Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο σκηνικό έντασης από Τουρκία: Ισχύει το Casus Belli για τα 12 μίλια λέει ο Τσαβούσογλου

Νέο σκηνικό έντασης από Τουρκία: Ισχύει το Casus Belli για τα 12 μίλια λέει ο Τσαβούσογλου

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται λίγο πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί για το Κυπριακό και λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντος έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από τους Οθωνούς έως τα Αντικύθηρα

Νέο σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία με αφορμή την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτεριών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια»  προσθέτοντας ότι ισχύει το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής.

Ο κ.  Τσαβούσογλου  σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι «πολλές φορές κάνει η Ελλάδα  παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» προσθέτοντας ότι εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. «Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε  χαρακτηριστικά.

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται λίγο πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό και λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντος έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από τους Οθωνούς έως τα Αντικύθηρα, στο ευρύτερο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε μεταξύ άλλων όταν έκανε τις ανακοινώσεις στις 20 Οκτωβρίου  ότι «η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών», σημειώνοντας πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στις σημερινές του δηλώσεις δήλωσε για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων ότι «όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Ελληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά» τόνισε.

Ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της d.w , o εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τις ειδήσεις που αφορούν τα σχέδια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας διαβιβάστηκαν στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα  Πέτρο Μαυροειδή.

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερείς συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια» αναφέρει για να προσθέσει:

«Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και νέος ΥΠΕΞ, βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και συζήτησε όλα τα τρέχοντα θέματα που άπτονται του υπουργείου. Η «πρώτη» του κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΞ, συνέπεσε πάντως με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου.

Πάντως όσο αφορά τη συνάντηση του έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Πέτρου Μαυροειδή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024