Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα διαχειριστείτε το αλκοόλ στους εφήβους

Πώς θα διαχειριστείτε το αλκοόλ στους εφήβους

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν βλέπετε ότι είναι κάτι που συμβαίνει είτε συχνά, είτε σποραδικά

Υπάρχει ένα φαινόμενο που παρατηρείται στους εφήβους σε σχέση με το αλκοόλ και έχει να κάνει με τα μεμονωμένα επεισόδια. Μπορεί δηλαδή να καταναλώσει πέντε ποτά στη σειρά με γρήγορο τρόπο σε ένα πάρτι ή συναυλία. Κάποιοι το κάνουν πολύ σπάνια σε ειδικές περιστάσεις, ενώ άλλοι το επιλέγουν αρκετά συχνά. Οι έφηβοι όμως που πίνουν απανωτά ποτά σε ένα βράδυ, έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να πάθουν δηλητηρίαση από το αλκοόλ, να πάθουν ατυχήματα, να υποστούν διάφορες μορφές βίας, να κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη και να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης, μπορεί να γίνει ο τρόπος τους να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.

Τι να κάνετε σαν γονιός

Εάν το παιδί επιστρέψει σπίτι μεθυσμένο, μπορεί να νιώσετε θυμό ή απογοήτευση. Είναι σημαντικό να του μιλήσετε αλλά περιμένετε μέχρι να νιώσει ασφαλές, ξεκούραστο και έχει περάσει η επίδραση του αλκοόλ. Τι να κάνετε; Ελέγξτε την αναπνοή του για να δείτε αν έχει δηλητηριαστεί. Σιγουρευτείτε ότι έχει ξεμεθύσει με ενυδάτωση και καλέστε άμεσα ασθενοφόρο αν φέρεται περίεργα ή χάσει τις αισθήσεις του. Γενικά μην το αφήσετε να κοιμηθεί γιατί υπάρχει ο κίνδυνος πνιγμού από εμετό ή αναρρόφηση στον ύπνο τους.

Τα επόμενα βήματα

Είναι η ώρα να μιλήσετε. Είναι οκ να πείτε αυτά που νιώθετε και να το ακούσετε ενεργά χωρίς να κρίνετε. Βάλτε κανόνες από πριν ώστε να γνωρίζει τις συνέπειες. Αν δεν έχετε θέσει κανόνες, δημιουργήστε τους αμέσως και φτιάξτε δίκαιες συνέπειες. Είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να σας καλέσει αν χρειαστεί βοήθεια και ότι μπορεί να βασιστεί πάνω σας.

Ενδείξεις που λένε ότι το παιδί συνεχίζει να πίνει: η συμπεριφορά του γίνεται πιο επιθετική ή μυστικοπαθής, έχει αϋπνίες ή πέφτει σε λήθαργο, απομακρύνεται από οικογένεια και φίλους και χάνει το ενδιαφέρον του σε θέματα της καθημερινότητας. Το να πίνει πού και πού, δεν σημαίνει ότι είναι μία απλή φάση που θα περάσει λόγω εφηβείας. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν βλέπετε ότι είναι κάτι που συμβαίνει είτε συχνά, είτε σποραδικά.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024