Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Κατρούγκαλος: Λέμε όχι σε κάθε εξτρεμισμό

Γιώργος Κατρούγκαλος: Λέμε όχι σε κάθε εξτρεμισμό

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλά στα ΝΕΑ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τους Βορειοηπειρώτες, αλλά και την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας

«Ο εξτρεμισμός των μεν εκτρέφει τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία των άλλων» τονίζει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και υποστηρίζει ότι πρέπει «να προστατευτούν τα δικαιώματα των ελλήνων αδελφών μας» στην Αλβανία, ζητώντας και την πλήρη εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την προστασία των μειονοτήτων. Στο μείζον θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, υπογραμμίζει ότι η σχέση της Πολιτείας με την Εκκλησία «τίθεται, επιτέλους, στη βάση που απαιτούν οι σύγχρονες δημοκρατίες αλλά και το Ευαγγέλιο».

Θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο θάνατος του έλληνα ομογενούς από αστυνομικά πυρά;

Ελπίζω ότι ο πρόσφατος τραγικός θάνατος δεν θα αναστρέψει τη θετική πορεία βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Δυστυχώς την 28η Οκτωβρίου περιμέναμε άλλα. Να δούμε στους Βουλιαράτες μια μεγάλη γιορτή, τιμή στους νεκρούς μας του αλβανικού μετώπου που βρήκαν ειρήνη με τον πρόσφατο ενταφιασμό. Παντού υπήρχαν ελληνικές σημαίες, εκατοντάδες Ελληνες ήταν παρόντες εκεί, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Ζορμπά. Δυστυχώς, αντί να μας μείνει η ειρηνική αυτή εικόνα, είχαμε την πικρή γεύση από τον θάνατο του ομογενούς μας. Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε τις προτεραιότητές μας: να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να προστατευτούν τα δικαιώματα των ελλήνων αδελφών μας. Τέλος, με σεβασμό και χωρίς καμία υποχώρηση στα δύο πρώτα, να προστατεύσουμε και τις διμερείς μας σχέσεις. Δεν μείναμε σε ευχές. Προχωρήσαμε στα αναγκαία διαβήματα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, με τον αυτονόητο σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Είναι θετικό ότι έγινε δεκτό το ελληνικό αίτημα για παρουσία έλληνα αστυνομικού στην Αλβανία κατά τη διεξαγωγή των σχετικών ερευνών και περιμένουμε και την άμεση ικανοποίηση του ανθρώπινου αιτήματος της οικογένειας για την επιστροφή της σορού. Για τη συνέχεια της έρευνας δεν θέλω τίποτα να προδικάσω. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, πάντως, και από τις δύο μεριές των συνόρων, και όχι μόνο, αυτονόητα, στο επίπεδο των κυβερνητικών Αρχών. Πανό, όπως αυτό που αναρτήθηκε στο γήπεδο της Παρτίζαν για τον «μπάσταρδο έλληνα νεκρό», ή το πρωτοσέλιδο της γνωστής «εφημερίδας» ότι «διψάμε για αλβανικό αίμα» από ελάχιστους μεν προέρχονται και εκφράζουν, δηλητηριάζουν όμως το κλίμα μεταξύ των δύο λαών. Και, προφανώς, ο εξτρεμισμός των μεν εκτρέφει τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία των άλλων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024