Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν οι φιλίες στην εφηβεία γίνονται τοξικές

Όταν οι φιλίες στην εφηβεία γίνονται τοξικές

Αντί το παιδί να νιώσει καλά και να νιώθει ότι ανήκει κάπου, καταλήγει να έχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του και τους άλλους

Οι εφηβικές φιλίες μπορούν πολύ εύκολα να γίνουν τοξικές. Ή μπορεί να είναι έτσι από την αρχή, αν ο έφηβος ξεκινήσει να κάνει παρέα με παιδιά που του φέρονται άσχημα. Αντί το παιδί να νιώσει καλά και να νιώθει ότι ανήκει κάπου, καταλήγει να έχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του και τους άλλους. Οι θετικές, υποστηρικτικές σχέσεις με αποδοχή είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού του εφήβου προς την ενηλικίωση. Μόνο έτσι το παιδί μαθαίνει τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Για να βοηθήσετε τον έφηβο να αποφύγει τις τοξικές φιλίες, μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί για τους καλούς φίλους. Ο σεβασμός, το νοιάξιμο και η ισοτιμία είναι μερικά από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μίας ανάλογης σχέσης. Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει παρέα με παιδιά που βλέπετε ότι μπορεί να έχουν αυτές τις αρετές. Γι αυτό είναι σημαντικό να κάνει φιλίες με παιδιά από διάφορες δραστηριότητες και όχι μόνο από το σχολείο. Μιλήστε μαζί του και κάντε ανοιχτές ερωτήσεις ώστε να έχει την ευκαιρία να μιλήσει για όλα όσα τον απασχολούν. Είναι αρκετά βοηθητικό να μιλήσετε για τις δικές σας εμπειρίες με τους φίλους και να λειτουργήσετε ως πρότυπο.

Πώς αλλάζουν οι τοξικές σχέσεις. Αν το παιδί θέλει πολύ να κρατήσει αυτήν τη φιλία, βοηθήστε το να την αλλάξει. Αν κάποιος κάνει αρνητικά σχόλια για το σώμα του, μπορεί να μιλήσει και να του πει ότι αυτό δεν του αρέσει. Η αδράνεια κρατά μία σχέση στην ίδια κατάσταση. Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί το παιδί να νιώσει έτοιμο να λήξει τη φιλία. Αν δείτε ότι το παιδί δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο ή μέσω Ίντερνετ, μπορείτε να επέμβετε και να ζητήσετε τη βοήθεια του σχολείου και κοινωνικών υπηρεσιών.

Υπάρχουν φυσικά και οι καλές τοξικές σχέσεις, όπου τα δύο παιδιά είναι δεμένα και φέρονται καλά αλλά το άλλο παιδί οδηγεί το δικό σας σε παραβατικές και επικίνδυνες συμπεριφορές. Αντί να του πείτε ότι δεν θέλετε να κάνει παρέα με αυτόν το φίλο, επισημάνετε τη συμπεριφορά που έχει όταν είναι μαζί του.

Τι να μην κάνετε: μην μιλήσετε στους άλλους γονείς, εκτός αν τίθεται θέμα ναρκωτικών. Μην κάνετε κριτική για τους φίλους και μην του απαγορεύετε να τους δει γιατί αυτό θα λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024