Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Τανζανία δύο βορειοελλαδίτες εθελοντές

Στην Τανζανία δύο βορειοελλαδίτες εθελοντές

Ο Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου, βιοτέχνης από την Κατερίνη, και ο Γιάννης Πένκης, εκπαιδευτικός από το Πολύκαστρο, ξεκινούν σε λίγους μήνες ένα ταξίδι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων στην Τανζανία, μια από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως

Ο Σταμάτης, βιοτέχνης από την Κατερίνη, και ο Γιάννης, εκπαιδευτικός από το Πολύκαστρο Κιλκίς, δεν πήραν εύκολα την απόφαση να αφήσουν για λίγο πίσω την καθημερινότητά τους στην Ελλάδα, για να ταξιδέψουν σε μια αποκομμένη περιοχή στην Τανζανία, μια από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως.

Για τους δύο φίλους η απόφαση ελήφθη δύσκολα, ωστόσο ελήφθη με ανοιχτή καρδιά. Γιατί είχε ως γνώμονα τη θέλησή τους για προσφορά. Έτσι, σε λίγους μήνες ξεκινούν ένα ταξίδι, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων στην Τανζανία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, αναζητούσαν την πρόκληση «να έρθουν πιο κοντά με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από αυτά που έχουν συνηθίσει στην Ευρώπη», αποκομίζοντας έτσι μια «εμπειρία ζωής μέσω της αλληλεπίδρασης» και βοηθώντας «απευθείας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Οι δύο φίλοι θα συμμετάσχουν σε ομάδα ελλήνων εθελοντών, που θα ταξιδέψει στην Τανζανία το Δεκέμβριο, προκειμένου να συνδράμει στην ανέγερση κτιρίου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους γυναικείου πληθυσμού της περιοχής. Συγκεκριμένα, θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα για το χωριό Γκόγκο της Τανζανίας, όπου θα παραμείνουν μέχρι τις 12 Ιανουαρίου μαζί με άλλους 23 έλληνες εθελοντές. Όλοι μαζί θα συμβάλουν στην κατασκευή ενός κτιρίου με τρεις αίθουσες, όπου θα στεγάζονται οι δραστηριότητες του γυναικείου συνεταιρισμού, ο οποίος θα κατασκευάζει αειφόρα επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Παράλληλα, θα συνδράμουν στην κατασκευή τουαλετών στο δημοτικό σχολείο του χωριού Γκόγκο (Gongo) στην περιοχή Miseni.

Ο Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου, βιοτέχνης από την Κατερίνη, και ο Γιάννης Πένκης, εκπαιδευτικός από το Πολύκαστρο, μίλησαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το επικείμενο ταξίδι τους στην Ανατολική Αφρική, που θα «τους προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ζωής». Τη δράση τους συντονίζει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Wheeling2help σε συνεργασία με τον τοπικό οργανισμό SANA της Τανζανίας.

Ο Σταμάτης Χατζηχριστοδούλου εξήγησε ότι η «απόφαση για το συγκεκριμένο ταξίδι πάρθηκε από κοινού με τον Γιάννη τον περασμένο Ιούλιο και συνέβαλε σε αυτό η μαρτυρία φίλων που είχαν συμμετάσχει σε παρόμοιες αποστολές στο παρελθόν, αλλά και η ανάγκη για προσφορά στο συνάνθρωπο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «το ταξίδι θα διαρκέσει από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου, προορισμός είναι το χωριό Γκόγκο (Gongo) στην περιοχή Miseni, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Dar es Salam. Σε αυτό το φτωχό χωριό θα γίνει συνάντηση με τον οργανισμό SANA, για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών».

Όπως είπε, «μέχρι τώρα έχουμε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια σε αρκετές χώρες. Θέλαμε το επόμενο ταξίδι μας να έχει θετικό αποτέλεσμα βοηθώντας το μέρος που θα βρεθούμε. Να προσφέρουμε και εμείς από μεριά μας ό,τι πραγματικά μπορούμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Ανέφερε επίσης ότι «ήταν μια απόφαση που πάρθηκε δύσκολα, καθώς είναι μια αποκομμένη περιοχή με κόστος προσέγγισης», και η φύση του προβλήματος που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Ωστόσο, πήραν την απόφαση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της κοινωνικής απομόνωσης και με γνώμονα τη θέλησή τους για προσφορά.

Ο Γιάννης Πένκης δήλωσε ότι διακατέχεται από έντονα συναισθήματα προσμονής και ενθουσιασμού, καθώς το ταξίδι αποτελεί μια πρόκληση «να έρθουν πιο κοντά με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από αυτά που έχουν συνηθίσει στην Ευρώπη», αποκομίζοντας έτσι μια «εμπειρία ζωής μέσω της αλληλεπίδρασης». Ως εκπαιδευτικός σε δομές φιλοξενίας τα τελευταία τρία χρόνια, ο Γιάννης Πένκης συναναστρέφεται διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτισμούς και δεν έχει το φόβο του άγνωστου για το ταξίδι στην Τανζανία. Αντίθετα, ανυπομονεί να έρθει σε επαφή «με τους ανθρώπους στη συγκεκριμένη περιοχή που έχουν ανάγκη».

Και οι δύο δηλώνουν ότι θέλουν να «βοηθήσουν απευθείας τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης «πολλές φορές υπάρχουν ανάγκες που δεν τις ορίζεις εσύ που πρέπει να βοηθήσεις, αλλά τις καθορίζει ο τόπος που έχει τις ανάγκες».

Η συντονίστρια του προγράμματος στην Τανζανία από την οργάνωση Wheeling2help, Κέλλυ Γαρυφαλλή, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν πέντε ομάδες, συνολικά 133 ελλήνων και κύπριων εθελοντών, οι οποίοι θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στην Τανζανία και την Κένυα, στο πλαίσιο ισάριθμων αποστολών.

Η ίδια δήλωσε ότι η πρώτη ομάδα 30 ατόμων φεύγει στις 8 Νοεμβρίου, ενώ η δεύτερη ομάδα αναχωρεί στις 15 Νοεμβρίου για Τανζανία. Η τρίτη ομάδα αναχωρεί στις 13 Δεκεμβρίου και στις 27 Δεκεμβρίου η τέταρτη ομάδα. Πρόσθεσε ότι από τα 133 συνολικά άτομα που θα λάβουν μέρος στις πέντε αποστολές, οι 25 είναι από Βόρεια Ελλάδα, 12 από την Κύπρο, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από το εξωτερικό και στις αποστολές φέτος θα συμμετάσχουν ένας Δανός και μία κοπέλα από τις Σεϊχέλες.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024