Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μάνθου Σανταμούρη

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μάνθου Σανταμούρη

«Μηδενισμός της Ενεργειακής Κατανάλωσης, της Ενεργειακής Ένδειας και της Τοπικής Κλιματικής Μεταβολής. Καινοτομώντας προς τον μηδενισμό» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πανεπιστημιακού Μάνθου Σανταμούρη, που μόλις κυκλοφόρησε από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Elsevier, κι έρχεται να διατυπώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα πρόταση στον διάλογο για το μελλοντικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

«Μηδενισμός της Ενεργειακής Κατανάλωσης, της Ενεργειακής Ένδειας και της Τοπικής Κλιματικής Μεταβολής. Καινοτομώντας προς τον μηδενισμό» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πανεπιστημιακού Μάνθου Σανταμούρη, που μόλις κυκλοφόρησε από τον διεθνή εκδοτικό οίκο Elsevier, κι έρχεται να διατυπώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα πρόταση στον διάλογο για το μελλοντικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Με το βιβλίο του, ο διεθνούς φήμης καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών προτείνει τον μηδενισμό, στο άμεσο μέλλον, της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων, της ενεργειακής ένδειας και της τοπικής κλιματικής μεταβολής, δηλαδή της υπερθέρμανσης των πόλεων.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, μπορεί μια τέτοια πρόταση να ακούγεται ουτοπική και ίσως μη ρεαλιστική για τα σημερινά συντηρητικά πολιτικά δεδομένα. Ωστόσο, στο βιβλίο του παρουσιάζει με μεγάλη λεπτομέρεια την ανάγκη για μια τέτοια πολιτική, τις τεχνολογικές οδούς που πρέπει να ακολουθηθούν, καθώς και τις πολίτικες που πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν. Υπολογίζει με ακρίβεια τα οφέλη τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες από την εφαρμογή ενός νέου κοινωνικού – περιβαλλοντικού και οικονομικού οράματος για έναν πλανήτη χωρίς ρύπανση, υπερθέρμανση και φτώχεια.

Αποδεικνύει ότι οι τρέχουσες πολίτικες οδηγούν μαθηματικά στη δραματική υποβάθμιση της ζωής δισεκατομμυρίων πολιτών και αναδεικνύει την ανάγκη για μια νέα ριζοσπαστική πολιτική που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της σημερινής αντίληψης.

Το βιβλίο του Μάνθου Σανταμούρη δεν είναι ένα θεωρητικό κείμενο που υποστηρίζει απλά μια νέα πρόταση. Αντίθετα, είναι ένα άκρως τεχνικό κείμενο πλήρες στοιχείων, αποδείξεων και λεπτομερειών. Είναι μια φρέσκια φωνή σε ένα βαλτωμένο υπερσυντηρητικό πολιτικό περιβάλλον που πασχίζει να δείξει ότι υπάρχει ακόμα φως στο τούνελ.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Το 1979 αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πάτρας. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα DEA το 1981 στην Ενεργειακή Φυσική στο Polytechnique de Grenoble στη Γαλλία και το 1986 απέκτησε τον διδακτορικό τίτλο στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Από το 1990 έως σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1994 γίνεται επίκουρος καθηγητής και από το 2000 αναπληρωτής καθηγητής στο Φυσικό Τμήμα. Από το 1998 είναι επισκέπτης καθηγητής της Σχολής Θετικών και Κοινωνικών Επιστημών του London Metropolitan University της Μεγάλης Βρετανίας. Συμμετείχε σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης διαφόρων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Από τον 2010 έως το 2012 διατέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Είναι ο επιστημονικός εκδότης του διεθνούς περιοδικού «Journal of Advances Building Energy Research» και μέλος της εκδοτικής επιστημονικής επιτροπής των διεθνών περιοδικών: Solar Energy, Energy and Buildings, Buildings Environment, Journal iof Sustainable Energy, Journal of Low Carbon Technologies, Journal of Open Construction and Building Technology and of the Journal of Ventilation.

Είναι εκδότης και συγγραφέας βιβλίων, όπως της επιστημονικής σειράς BEST, της εκδοτικής εταιρίας Earthscan (έως σήμερα έχουν εκδοθεί 4 επιστημονικά βιβλία). Από το 2009 είναι μέλος της Scientific Committee of the «Progetto Tecnologia Ambiente» Book Series. Είναι εκδότης 12 διεθνών επιστημονικών βιβλίων σε θέματα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Είναι Διευθυντής του Cool Roof Council of Europe και Υποδιευθυντής της Air Infiltration and Ventilation Center. Αντιπρόεδρος της World Society for Sustainable Energy Technologies. Είναι συγγραφέας 180 επιστημονικών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιμελητής 10 ειδικών εκδόσεων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Σήμερα βρίσκεται στην Αυστραλία, όπου εφαρμόζει σε πόλεις προηγμένα κλιματολογικά μοντέλα.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024