Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολ Αλεν: Η ιδιοφυΐα πίσω από τον Γκέιτς

Πολ Αλεν: Η ιδιοφυΐα πίσω από τον Γκέιτς

Απέκτησε μια τεράστια περιουσία χάρη στη Microsoft, όμως ο δραστήριος επιχειρηματίας και γενναιόδωρος φιλάνθρωπος έζησε μια αινιγματική προσωπική ζωή και διέγραψε μια επαγγελματική πορεία στην οποία έπεφτε πάντα βαριά η σκιά του Μπιλ Γκέιτς.

Το όνομά του δεν έγινε ποτέ τόσο γνωστό όσο αυτό του τέως στενού συνεργάτη του Μπιλ Γκέιτς, όμως ο κόσμος μας δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς τον Πολ Αλεν, ο οποίος πέθανε πριν από μερικές ημέρες σε ηλικία 65 ετών, από λέμφωμα non-Hodgkin, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια περιουσία. Ο μοναχικός δισεκατομμυριούχος υπήρξε μία από τις κινητήριες δυνάμεις που δημιούργησαν τον κολοσσό Microsoft και πρωτεργάτης των καινοτόμων εξελίξεων που καθόρισαν την περίοδο κατά την οποία οι προσωπικοί υπολογιστές μετατράπηκαν από χόμπι για λίγους σε κάτι απολύτως απαραίτητο για κάθε νοικοκυριό ή επαγγελματική δραστηριότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για κάθε είδους γκάτζετ. Ο θάνατός του φώτισε πάντως μια άβολη αλήθεια. Παρά την πλούσια φιλανθρωπική του δραστηριότητα, τη διακριτική δημόσια παρουσία του και τις εξωφρενικές πολυτέλειες του βίου του, είναι σχεδόν απίστευτο το πόσο λίγα γνωρίζουμε πραγματικά για αυτόν τον μυστηριώδη τύπο που δεν έκανε ποτέ δική του οικογένεια και έμοιαζε να ξοδεύει τα πλούτη του με τη mentalité αιώνιου εφήβου.

Ο Αλεν γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1953 στο Σιάτλ, γιος ενός βιβλιοθηκάριου και μιας δασκάλας· κληρονόμησε και από τους δύο την αγάπη για τα βιβλία. Στο ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτούσε έγινε φίλος με τον κατά δύο χρόνια νεότερό του Μπιλ Γκέιτς – τους ένωσε το πάθος τους για την τεχνολογία και τους υπολογιστές. Πετυχαίνοντας στις εισαγωγικές του εξετάσεις (SAT) το τέλειο σκορ 1600, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας Ουάσιγκτον αλλά δύο χρόνια αργότερα τα παράτησε για να εργαστεί στην εταιρεία Honeywell στη Βοστώνη, κοντά στο Χάρβαρντ, όπου ήταν πλέον φοιτητής ο Γκέιτς. Ο Αλεν έπεισε τον κολλητό του να αφήσει και αυτός τις σπουδές του για να φτιάξουν μαζί μια εταιρεία.

Τα κομπιούτερ τα έλεγαν τότε μικροϋπολογιστές και ο Αλεν έδωσε το 1975 στην εταιρεία τους το όνομα Micro-Soft, ταιριαστό για έναν προμηθευτή λογισμικού (software) σε microcomputers – αξίζει να αναφέρουμε πως ο όρος PC υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα. Το πρώτο τους προϊόν ήταν μια απλουστευμένη εκδοχή της γλώσσας προγραμματισμού Basic. Η τύχη τούς χαμογέλασε όταν πρότειναν στην – παγκόσμια αυτοκρατορία τότε – IBM να δημιουργήσουν το λειτουργικό σύστημα για το πρώτο της PC. Δεν το είχαν έτοιμο, όμως ξεχείλιζαν από πειθώ και εργατικότητα. Χάρη στις διαπραγματεύσεις του Αλεν η Microsoft αγόρασε ένα σύστημα από κάποιον προγραμματιστή στο Σιάτλ και οι δύο φίλοι έπεσαν με τα μούτρα στη διαμόρφωση του κώδικά του. Ετσι εγένετο το ορόσημο MS-DOS (Microsoft Disk Operating System).

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024