Ο Βασίλης Γισδάκης είναι ο ερμηνευτής της υπέροχης δουλειάς «Ένας άλλος Καβάφης» σε μουσική της Τζένη Τσίλη.

Η μουσική προσέγγιση της Τζένης Τσίλη στον αθάνατο λόγο του Καβάφη, αποτελεί έκπληξη. Μακριά από ακαδημαϊσμούς και στείρες αναπαραστάσεις του παρελθόντος, προτείνει ενδιαφέρουσες μουσικές ενδυμασίες που αναδεικνύουν πεντακάθαρα το σύμπαν του ποιητή, έτσι όπως δεν είχε φωτιστεί μέχρι τώρα. Τα τραγούδια με αρμονικό πυρήνα κλασσικό αλλά με αντανακλάσεις στοιχείων jazz και rock μουσικής, κατορθώνουν να εικονοποιούν τον Καβαφικό στίχο με γλαφυρότητα, με σεβασμό στη λεπτότητα και λιτότητα του ύφους του ποιητή, αφήνοντας να διαφανεί το βάθος του στοχασμού του.

Ο  Βασίλης Γισδάκης με την γεμάτη αισθαντικότητα, βάθος καθώς και ποιότητα φωνή του, αποδίδει με ιδιαίτερη ευαισθησία και λυρισμό τα ποιήματα του μεγάλου μας  Αλεξανδρινού ποιητή, προσδιορίζοντας και παράλληλα αποδίδοντας σε όλο το εύρος, τη μουσικότητα και τον συναισθηματικό κόσμο των μελωδιών που συνέθεσε η Τζένη Τσίλη.

Λίγο πριν την live παρουσίαση του album που θα γίνει στον Ιανό, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στις 21:00, ο Βασίλης Γισδάκης μας μίλησε για αυτόν τον δίσκο

Τι το διαφορετικό έχει «Ο άλλος Καβάφης» σε σύγκριση με όσες προσπάθειες μελοποίησης έχουν γίνει μέχρι τώρα;

Ο Καβάφης είναι ο πιο μελοποιημένος ποιητής αλλά με ελάχιστες επιτυχίες στις μελοποιήσεις. Ο λόγος του δεν είναι συμμετρικός και η έλλειψη ομοιοκαταληξίας τον καθιστά δύσκολο. Οι περισσότερες προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα έχουν ένα ύφος κλασικό και στερεότυπο, βασισμένο κυρίως σε κλασικές μελωδικές  και ενορχηστρωτικές φόρμες.

Η συνθέτις Τζένη Τσίλη έδωσε ένα άλλο πιο σύγχρονο ύφος εισχωρώντας  βαθιά στον λόγο με ευαισθησία και δυναμισμό. Με αρμονικό πυρήνα κλασικό μεν αλλά και με αντανακλάσεις στοιχείων jazz και rock μουσικής κατορθώνουν να  ικανοποιούν το λόγο του Καβάφη με γλαφυρότητα, με σεβασμό στην λεπτότητα και λιτότητα του ύφους του ποιητή, αφήνοντας ταυτόχρονα να διαφανεί το βάθος του στοχασμού του.

Τι σας έπεισε να συνεργαστείτε με μια νέα συνθέτη, την Τζένη Τσίλη και μάλιστα σε ένα τόσο δύσκολο και φιλόδοξο έργο;

Στόχος  μου πάντα στην πορεία μου είναι να επιλέγω  να τραγουδώ καλά τραγούδια και πάντα θεωρώ ότι υπάρχουν νέοι δημιουργοί που έχουν να δώσουν σημαντικό έργο.

Για να είμαι ειλικρινής  το ερώτημα που μου θέτεις ήταν και το δικό μου όταν πρωτογνωριστήκαμε με την Τζένη Τσίλη και μου πρότεινε να συναντηθούμε να ακούσω τα τραγούδια. Μέσα μου πίστευα πως γενικά η μελοποίηση της ποίησης στην σύγχρονη εποχή είναι μια δύσκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για έναν ποιητή σαν τον Καβάφη. Όμως όταν άκουσα επανειλημμένα  τα τραγούδια, ανακάλυψα πως είχαν μια πιο σύγχρονη πνοή, μια διεισδυτική ματιά με μελωδίες που ακολουθούσαν και αναδείκνυαν το στοχασμό και την συναισθηματική κατάσταση του Καβάφη, οδηγώντας κι εμένα μέσα σ αυτήν ως βίωμα.

Είστε ο τελευταίος ερμηνευτής που συνεργάστηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι. Έχετε σκεφτεί αν θα είχατε κάνει τις ίδιες επιλογές αν δεν είχατε συναντηθεί;

Ίσως  η πορεία μου και οι επιλογές μου να ήταν διαφορετικές, όμως  μια καλλιτεχνική και πνευματική προσωπικότητα σαν τον Μάνο Χατζιδάκι είναι  φυσικό και επιθυμητό να σε επηρεάσει. Προσωπικά αισθάνομαι τυχερός που με επέλεξε  και είχα την τύχη να τον συναντήσω και να τραγουδήσω υπό την διεύθυνση του.

Πιθανόν  να διέκρινε  κι αυτός κάτι σε μένα στο οποίο υπήρχε κάποιο σχετικό υπόβαθρο ώστε να δεχτώ τις επιρροές του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο