Μια ανάσα πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της ενάντια στη Λευκωσία, δημιουργώντας ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι και ανησυχία για ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου απαντά στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τις τουρκικές απειλές και τη νέα περίοδο στις σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πλέον μιλάμε για «στρατηγική συνεργασία».

Στις 15 Νοεμβρίου αρχίζουν οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για το ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας;
Είναι ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα στο ενεργειακό πρόγραμμά μας που εξελίσσεται κανονικά. Υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες, αλλά πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα. Ανάλογα με το τι θα αποκαλύψουν αυτές οι γεωτρήσεις, θα διαμορφωθούν και επιλογές για τη συνέχεια. Είμαστε πάντως σε μια πορεία που βλέπουμε να καθιστά σταδιακά την Κύπρο ενεργειακό παράγοντα στο διεθνές πεδίο. Το ενεργειακό μας πρόγραμμα έχει μέχρι στιγμής αποδώσει. Yπογραμμίζω τόσο την πρόσφατη διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο για τη δημιουργία αγωγού και διοχέτευση φυσικού αερίου από άλλο τεμάχιο της ΑΟΖ σε τερματικά της χώρας εκείνης, όσο και τις μελέτες που διεξάγονται με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φιλόδοξο σχέδιο του Αγωγού Ανατολικής Μεσογείου, EastMed.

Διαβάστε περισσότερα εδώ