Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε η από αέρος σύνδεση της Λάρνακας με το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Ξεκίνησε η από αέρος σύνδεση της Λάρνακας με το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Το ελικόπτερο, τύπου AgustaWestland AW139, με νηολόγιο Ισπανίας, αφού η βάση του είναι στα Κανάρια νησιά, έφτασε στην Λάρνακα το απόγευμα του Σαββάτου από την Ιταλία

Ομάδα εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας από υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την επικείμενη έναρξη της πρώτης γεώτρησης της εταιρίας ExxonMobil-Qatar Petroleum, επισκέφθηκαν το πρωί το γεωτρύπανο Stena IceMax με την πρώτη πτήση ελικοπτέρου που θα συνδέει τις επόμενες εβδομάδες το αεροδρόμιο Λάρνακας με το γεωτρύπανο για τη μεταφορά του προσωπικού.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου» την από αέρος σύνδεση με το γεωτρύπανο Stena IceΜax έχει αναλάβει η ιταλική INAER, η οποία είχε εξυπηρετήσει από το 2016 και μετά τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ και των ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το ελικόπτερο, τύπου AgustaWestland AW139 (κατασκευής 2015), με νηολόγιο Ισπανίας (EC-MHP) αφού η βάση του είναι στα Κανάρια νησιά, έφτασε στην Λάρνακα το απόγευμα του Σαββάτου, από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την Αγκόνα, με σταθμούς σε Πεσκάρα, Πρίντιζι, Σαντορίνη και Ρόδο.

Μια μέρα αργότερα, έφθασε στον στόχο «Δελφίνη» του Οικόπεδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, το γεωτρύπανο Stena IceMax.

Όσον αφορά τα ελικόπτερα, οι κωδικοί των πτήσεων από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το γεωτρύπανο και αντίστροφα, είναι οι ίδιοι με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες γεωτρήσεις – τους BK-1 και ΒΚ-2.

Το ελικόπτερο αφού παρέμεινε για 90 λεπτά στο γεωτρύπανο, μετέφερε τους επισκέπτες πίσω στην Λάρνακα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι χθες και σήμερα, πάνω από την ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης, πέταξαν αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως σε περιοχές που σχετίζονται με την Συρία.

Συγκεκριμένα χθες, Κυριακή, πέταξε ένα RC-135U της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ νωρίς σήμερα από την ίδια περιοχή πέρασε και ένα Boeing P-8A Poseidon, του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθυνόμενο προς τα νοτιοανατολικά, προς τα ανοικτά της Συρίας.

Υποστηρικτικά σκάφη από Λευκωσία

Στο μεταξύ, την εξυπηρέτηση του «Stena Icemax» έχουν αναλάβει και τέσσερα υποστηρικτικά σκάφη που ναυλοχούν στη Λεμεσό από τα τέλη Οκτωβρίου. Ήδη, έχει προσεγγισθεί από ένα υποστηρικτικό σκάφος, το οποίο απέπλευσε από τη Λεμεσό.

Έως τις 25 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε ισχύ NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο. Ταυτόχρονα, έχει δεσμευθεί θαλάσσιος διάδρομος, στα όρια του οποίου θα διεξάγονται πολυεθνικές ασκήσεις, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα σκάφη έχει αναλάβει, με βάση τις συνήθεις διαδικασίες, ρόλο πλοίου ασφάλειας, πλέοντας συνεχώς σε μικρή απόσταση από το γεωτρύπανο.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι όσο λιγότερα λέγονται σε ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία θέλει να προκαλέσει γκρίζες ζώνες τόσο το καλύτερο. Οπως είπε, η Τουρκία διαρκώς θέλει να δημιουργήσει με προπαγάνδα, παρεμβάσεις και απειλές, την εντύπωση ότι η θάλασσα στα νότια της Κύπρου είναι τουρκική ή αιγυπτιακή θάλασσα και ότι η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ, ούτε δικαιώματα.

Αυτό, είπε ο κ. Προδρόμου, η κυβέρνηση το διαχειρίζεται με υπευθυνότητα, κτίζοντας διεθνείς συμμαχίες και έχοντας μεγάλες εταιρείες και συμφέροντα κρατών, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, στην περιοχή μας, για να συμπληρώσει ότι υπάρχει άρτια συνεργασία με τις γειτονικές χώρες σε θέματα ενέργειας.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024