Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Οι διαφορές στις ονομασίες των φαγητών!

Αθήνα – Θεσσαλονίκη: Οι διαφορές στις ονομασίες των φαγητών!

Πάντα θα υπάρχουν τα… πειράγματα για τις ονομασίες καθημερινών σνακ και φαγητών!

Πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα, μπορεί να μην έχουν τίποτα ουσιαστικό να χωρίσουν, αλλά πάντα θα υπάρχουν τα… πειράγματα για τις ονομασίες καθημερινών σνακ και φαγητών!

Οι διαφορές μεταξύ των δύο πόλεων στο πώς ονομάζουν τα φαγητά, είναι αρκετές και προκαλούν συχνά γέλιο και ασυνεννοησία. Η μία στον Νότο, η άλλη στον Βορρά και με αρκετή δόση χιούμορ μπορεί κανείς να περιηγηθεί στις παρακάτω διαφορές.

Καλαμάκι – σουβλάκι. Στην Αθήνα, τα κομμάτια κρέατος είτε από μοσχάρι, είτε κοτόπουλο, είτε χοιρινό, τα οποία είναι περασμένα σε ένα ξυλάκι, διαμορφώνουν το «καλαμάκι», κάτι που δεν ισχύει στη Θεσσαλονίκη. Το αθηναϊκό καλαμάκι, είναι το σουβλάκι της Θεσσαλονίκης με τους βορειοελλαδίτες να συνδέουν το «καλαμάκι» με το πλαστικό καλαμάκι του καφέ!

Το επόμενο παραδοσιακό… μπέρδεμα γίνεται με τα τυριά και τις συγκεκριμένες ονομασίες τους. Στην Αθήνα, με τον όρο «τυρί» χαρακτηρίζουμε τα προϊόντα όπως η φέτα, το κασέρι, το ροκφόρ, το έμενταλ κ.ά, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το τυρί που είναι η φέτα, ενώ τα κίτρινα τυριά είναι τα κασέρια.

Στην Αθήνα σουτζουκάκια εννοεί κανείς τα σμυρναίικα με κόκκινη σάλτσα. Οι Θεσσαλονικείς εννοούν τα πολίτικα, τα μακρόστενα μπιφτεκάκια χωρίς σάλτσα μόνο με μπούκοβο.

O «Γευσιγνώστης» Νοεμβρίου, που κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου με το «TO ΒΗΜΑ» είναι αφιερωμένος στη Θεσσαλονίκη! 

Οι καλύτεροι σεφ της πόλης μαγειρεύουν τις πιο εμβληματικές της συνταγές!

 Μαντί, κεφτεδάκια μοσχαρίσια με σάλτσα από μαϊντανό και καρύδια, μοσχάρι κοκκινιστό με κυδώνια, χιουνκιάρ, γιαουρτλού, αρνάκι με βερίκοκα και κουσκούς, μυδοπίλαφο, χταπόδι με μελιτζάνες, σαρδέλες με τρυφερά κρεμμύδια και σκόρδα, χταπόδι με κρέμα φασολάδας και καραμελωμένο κρεμμύδι, αβγά ενχαμινάδος τουρσί, αρνί φρικασέ και πολλές ακόμη λαχταριστές συνταγές.

Ακόμη, βήμα-βήμα οδηγίες και συμβουλές για να φτιάξετε μόνοι σας εύκολα στο σπίτι το περίφημο κουλούρι Θεσσαλονίκης, αλλά και τα εμβληματικά τρίγωνα Πανοράματος και τη μοναδική μπουγάτσα!

Στην πρωτεύουσα κουλούρι Θεσσαλονίκης καταλαβαίνει κάποιος το λεπτό προϊόν ζύμης ενώ οι Θεσσαλονικείς εννοούν το φαρδύ μπαμπάτσικο κουλούρι, που μοιάζει με το πολίτικο σιμίτι.

Οι Αθηναίοι, τρίγωνα εννοούν μάλλον τα σιδερένια που …χρησιμοποιούν τα παιδιά για να λένε τα κάλαντα. Οι Θεσσαλονικείς εννοούν τα τρίγωνα Πανοράματος, το γλυκό «χωνάκι» με φύλλο και κρέμα.

Μπουγάτσα στην Αθήνα, σημαίνει συνήθως η γλυκιά ή αλμυρή παρασκευή, που γίνεται με χειροποίητο φύλλο και γεμίζεται είτε με κρέμα είτε με τυρί. Οι Θεσσαλονικείς εννοούν όμως και αυτήν που έχει διαφορετική γέμιση, όπως σπανάκι ή κιμά.

Στην Αθήνα σφουγγάτο ονομάζεται η ομελέτα. Οι Θεσσαλονικείς εννοούν μια παρασκευή με λαχανικά (συνήθως κολοκυθάκια) και τυρί – σπεσιαλιτέ από την εβραϊκή μαγειρική της πόλης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μια παραγγελία σε ένα σουβλατζίδικο στις δύο πόλεις. Με το «απ’όλα», στην Αθήνα δεν θα πάρεις στα χέρια σου πίτα που περιλαμβάνει και κέτσαπ και μουστάρδα, ενώ κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί στη Θεσσαλονίκη.

Τελευταίο αλλά ίσως από τα πιο σημαντικά, οι … σαλάτες και οι αλοιφές. Στην Αθήνα, τυροσαλάτα, ρώσικη, τυροκαυτερή κ.λπ. Λογίζονται ως σαλάτες, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα τις βρει κανείς, ζητώντας αλοιφές!

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024