Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) διοργανώνει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα ένα αφιέρωμα στο έργο του σπουδαίου Σουηδού σκηνοθέτη Ingmar Bergman στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα εκατό χρόνια από την γέννησή του.

Το αφιέρωμα, που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων, περιλαμβάνει προβολές των ταινιών του Bergman Persona (1966), 7η Σφραγίδα (1957) και Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953), προβολή του ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, Bergman Island (2004), καθώς και του ντοκιμαντέρ του Σουηδικού Ινστιτούτου, Ingmar Bergman 100, το οποίο αποτελείται από  32 σύντομα αποσπάσματα των ταινιών του, συνεντεύξεις, αρχειακές λήψεις από τις περιόδους των γυρισμάτων και μια ματιά στα γραπτά του μεγάλου δημιουργού.

Σημαντικές προσωπικότητες του σινεμά, από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και από τους κλάδους της φιλοσοφίας και της ψυχιατρικής, επιχειρούν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του κινηματογραφιστή που, μέσα από τα έργα του, αναζήτησε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της σχέσης του ανθρώπου με τον Κόσμο, τον Εαυτό και τους Άλλους, με τον Θεό και τον Θάνατο.

Το αφιέρωμα στον Ingmar Bergman, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 24 Νοεμβρίου

11.00: Προβολή – Ingmar Bergman 100
12.00: Ομιλία – Μαρία Παραδείση: Ο Bergman στην ιστορία του κινηματογράφου (η Μαρία Παραδείση είναι ιστορικός του κινηματογράφου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, όπου διδάσκει Ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου και εισαγωγή στην επιστημονική ανάλυση ταινιών).
12.20: Προβολή – Persona
14.20: Ομιλία – Ηλίας Βλάχος:  Persona, μια κραυγή στη σιωπή (ο Ηλίας Βλάχος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ. Επίσης, έχει ολοκληρώσει σπουδές στη Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και αρθρογραφεί για το θέατρο).
16.00: Προβολή – Ingmar Bergman 100
17.00: Ομιλία – Εύα Στεφανή: Ο Bergman και ο εαυτός (η Εύα Στεφανή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθέτρια, μεταξύ άλλων, των ταινιών ντοκιμαντέρ: Αθήναι, Letters from Albatross, Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά).
17.20: Προβολή: Bergman Island
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει

Q &A με την Εύα Στεφανή.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

11.00: Προβολή – Ingmar Bergman 100
12.00: Προβολή: Εβδομη σφραγίδα
13.40: Ομιλία: Χρήστος Μαρσέλλος: MEMENTO MORI (ο Χ. Μαρσέλλος σπούδασε Φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι και έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιευμένων άρθρων και συμμετοχών σε συνέδρια και μια σειρά μεταφράσεων νεότερων και σύγχρονων φιλοσοφικών έργων).
16.00: Προβολή – Ingmar Bergman 100
17.00: Ομιλία – Λουκάς Κατσίκας: Ο άνθρωπος Ingmar πίσω από τον καλλιτέχνη Bergman (ο Λ. Κατσίκας είναι διευθυντής στο περιοδικό «ΣΙΝΕΜΑ» όπου εργάζεται από το 1996. Από το 2016 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ και του Athens Open Air Film Festival).
17.20: Προβολή: Καλοκαίρι με τη Μόνικα

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο