Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαναστατική συσκευή βοηθά στην αναγέννηση των ποδιών σε ακρωτηριασμένους βατράχους

Επαναστατική συσκευή βοηθά στην αναγέννηση των ποδιών σε ακρωτηριασμένους βατράχους

Η μικρή φορητή συσκευή έχει τη δυνατότητα να αναγεννήσει πόδια ακόμη και σε ενήλικες ακρωτηριασμένους βατράχους

Μια νέα δημιουργία ήρθε στο φως στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell Reports» από εξειδικευμένους βιολόγους και μηχανικούς στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να εφεύρουν μια μικρή φορητή συσκευή (βιοαντιδραστήρα), που πυροδοτεί την μερική αναγέννηση των ποδιών σε ακρωτηριασμένους ενήλικους βατράχους.

Η συσκευή, η οποία εφαρμόζεται στην περιοχή του τραύματος του ακρωτηριασμένου άκρου, παρέχει τοπικά την ορμόνη προγεστερόνη επί 24 ώρες και βοηθά να ξεκινήσει η διαδικασία αναδημιουργίας του ιστού και, τελικά, της μερικής αναγέννησης του ποδιού.

Αν και η αναγέννηση των νέων ποδιών στους βατράχους γίνεται μόνο σε νεανικό στάδιο της ανάπτυξής τους και όχι μετά την ενηλικίωσή τους, η νέα συσκευή κατάφερε να πετύχει την αναγέννηση των πίσω ποδιών σε ενηλίκους αφρικανικούς βατράχους (Xenopus laevis), ακόμη και σε ηλικία που έχουν χάσει αυτή τη φυσική ικανότητα.

Η νέα συσκευή, που παράγεται από σιλικόνη σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, περιέχει μια πρωτεϊνική κολλώδη υδρογέλη από πολυμερή υλικά, η οποία εφαρμόζεται απευθείας στο τραύμα και επιτρέπει τη μεταφορά της προγεστερόνης και άλλων χρήσιμων ουσιών στο σημείο του ακρωτηριασμού.

Η προγεστερόνη -που είναι γνωστή περισσότερο για το ρόλο της στην εγκυμοσύνη- προωθεί την αποκατάσταση και αναγέννηση των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων και των οστών, καθώς επίσης και τη θετική ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτή την αναγεννητική διαδικασία.

Αν και οι άνθρωποι δεν είναι βάτραχοι, η ανακάλυψη βοηθά να κατανοηθεί καλύτερα η βιολογική διαδικασία της αναγέννησης των μερών του σώματος από ορισμένα ζώα και το κυριότερο μπορεί μελλοντικά να ανοίξει το δρόμο για ανάλογες θεραπείες σε ανθρώπους.

Αρκετά ζώα είναι σε θέση να αναγεννούν κομμένα μέρη του σώματός τους. Μερικά, μάλιστα, όπως κάποια σκουλήκια και «αγγούρια της θάλασσας», είναι ικανά να αναγεννούν ολόκληρους τους οργανισμούς τους, όταν κοπούν σε κομμάτια. Άλλα είδη το κάνουν για επιμέρους τμήματά τους, όπως για παράδειγμα, οι σαύρες αναγεννούν την κομμένη ουρά τους, κάποια καβούρια τις δαγκάνες τους και τα ελάφια τα κέρατά τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται πειράματα με μεγαλύτερα θηλαστικά πειραματόζωα, αρχής γενομένης με ποντίκια.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024