Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Κούρκουλος: Η άγνωστη διπλή απώλεια

Νίκος Κούρκουλος: Η άγνωστη διπλή απώλεια

Ο ηθοποιός με το προφίλ του «σκληρού γόη» στην πραγματική του ζωή είχε βιώσει δύο τραγωδίες που δεν θέλησε να αποκαλύψει ποτέ.

Ο Νίκος Κούρκουλος είναι ο «σκληρός γόης» του ελληνικού σινεμά η έμφυτη γοητεία του τον καθιέρωσε ως «ζεν-πρεμιέ». Ωστόσο πίσω από την αίγλη της παρουσίας του, κρύβεται ένα διπλό δράμα, που θέλησε να το κρύψει καλά για αυτό και δεν το μοιράστηκε με το κοινό του: δυστυχώς η οικογένεια του έχασε δυο παιδιά της.

Γεννήθηκε το 1934 από μια οικογένεια που απέκτησε συνολικά τέσσερα παιδιά. Ο πατέρας του ήταν κουρέας και ο Νίκος που ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα αδέλφια, εργαζόταν από μικρός για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Μεγαλώνοντας βρήκε διέξοδο στον αθλητισμό και στη συνέχεια το θέατρο ήρθε στη ζωή του σχεδόν τυχαία όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος, όταν στα χέρια του έπεσε ένα βιβλίο για το θέατρο. Έτσι, υπό την καθοδήγηση του Μάνου Κατράκη, έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πέρασε, αποφοιτώντας το 1958.

Το θεατρικό του ντεμπούτο γίνεται αμέσως μετά, στο έργο «Η κυρία με τις καμέλιες» με το θίασο Λαμπέτη-Χορν, ενώ ο κινηματογράφος έρχεται το 1961 με την ταινία «Ο κατήφορος» της Φίνος Φίλμ. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πήρε δύο φορές το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στις ταινίες «Οι Αδίστακτοι» και «Ο Αστραπόγιαννος».

Παρά τη λαμπρή καριέρα που ακολούθησε, η ζωή επιφύλασσε στον ίδιο και την οικογένεια του δύο τραγωδίες οι οποίες τον τραυμάτισαν τόσο που του ήταν οδυνηρό ακόμα και να τις αναφέρει.

Ο Σπύρος, πρωτότοκος γιος της οικογένειας, δούλευε ως τρίτος πλοίαρχος σε εμπορικό πλοίο. Σε ένα από τα ταξίδια του το 1952 ένας τυφώνας χτύπησε το πλοίο ανοιχτά της Βενεζουέλας και το έκοψε στα δύο. Ο καπετάνιος μαζί με τους πλοιάρχους και τους μηχανικούς μπήκαν μέσα σε μια βάρκα για να σωθούν. Αργότερα η βάρκα βρέθηκε στις ακτές της Βενεζουέλας με το άψυχο σώμα του καπετάνιου, ενώ οι υπόλοιποι δε βρέθηκαν ποτέ. Η διαίσθηση του Νίκου Κούρκουλου δεν τον άφησε ήσυχο εκείνο το βράδυ, αφού την ημέρα του τραγικού συμβάντος είπε στη μητέρα του: «Μάνα, μεγάλο κακό θα μας βρει». Η μητέρα του Αυξεντία σοκαρισμένη δε θέλησε ποτέ να πιστέψει ότι ο γιος της είχε πεθάνει και πάντα ζούσε μέσα της η ελπίδα ότι το παιδί της ζει.

Δυστυχώς όμως, η ζωή έγινε ακόμα πιο σκληρή με την οικογένεια Κούρκουλου όταν ο θάνατος τους χτυπά ξανά την πόρτα. Αυτή τη φορά ήταν για τον Ιάκωβο, το τρίτο σε ηλικία παιδί. Είχε σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός και έχτιζε πολυκατοικίες. Στην οικοδομή της δεύτερης πολυκατοικία και ενώ ο Ιάκωβος βρισκόταν στην ταράτσα και μετρούσε τα τούβλα, ένα τραγικό δυστύχημα θα του στοιχίσει τη ζωή. Παραπάτησε και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Ο Νίκος Κούρκουλος δεν αναφέρθηκε ποτέ στο θάνατο των αδελφών του δημόσια. Ωστόσο μια σκηνή ήταν δηλωτική του ψυχικού του πόνου σε μια σκηνή που η συναισθηματική φόρτιση του ήρωα ταυτίζεται με αυτή του ηθοποιού. Ο Κούρκουλος δίνει μία από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες στον ελληνικό κινηματογράφο της εποχής.

Η ταινία «Ορατότης Μηδέν» αναφέρεται σε ένα στημένο ναυάγιο με 26 νεκρούς. Στην εν λόγω σκηνή ο πρωταγωνιστής μαζεύει όλα του τα υπάρχοντα έξω από το σπίτι του και τα καίει , ενώ ακούγεται το πολυτραγουδισμένο πλέον «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου».

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024