Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίστιαν, ο γερμανός τρομοκράτης ισλαμιστής

Κρίστιαν, ο γερμανός τρομοκράτης ισλαμιστής

Για τη μητέρα του Ζαμπίνε παραμένει αγαπημένος της γιος. Κατάρρευσε ο κόσμος της όταν έμαθε ότι ασπάστηκε το Ισλάμ και έγινε σαλαφιστής. Πολέμησε στη Συρία και σκοτώθηκε. Τι δεν θα έδινε για να αγκαλιάσει το εγγόνι της.

Ξημερώματα Σαββάτου το 2015 χτύπησε το τηλέφωνο της Ζαμπίνε Λάπε στο Ντόρτμουντ. Θυμωμένη αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να είναι τέτοια ώρα. Ήταν ο Κρίστιαν, ο γιος της 27 χρόνων τότε. «Μαμά, είμαστε στην Τουρκία περιμένουμε μεταφορικό μέσο για τη Συρία» της είπε. Μαζί με τη γυναίκα του Γιασμίνα έφυγαν από τη Γερμανία για να ενταχθούν στον ISIS. Τον ικέτευσε να επιστρέψει. «Όχι, θα πάμε εκεί όπου ο λόγος του Αλλάχ είναι υπέρτατος», ήταν η απάντηση.

Δύσκολη παιδική ηλικία

Η Ζαμπίνε Λάπε είναι 50 χρονών και μητέρα ενός ισλαμιστή τρομοκράτη αλλά και μητέρα ενός χαμένου παιδιού. «Τον αγαπώ τον Κρίστιαν, αλλά από τον άνθρωπο που γνώριζα στο τέλος δεν έμεινε σχεδόν τίποτα». Η ιστορία του Κρίστιαν είναι κομμάτι και της δικής της ζωής. Επί ώρες διηγείται στην DW πως βίωσε τη ριζοσπαστικοποίησή του, ενός παιδιού έξυπνου αλλά με δύσκολη παιδική ηλικία, με ναρκωτικά και με χρόνια προβλήματα υγείας. Χρειάστηκε να κάνει πολλές εγχειρίσεις και ήθελε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο Θεό για τη δεύτερη ευκαιρία που του έδωσε να ζήσει. Τότε δεν είχε ιδέα για το Ισλάμ. Μια περίοδο έδειχνε ότι οι οιωνοί ήταν ευνοϊκοί. Έκανε προσπάθειες να πάρει απολυτήριο λυκείου και με αυτήν την ευκαιρία γνώρισε Μαροκινούς και Τούρκους, Μουσουλμάνους που μιλούσαν με ενθουσιασμό για το Ισλάμ. «Μια μέρα ήρθε στο σπίτι και μου είπε ότι ήθελε να αλλαξοπιστήσει και να γίνει Μουσουλμάνος».

Τότε και η Ζαμπίνε περνούσε φάση κρίσης και ζητούσε καινούργιο νόημα ζωής που βρήκε προσεγγίζοντας το Ισλάμ. Έτσι και εκείνη ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό. Προς τα έξω η ζωή κυλούσε σε κανονικό ρυθμό, ο Κρίστιαν πήγαινε τακτικά στο τζαμί του Ντόρντμουντ, όπως και η Ζαμπίνε που ήθελε να βλέπει με ποιούς συγχρωτίζεται ο γιος της. Το 2014, λίγο πριν το απολυτήριο ο Κρίστιαν γνώρισε τη Γιασμίνα, 27 χρονών τότε, από μια μαροκινή οικογένεια της Γερμανίας με δύσκολα παιδικά χρόνια. Ήταν και η κινητήριος δύναμη που ώθησε τον μετέπειτα άνδρα της να κάνει σκέψεις και να προετοιμάζεται να ενταχθεί ως ισλαμιστής στις τάξεις του ISIS.

Για τον Αλλάχ

Το ταξίδι προετοίμαζαν σε ιντερνετικά καφέ και όχι από το σπίτι. Ήδη ο Κρίστιαν είχε μπει για καλά μέσα στους σαλαφιστικούς κύκλους, γνώρισε ιμάμηδες, φανατικούς κήρυκες, ακόμη και τον Ανίς ΄Αμρι, που αργότερα έριξε το φορτηγό στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 η Ζαμπίνε έπαιρνε μηνύματα από τον ζευγάρι στη Συρία, μέχρις ότου έπεσε στα χέρια της ένα βίντεο. Σε αυτό ο Κρίστιαν διηγούνταν ότι τώρα το όνομά του ήταν Αμπού Ίσα αλ Αλμάνι και καλούσε ανοιχτά  σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Για την Ζαμπίνε κατέρρευσε ένας ολόκληρος κόσμος. Τότε αντελήφθη ότι χάθηκαν και οι τελευταίες ελπίδες να επιστρέψει ο γιός της μετανιωμένος στη Γερμανία. «Για μένα  όμως είναι και παραμένει ο Κρίστιαν». Μια μέρα μαζί με μια φωτογραφία  του γιού και της νύφης της και μια δεύτερη φωτογραφία με ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. «Και οι δύο ήταν πανευτυχείς, η προοπτική ότι θα γίνει πατέρας τον έσπρωχνε ακόμη περισσότερο στην ριζοσπαστικοποίηση».

Τον Αύγουστο του 2017 έγινε η τελευταία επικοινωνία τους. «Μου είπε ότι πηγαίνει να πολεμήσει και ότι με αγαπάει», θυμάται η Ζαμπίνε. Ένα μήνα αργότερα μαθαίνει από τη νύφη της ότι ο Ίσα έγινε Σαχίντ, μάρτυρας, που έδωσε τη ζωή του για τον Αλλάχ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βγήκαν στο φως φωτογραφίες με τη σορό του Κρίστιαν ανατολικά της πόλης Χορμς. «Σε τέτοιες στιγμές το μυαλό σου είναι άδειο» λέει με δάκρυα στα μάτια. Σήμερα η Ζαμπίνε έχει μείνει μόνη. Και τι δεν θα έδινε, όπως λέει, για να αγκαλιάσει το εγγονάκι της. Μοιάζει σαν μια σταγόνα νερό με τον Κρίστιαν.

Εσθέρ Φέλντεν / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024