Εχει δημιουργήσει τους περισσοτέρους άτλαντες και έχει ανακαλύψει τους περισσότερους πυρήνες του εγκεφάλου από οποιονδήποτε άλλον επιστήμονα στον κόσμο. Πρόσφατα, ο έλληνας καθηγητής της Διασποράς Γιώργος Παξινός, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Νευροεπιστήμης της Αυστραλίας (Neuroscience Research Australia – NeuRA), εντόπισε μια νέα, άγνωστη έως σήμερα περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» μιλά για την πρόσφατη ανακάλυψή του και αναλύει τις δυνατότητες του εγκεφάλου που «κυβερνά» τον νου, την ελεύθερη βούληση και καθιστά την ψυχή… περιττή.

Η είδηση ότι εντοπίστηκε μία άγνωστη – έως πρότινος – περιοχή του εγκεφάλου έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Υστερα από πόσα χρόνια μελέτης έγινε η ανακάλυψη αυτή;
Την ονόμασα ενδοσχοινιοειδή πυρήνα. Το παράξενο είναι ότι υποψιαζόμουν την ύπαρξη του από το 1983, καθώς είχε πιο έντονη χρώση εξαιτίας του ενζύμουακετυλοχολινεστεράση. Ο πυρήνας με «κοιτούσε» επί χρόνια, βρισκόταν εκεί μπροστά μου. Το 1990 παρατήρησα άξονες νευρώνων που κατέληγαν στον εγκέφαλο προερχόμενοι από τον νωτιαίο μυελό σε ασθενή που είχε υποστεί τομή σε ορισμένες από τις συνδέσεις του νωτιαίου μυελού με τον εγκέφαλο. Ομως, δεν συνειδητοποίησα πως μια από τις καταλήξεις (terminations) ήταν και ο ενδοσχοινιοειδής πυρήνας. Τον περασμένο Ιούνιο το διαπίστωσα. Συνολικά λοιπόν, ήταν δουλειά μιας ημέρας για να εντοπίσω τον πυρήνα – ή καλύτερα ο πυρήνας να βρει εμένα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