Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γιάννης Σαρακατσάνης κάνει μαζί μας ένα «ταξίδι στο χρόνο»

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης κάνει μαζί μας ένα «ταξίδι στο χρόνο»

Η παιδική παράσταση «Ταξιδιώτες στο χρόνο» παρουσιάζεται στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Η ομάδα που παρουσίασε πέρυσι τις Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο επιστρέφει φέτος στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, με μια ολοκαίνουργια, ευφάνταστη παράσταση για παιδιά.

Οι Ταξιδιώτες στο Χρόνο έχουν περιηγηθεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία! Έχουν παραβρεθεί στα μεγαλύτερα γεγονότα που έχει ζήσει η ανθρωπότητα και σας περιμένουν για να ταξιδέψετε μαζί τους. Ελάτε λοιπόν σε ένα ταξίδι χιλιετιών, από την εποχή των δεινοσαύρων και τις ρωμαϊκές αρένες, μέχρι την ανακάλυψη της Αμερικής και την κατάκτηση της Σελήνης! 

Η παγκόσμια Ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά σε μικρούς και μεγάλους με μουσική, τραγούδια και χορό, με διάδραση, εντυπωσιακές βιντεοπροβολές και, πάνω απ’ όλα, με πάρα πολύ χιούμορ. Θυμόμαστε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, τα αντικρίζουμε όμως με μια νέα ματιά.

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης που έχει επιμεληθεί το κείμενο και την σκηνοθεσία της παράστασης μας μιλάει για αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι.

Τι πραγματεύεται το έργο;

Όπως και πέρσι, με την παράσταση «Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο», έτσι και φέτος, με τους «Ταξιδιώτες στο Χρόνο» επιχειρούμε να αναδείξουμε στα παιδιά τη γοητεία ενός… μαθήματος. Πέρσι ήταν οι θετικές επιστήμες, φέτος είναι η ιστορία.

Με όχημα λοιπόν το βιβλίο της ιστορίας επισκεπτόμαστε τη Γαλλία του 18ου αιώνα, την Αμερική του 17ου και την Ιταλία του 15ου. Κάθε ταξίδι είναι και μια ιστορία διαφορετικού ύφους. Στη Γαλλία είναι ο πλούτος των Βερσαλλιών και η αποτυχία της Μαρίας Αντουανέτας να φροντίσει το λαό της. Στην Αμερική είναι οι μάγισσες του Σάλεμ και το πώς το ψεματάκι της μικρής Μπέτυς Πάρις οδήγησε ένα χωριό στην καταστροφή. Και, τέλος, στην Ιταλία είναι ο Χριστόφορος Κολόμβος που ανακαλύπτει την Αμερική κατά λάθος!

Ποιους προβληματισμούς θίγει;

Το θέμα της παράστασης είναι η αλήθεια και το ψέμα. Και οι τρεις ήρωες προσπαθούν να ξεφύγουν από μια αλήθεια που δεν τους βολεύει. Έτσι καταφεύγουν σε εναλλακτικές ερμηνείες της πραγματικότητας, πράγμα που στο τέλος πληρώνουν ακριβά.

Το πιο δύσκολο εμπόδιο στην αναζήτηση της αλήθειας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Εκείνος είναι που θα μας ξεγελάσει και θα μας κάνει να προτιμήσουμε την εκδοχή της πραγματικότητας που μας βολεύει.

Οι τρεις ήρωες της παράστασης λοιπόν δείχνουν στα παιδιά πώς είναι δυνατόν να ξεγελαστούμε από τον ίδιο μας τον εαυτό με αποτελέσματα που μπορεί να είναι καταστροφικά, έστω και αν αυτά αποτυπώνονται με χιούμορ στην παράσταση.

Ποιο είναι το προφίλ των ηρώων;

Η Μαρία Αντουανέτα αναλαμβάνει τα πριγκιπικά της καθήκοντα στα 15 της και ούσα ξένη στη Γαλλία. 20 χρόνια μετά όμως εξακολουθεί να πατάει σε αυτές τις δικαιολογίες για να μην αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε ένα λαό που πεθαίνει από την πείνα.

Στο Σάλεμ, η μικρή Μπέτυ ξεσπά στον πατέρα της και στο αυστηρό περιβάλλον που ζει αλλά προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία αποδίδει τη συμπεριφορά της… σε μάγια. Το κυνήγι μαγισσών ξεκινάει και το χωριό καταστρέφεται καθώς η Μπέτυ εμμένει στην εκδοχή της προκειμένου να μην τιμωρηθεί.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος θέλει τόσο πολύ να φτάσει στις Ινδίες που παραμορφώνει επιστημονικά στοιχεία προκειμένου να το κάνει εφικτό. Όλοι του λένε ότι μάλλον κάνει λάθος αλλά αυτός δεν ακούει τίποτα. Έτσι φτάνει στην Αμερική και παρόλο που τα πάντα του δείχνουν ότι βρήκε μια νέα ήπειρο αυτός επιμένει, σε όλη την υπόλοιπη ζωή του, ότι έφτασε στις Ινδίες!

Τι αναφορές έχει στο σήμερα;

Η αλήθεια είναι μια ευαίσθητη έννοια στην εποχή μας και η αναζήτησή της θα είναι ένα όλο και πιο δύσκολο έργο στο μέλλον. Η αύξηση της πληροφορίας σε συνδυασμό με την αποκέντρωσή της, κάνουν τα όρια μεταξύ της είδησης και της άποψης να μην είναι πλέον ξεκάθαρα.

Τα παιδιά μας θα πρέπει να αναπτύξουν νέα νοητικά εργαλεία για την αναζήτηση της αλήθειας και η μελέτη της ιστορίας μπορεί να βοηθήσει. Στο βιβλίο της ιστορίας είναι καταγεγραμμένες όλες οι περιπέτειες των ανθρώπων, όλες οι επιτυχίες και όλες οι αποτυχίες. Αν τα παιδιά μελετήσουν την ιστορία τότε θα δουν τα λάθη μας και θα φροντίσουν να μην τα επαναλάβουν.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να έχει πάρει ο θεατής όταν δει την παράσταση;

Είναι πολύ εύκολο να χάσεις το όριο ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Όσο κι αν νομίζουμε ότι εμείς μπορούμε να διακρίνουμε την αλήθεια, ο φόβος, η ντροπή, ο εγωισμός και η περηφάνια μας, μπορούν να την παραμορφώσουν και να μας μπερδέψουν.

Αν καταλάβουμε πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό τότε θα είμαστε πιο προσεκτικοί με τις απόψεις και με τις πεποιθήσεις μας. Θα μάθουμε να αμφιβάλουμε. Θα αναζητούμε στοιχεία πριν καταλήξουμε σε κάτι και δεν θα φανατιζόμαστε τόσο εύκολα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή; 

Προσωπικά, ως ηθοποιός, λατρεύω τη διάδραση. Ως αφηγητής λοιπόν συν ομιλώ με τα παιδιά σε διάφορα σημεία της παράστασης. Το αγαπημένο μου όμως είναι όταν τα «προειδοποιώ» ότι η ιστορία με τις μάγισσες του Σάλεμ μπορεί να τα φοβίσει. Τα παιδιά βλέπουν φυσικά την προειδοποίηση σαν πρόκληση και φωνάζουν ότι δεν φοβούνται και πως ανυπομονούν να τη δουν.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024