίσκονται οι Κορυσχάδες, ένας τόπος φορτισμένος με μνήμες από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης των ετών 1941-1944.

Το χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 940, σε μια ελατοσκέπαστη περιοχή με ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, στολίζουν σπίτια και αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και η πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944, συνήλθε στο σχολείο του χωριού το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η οποία είχε ιδρυθεί στις 10 Μαρτίου 1944 στη Βίνιανη Ευρυτανίας.

Στο Εθνικό Συμβούλιο συμμετείχαν οι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού που είχαν αναδειχθεί κατά τις εκλογές που είχε διενεργήσει η ΠΕΕΑ, ευρέως γνωστή ως Κυβέρνηση του Βουνού, στις 25 Απριλίου 1944.

Πηγή: rizospastis.gr

Το Α’ Ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ, το λεγόμενο Ψήφισμα των Κορυσχάδων, διατράνωνε την ακατάβλητη θέληση του ελληνικού λαού να πολεμήσει έως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας.

Πηγή: rizospastis.gr

Στο πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο των Κορυσχάδων, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που περιλαμβάνει υλικό του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης Σπύρου Μελετζή.

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024