Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα 11 τουρκικά έθιμα που προκαλούν έκπληξη

Τα 11 τουρκικά έθιμα που προκαλούν έκπληξη

Είναι έθιμα που έχουμε κι εμείς και τα τηρούμε πολλές φορές με θρησκευτική ευλάβεια. Οπως π.χ. ότι σε κάθε επίσκεψη πρέπει να πας κάτι, ένα δώρο ή το φίλημα στα δύο μάγουλα ή ακόμη κι ότι σε πολλούς γάμους δίνουν χρυσό στη νύφη οι συγγενείς

Υπάρχουν πολλά έθιμα στην Τουρκία που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ειδικά για τους τουρίστες που πρέπει να γνωρίζουν τη ισχύει στη χώρα αυτή και να προσαρμόζονται. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, για την Ελλάδα το γεγονός ότι πολλά από τα έθιμα, πολλές συνήθειες των Τούρκων έχουν περάσει και στην ελληνική κοινωνία. Είναι έθιμα που έχουμε κι εμείς και τα τηρούμε πολλές φορές με θρησκευτική ευλάβεια. Οπως π.χ. ότι σε κάθε επίσκεψη πρέπει να πας κάτι, ένα δώρο ή το φίλημα στα δύο μάγουλα ή ακόμη κι ότι σε πολλούς γάμους δίνουν χρυσό στη νύφη οι συγγενείς.

Το frapress.gr συγκέντρωσε 11 έθιμα που είναι ενδιαφέροντα και είναι και τα πιο συνηθισμένα

Όταν χαιρετάς κάποιον τον φιλάς και στα δύο μάγουλα

Μόνο τα άτομα που έχουν στενές σχέσεις, δηλαδή φίλοι και συγγενείς, αγκαλιάζονται. Στην περίπτωση των απλών γνωστών ο χαιρετισμός γίνεται με την ανταλλαγή φιλιών και στα δύο μάγουλα. Οι άνδρες βέβαια σε αυτήν την περίπτωση προτιμούν να πραγματοποιούν αυτόν τον χαιρετισμό περισσότερο σε γυναίκες παρά σε άντρες.

Τα τουρκικά διακοσμητικά μάτια που βρίσκονται παντού υπάρχουν για την πρόληψη του κακού

Όποιος εχει επισκεφθεί την Τουρκία σίγουρα παρατήρησε τα διακοσμητικά μάτια που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σημείο, από τα σπίτια μέχρι και τα αυτοκίνητα. Αυτό το διακοσμητικό στοιχείο θεωρείται ότι προστατεύει από πολλά δεινά της καθημερινής ζωής όπως την ζήλια των γειτόνων έως και την ανάμειξη σε κάποια δικαστική διαμάχη.

Το Σάββατο με ΤΑ ΝΕΑ, «Τα επώνυμα των Ελλήνων και οι τουρκικές ρίζες τους»

Τα επώνυμα των Ελλήνων και οι τουρκικές ρίζες τους

 
Αϊβάζης: ο άνδρας υπηρέτης

Βαλαβάνης: αυτός που έχει μεγάλο κεφάλι

Βούρος: ο παλμός, το παλμικό χτύπημα

Γαρμπής: ο δυτικός άνεμος

Γιαδικιάρογλου: ο ταραχοποιός άνθρωπος

Ζαΐμης: ο κάτοχος γης, ο φεουδάρχης, ο φοροεισπράκτορας

Καραβάνας: η κατσαρόλα, το συσσίτιο

Κουγιουμτζής: ο χρυσοχόος, ο έμπορος χρυσαφικών

Κουμανταρέας: ο αρχηγός, ο διοικητής

Χατζής: ο προσκυνητής στη Μέκκα, στην ιερή πολή του Ισλάμ

Περισσότερα από 12.000 επώνυμα που προέρχονται από την τουρκική γλώσσα.

————————

Το τσάι είναι σύμβολο φιλοξενίας

Λέγεται ότι οι Τούρκοι πίνουν περισσότερο τσάι από ότι νερό. Βέβαια, το τσάι στην Τουρκία λειτουργεί περισσότερο ως ένδειξη φιλοξενίας και φιλίας αφού αποτελεί συχνά αφορμή για πρόσκληση σε κάποιο σπίτι και συνεπώς αφορμή για κοινωνικές συναναστροφές.

Το τσάι προσφέρεται κυρίως μετά από κάποιο γεύμα και συνοδεύεται με διάφορα φρούτα και γλυκά.

