Ο Τάκης Βαμβακίδης και η Φωτεινή Σαββατιανού «τυχαία» ανταμώσανε… εμπνεύστηκαν και με ασύλληπτο πάθος, μεράκι και ψυχή κατάφεραν να συγκινήσουν τους θεατές τους, όπου και αν βρέθηκαν έως τώρα στην Ελλάδα και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τη φιλόξενη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου της Αθήνας, από την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και όλες τις Τετάρτες (12, 19, 26) τουΔεκεμβρίου, στις 21:00.

Τι είναι το «Λαϊκοδημοτικοσατιρικοκρητικοποντιακοραπροκμεταλ» άσμα;

Ο  Απόστολος  Καλδάρας – το  «Μήλο μου κόκκινο» – ο Καραγκιόζος με την σάτιρα – ο  Πεντοζάλης – ο Τζίμης Πανούσης – ο Μπαλάφας με τον Ζερβάκη και άντε  να  σταθώ στα πόδια μου! Αυτά  κρύβει  το Λαικοδημοτ…

Τι ακριβώς θα δούμε στην παράσταση;

Την  Ελλάδα  που αντιστέκεται:

-Μέσα  από  αποσπάσματα  του Ευγένιου Σπαθάρη  στον μπερντέ  και ζωντανά από τον ζωντανό Καραγκιόζη (εμένα)

-Μέσα  από  τα  στιχάκια  που τρελάθηκαν  και έγιναν τραγούδια  από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μάριο Τόκα, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μάρκο Βαμβακάρη, από την υπέροχη ερμηνεύτρια Φωτεινή Σαββατιανού και την μπάντα του Ξυπόλητου Τάγματος.

-Μέσα  από  τον πυρρίχιο, τον πεντοζάλη, τον τσάμικο, τα απτάλικα από τα χορευτικά φάρος δικταίοι καστρινοί – Σέρρα Γουμερά

-Μέσα  από  την ίδια την συμμετοχή του κοινού τραγουδώντας και χορεύοντας

-Μέσα  από  την αγάπη και ανάσα των μουσαφιραίων μας

(Σοφία Βόσσου, Κώστας Βουτσάς, Δημήτρης Διακοσάββας, Μαρία Ζαχαρή, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Καρασαββίδης, Νίκος Κατσίκης, Ρία Κούρτη, Ηλίας Λογοθέτης, Αντώνης Λουδάρος, Φίλιππος Περιστέρης, Σταύρος Σαββίδης, Μαρία Σουλτάτου, Στέλιος Τζανετής, Μπάμπης Τσέρτος, Μάκης Χάρμπας)

Από πού έχετε εμπνευστεί;

Από  μια  φωτογραφία. Και  από μια  φιλοσόφιση, μια  κουβέντα  ενός  στρατιώτη μας: «δεν πεθαίνει ο  άνθρωπος από  ντομάτα και  πατάτες αλλά από σκλαβιά  και  καταπίεση!»

Πόσο σημαντικές είναι τελικά οι ρίζες μας;

Όσο το νερό που σπαταλάμε οι «τυχεροί» και στερούνται τα παιδιά στην Αφρική. Όσο η ευτυχής αγωνία της μάνας για το πρώτο κλάμα του νεογέννητου. Όσο το πάθος του Αλέκου Παναγούλη να λευτερώσει έναν λαό από έναν δικτάτορα. Όσο  η αυτοθυσία ενός ήδη υπουργού στην επαναστατημένη Κούβα για την ελευθερία της Ν. Αμερικής (Che)

Ποιος ρυθμός είναι αυτός που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά των Ελλήνων;

Ο ρυθμός  του  «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ» της Βάσως Αλλαγιάννη. Η ψυχή του Στέλιου Καζαντζίδη «Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος». Και η ηπειρώτικη  μουρμούρα  του παππού  στο μοναδικό καφενείο του πιο μικρού χωριού στις κορφές  στα  Ζαγοροχώρια.