Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός με το ρεκόρ εμφανίσεων

Γιώργος Βελέντζας: Ο ηθοποιός με το ρεκόρ εμφανίσεων

Έχοντας στο ενεργητικό του 209 ταινίες!

Στις 4 Δεκεμβρίου 1927 γεννήθηκε ο Γιώργος Βελέντζας, ο σπουδαίος ηθοποιός που κατέχει ρεκόρ συμμετοχών στον ελληνικό κινηματογράφο και έρχεται δεύτερος μετά τον Λαυρέντη Διανέλλο, έχοντας στο ενεργητικό του 209 ταινίες!

Ο Βελέντζας μεγάλωσε στην περιοχή των Αμπελοκήπων και από μικρός αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, και εργάστηκε ως διανομέας. Όταν είδε μια αγγελία στης Νόβακ Φιλμ στην οποία ζητούσαν ηθοποιό, αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και σε ηλικία 21 ετών έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην πολεμική ταινία του Μαυρίκιου Νόβακ «Οχυρό 27» , η οποία είχε θέμα την αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών σε ένα οχυρό του Ρούπελ κατά τη διάρκεια της γερμανικής επίθεσης. Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1927 Μέχρι τέλος της δεκαετίας του ’50 έπαιξε στις ταινίες «Τα αρραβωνιάσματα», «Η καφετζού» και «Μαρία Πενταγιώτισσα». Χαρακτηριστικά το 1963 πήρε μέρος σε 18 ταινίες, ανάμεσα τους και στην ταινία «Χτυποκάρδια στο Θρανίο»! Αν και έπαιξε μικρούς ρόλους εργαζόταν ανελλιπώς στον κινηματογράφο και δεν έμεινε ποτέ χωρίς δουλειά.  Παράλληλα, πήρε μέρος σε πολλούς περιοδεύοντες θιάσους και συνεργάστηκε με τη Βέμπο, τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Βουτσά και τον Χατζηχρήστο. Ένας από τους πιο γνωστούς του ρόλους ήταν ο αδερφός της Άννας Ματζουράνη στην κωμωδία του Θόδωρου Μαραγκού «Από πού πάνε για τη χαβούζα;» που κυκλοφόρησε το 1978. Έπαιξε τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος στην ταινία του Ερρίκου Θαλασσινού «Ο τσαρλατάνος» με το Θανάση Βέγγο και κέρδισε το βραβείο  ερμηνείας β’ ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  για τον ρόλο του στην ταινία του Πατρίς Βιβανκό «Ζωή χαρισάμενη».

Ενσάρκωσε κυρίως αυστηρούς χαρακτήρες, στρατιωτικούς και αστυνομικούς Η καριέρα του ήταν ασταμάτητη, καθώς από τη δεκαετία του ’60 που ξεκίνησε να παίζει συστηματικά στον ελληνικό κινηματογράφο έπαιξε συνολικά σε 209 ταινίες! Μάλιστα, πήρε μέρος και στις τηλεοπτικές σειρές που δημιουργήθηκαν στα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης και χάρισε τη φωνή του στη θρυλική σειρά που προβλήθηκε το 1974 από την ΥΕΝΕΔ «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». Επίσης, ήταν «παρών» και στα πρώτα βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης και έπαιξε στη σειρά του 1990 «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης». Οι νεότεροι θα τον θυμούνται από τους ρόλους του στις σειρές «Η νταντά», «Γάμος με τα όλα του», «Επτά θανάσιμες πεθερές» και «10η εντολή»,  ενώ αξέχαστη παραμένει η guest εμφάνιση του στη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» στο επεισόδιο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται». Ενσάρκωσε τον πατέρα της Ματίνας Μανταρινάκη, ο οποίος φορούσε μπλε πιτζάμες και έλεγε ασυναρτησίες, καθώς πίστευε ότι ζούσε στην κατοχή. Οι ατάκες του χάρισαν στους τηλεθεατές μοναδικές στιγμές γέλιου.

Ως ο πατέρας της Ματίνας Μανταρινάκη στη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» Όπως είχε πει ο ηθοποιός σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις: «Είμαι ο τελευταίος της γενιάς του Θανάση Βέγγου. Ξέρετε, εμένα κολλητοί μου ήταν ο Βέγγος και ο Χατζηχρήστος. Με αυτούς λαχταρούσα να παίξω, ρίχναμε πολύ γέλιο. Ταιριάζαμε. Δουλέψαμε πολύ μαζί. Με τον Θανάση πήγαμε περιοδεία έξι φορές στην Αυστραλία».

πηγή thecaller.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024