Ένδειξη σεβασμού στις μεγαλύτερες ηλικίες

Αν επισκεφθείς το σπίτι των γονιών κάποιου φίλου θα προσθέσεις τις λέξεις “teyze” ή «amca» πριν το όνομά τους, που σημαίνουν θείος ή θεία και επιδεικνύουν σεβασμό. Στα άτομα που είναι λίγο μεγαλύτερα προσθέτεις πριν το όνομα τους τις λέξεις “abi” για τον άντρα και “abla” για την γυναίκα.

Στους γάμους δίνεται χρυσό

Αν τύχει να βρεθείς σε ένα παραδοσιακό τουρκικό γάμο θα έχεις την τιμή να παρακολουθήσεις εκείνη την ιερή για του Τούρκους στιγμή όπου σύμφωνα με την παράδοση δίνονται χρυσές λίρες στη νύφη και τον γαμπρό και κρεμιούνται γύρω από τον λαιμό τους. Ο λόγος πίσω από αυτήν την παράδοση είναι ότι το χρυσό δε θα χάσει ποτέ την αξία του σε αντίθεση με τα χρήματα.

Για να επισκεφθείς ένα Τζαμί πρέπει να ακολουθήσεις τους κανόνες ενδυμασίας

Γνωρίζουμε πως η Τουρκία είναι ως επί το πλείστον μια μουσουλμανική χώρα. Για αυτό λοιπόν, όπως σε κάθε τόπο λατρείας έτσι και στο τζαμί η σεμνότητα είναι απαραίτητη. Οι γυναίκες είναι απαραίτητο να έχουν καλύψει το κεφάλι τους με ένα μαντήλι και να μην φαίνονται τα χέρια και τα πόδια τους. Οι άντρες από την μεριά τους θα πρέπει να φοράνε μακρυά παντελόνια που να καλύπτουν τα γόνατά τους.

Πριν μπεις σε ένα σπίτι βγάζεις τα παπούτσια σου

Οι Τούρκοι επιθυμούν να κρατούν τα σπίτια τους αψεγάδιαστα. Για αυτό το λόγο όταν βρίσκονται στο σπίτι φορούν πάντα παντόφλες, ενώ έχουν έξτρα ζευγάρια για τους επισκέπτες. Πριν μπεις σε ένα σπίτι στην Τουρκία πρέπει παραδοσιακά να βγάλεις τα παπούτσια σου ώστε να μην φέρεις στο σπίτι διάφορες ακαθαρσίες από έξω.

Κάθε επίσκεψη πρέπει να συνοδεύεται και από ένα δώρο

Κάθε φορά που επισκέπτεσαι ένα φιλικό σπίτι είναι απαραίτητο να προσφέρεις ένα μικρό δείγμα ευχαρίστησης για την φιλοξενία που θα σου προσφέρουν, είτε αυτό είναι φαγητό είτε λουλούδια. Απέφυγε να προσφέρεις αλκοόλ καθώς αρκετοί Τούρκοι μπορεί να μην το προτιμούν για θρησκευτικούς λόγους.

Όταν καλέσεις κάποιον έξω για φαγητό πρέπει να πληρώσεις τον λογαριασμό

Για τους Τούρκους, παραδοσιακά αν κάποιος σε καλέσει για φαγητό πρέπει εκείνος να πληρώσει και τον λογαριασμό. Το να μοιράσεις τον λογαριασμό δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο, όμως ο καλεσμένος σου θα σου «ξεπληρώσει» το κέρασμα κάποια επόμενη φορά με αντίστοιχη πρόσκληση.

Ο τουρκικος καφές θεωρείται το εθνικό τους ρόφημα

Ο καφές είναι πιο ασυνήθιστος από το τσάι και φτιάχνεται κυρίως σε ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως όταν έχεις επισκέπτες στο σπίτι. Όταν ο καφές φτάσει σε ένα χαμηλό σημείο πρέπει να σταματήσεις να πίνεις πρώτου γίνει πολύ πικρός και λέγεται ότι το κατακάθι που μένει μπορεί να διαβαστεί και «να σου πει την μοίρα σου».

Το ψωμί συνοδεύει πάντα ένα γεύμα

Στην Τουρκία επικρατεί η παράδοση του να υπάρχει πάντα ψωμί στο τραπέζι και να συνοδεύει κάθε γεύμα. Υπάρχει καθημερινά φρέσκο και μπορεί να αγοραστεί από διαφορά «μίνι μάρκετ» που βρίσκονται στις γειτονιές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024