Η ομάδα «Γιαξεμπόρε», μετά την παράσταση «Πέρασε ένας χρόνος», επιστρέφει με τη νέα της δουλειά «Ρωγμές ή αλληλουχικά στάδια συστημικού εντροπισμού». Ακολουθώντας το γνώριμο πια τρόπο της προσωπικής έρευνας και των συνεντεύξεων, η ομάδα δημιουργεί ένα κείμενο και μια παράσταση (devised theatre) που έρχονται αντιμέτωπα με την έννοια του χρόνου, τόσο του προσωπικού/υποκειμενικού όσο και του συλλογικού/αντικειμενικού. Σε μια κοινωνία που ο χρόνος λογίζεται κυρίως ως χρήμα και που ποτέ δεν είναι αρκετός, οι ήρωες βιώνουν στιγμές-ρωγμές που τους οδηγούν να αναρωτηθούν τι, τελικά, έχει πραγματικά αξία.

Η παράσταση πραγματοποιείται στα παλιά γραφεία του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, στον 7ο όροφο του κτηρίου της Συγγρού 143, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικός χώρος.

Η Ναταλία Στυλιανού υπεύθυνη για την σκηνοθεσία της παράστασης μας μιλάει για αυτήν την περίεργη αγγελία εύρεσης εργασίας.

Τι είναι ο συστημικός εντροπισμός;

Νομίζω είναι λάθος να απομονώσουμε αυτές τις δύο λέξεις γιατί έτσι θα αλλοιώσουμε το νόημα του τίτλου. Τα «αλληλουχικά στάδια συστημικού εντροπισμού» δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας ορισμός της έννοιας του χρόνου.

Μιλήστε μας λίγο για τον χώρο που γίνεται η παράσταση;

Στόχος των «γιαξεμπόρε» είναι οι παραστάσεις που δημιουργούμε να παίζονται σε μη θεατρικούς χώρους. Το σκηνικό της κάθε παράστασης διαμορφώνεται κάθε φορά από τον περιβάλλοντα χώρο, για αυτό και είναι απαραίτητο αυτός ο χώρος να είναι ζωντανός και συνδεδεμένος με το θέμα της παράστασης. Οι ηθοποιοί, καταργώντας το διαχωρισμό σκηνής-πλατείας, δρουν ανάμεσα και όχι απέναντι στους θεατές· γίνονται μία κοινή παρέα και μοιράζονται τις ιστορίες τους. Φέτος συνεργαζόμαστε με το Γυάλινο μουσικό θέατρο και παίζουμε τις «Ρωγμές» στα παλιά του γραφεία, στον 7ο όροφο που τώρα λειτουργούν ως αποθηκευτικός χώρος.

Η παράσταση βασίζεται σε πραγματικές συνεντεύξεις και έρευνα. Μιλήστε μας για αυτό πιο αναλυτικά.

Οι συνεντεύξεις είναι αναπόσπαστο και απαραίτητο κομμάτι για την σύνθεση της εκάστοτε παράστασής μας. Πάνω σε αυτές βασιζόμαστε και χτίζουμε τους χαρακτήρες που θα επικοινωνήσουν αργότερα με το κοινό.

Γιατί πιστεύετε ότι οι άνθρωποι διαθέτουν τον χρόνο τους σε άλλους με σκοπό την επιβίωσή τους;

Ακριβώς γι` αυτό! Για την επιβίωση τους…

Τι ονειρεύεστε για την ομάδα «γιάξεμπόρε» στο μέλλον;

Τα πάντα!