Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παξινός: Η ψυχή του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος

Παξινός: Η ψυχή του ανθρώπου είναι ο εγκέφαλος

Ο σπουδαίος καθηγητής μιλάει για την άγνωστη έως τώρα περιοχή που ανακάλυψε και αναλύει τις δυνατότητες του μυαλού που «κυβερνά» τον νου

Εχει δημιουργήσει τους περισσοτέρους άτλαντες και έχει ανακαλύψει τους περισσότερους πυρήνες του εγκεφάλου από οποιονδήποτε άλλον επιστήμονα στον κόσμο. Πρόσφατα, ο έλληνας καθηγητής της Διασποράς Γιώργος Παξινός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας (Neuroscience Research Australia – NeuRA), εντόπισε μια νέα, άγνωστη έως σήμερα περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» μιλά για την πρόσφατη ανακάλυψή του και αναλύει τις δυνατότητες του εγκεφάλου που «κυβερνά» τον νου, την ελεύθερη βούληση και καθιστά την ψυχή… περιττή.

Η είδηση ότι εντοπίστηκε μία άγνωστη – έως πρότινος – περιοχή του εγκεφάλου έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Υστερα από πόσα χρόνια μελέτης έγινε η ανακάλυψη αυτή;
Την ονόμασα ενδοσχοινιοειδή πυρήνα. Το παράξενο είναι ότι υποψιαζόμουν την ύπαρξη του από το 1983, καθώς είχε πιο έντονη χρώση εξαιτίας του ενζύμουακετυλοχολινεστεράση. Ο πυρήνας με «κοιτούσε» επί χρόνια, βρισκόταν εκεί μπροστά μου. Το 1990 παρατήρησα άξονες νευρώνων που κατέληγαν στον εγκέφαλο προερχόμενοι από τον νωτιαίο μυελό σε ασθενή που είχε υποστεί τομή σε ορισμένες από τις συνδέσεις του νωτιαίου μυελού με τον εγκέφαλο. Ομως, δεν συνειδητοποίησα πως μια από τις καταλήξεις (terminations) ήταν και ο ενδοσχοινιοειδής πυρήνας. Τον περασμένο Ιούνιο το διαπίστωσα. Συνολικά λοιπόν, ήταν δουλειά μιας ημέρας για να εντοπίσω τον πυρήνα – ή καλύτερα ο πυρήνας να βρει εμένα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024