Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρήξη στις σχέσεις Τσίπρα - Κοτζιά: Εξαλλος ο υπουργός Εξωτερικών με τους «ισαποστάκηδες» του Μαξίμου

Ρήξη στις σχέσεις Τσίπρα – Κοτζιά: Εξαλλος ο υπουργός Εξωτερικών με τους «ισαποστάκηδες» του Μαξίμου

Ο Ν. Κοτζιάς καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι τον αφήνει ξεκρέμαστο στο «Μακεδονικό» παρ' ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι διακηρυγμένη κυβερνητική γραμμή - Απειλεί ακόμη και με παραίτηση

Σχίσμα μεγαλύτερο κι από αυτό της ρωσικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο, επιβεβαιώθηκε μεταξύ των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά. Μπορεί τα φώτα τα δημοσιότητας να έπεσαν στον άγριο καυγά του υπουργού Εξωτερικών με τον Πάνο Καμμένο, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα χειρότερα έπονται.

Εδώ και αρκετό καιρό ο κ. Κοτζιάς πνέει μένεα κατά του Μεγάρου Μαξίμου με αφορμή της συμφωνία των Πρεσπών. Αιτία είναι η τακτική των ίσων αποστάσεων που κρατά ο πρωθυπουργός μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Αμυνας. Η πλευρά του κ. Κοτζιά θεωρεί ότι είναι αδιανόητο ο Αλέξης Τσίπρας να μην μπορεί να νουθετήσει τον κυβερνητικό εταίρο ή ακόμη και να έρθει σε ρήξη μαζί του για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η συμφωνία των Πρεσπών.

Ουσιαστικά αυτό που καταλογίζουν στον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του είναι ότι έπρεπε να πάρει σαφή θέση υπέρ του υπουργού Εξωτερικών που διαχειρίστηκε μια τόσο σοβαρή υπόθεση όπως το «Μακεδονικό» αντί να προσπαθεί να το παίζει «κυανόκρανος» και να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί.

«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός, να «αδειάζει» τον υπουργό Εξωτερικών που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία των Πρεσπών και που θεωρείται εθνική γραμμή».

Αυτό τονίζουν πηγές κοντά στον κ. Κοτζιά κι έχουν δίκιο όταν βλέπουν ότι οι «ισαποστάκηδες» του Μεγάρου Μαξίμου έχουν προκαλέσει μείζον πρόβλημα στην κυβερνητική θέση για το «Μακεδονικό».
Αυτό τονίζουν πηγές κοντά στον κ. Κοτζιά κι έχουν δίκιο όταν βλέπουν ότι οι «ισαποστάκηδες» του Μεγάρου Μαξίμου έχουν προκαλέσει μείζον πρόβλημα στην κυβερνητική θέση για το «Μακεδονικό». Και μετά τα χθεσινά, αλλά και την επίσκεψη του υπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πηγές κοντά στον Κοτζιά τονίζουν ότι σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση. Είτε βεβαίως το εννοεί, κάτι που θα είναι βόμβα για την κυβέρνηση, είτε στέλνει μηνύματα στο Μαξίμου να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Το «κρέμασε»

Ο Κοτζιάς στην παρούσα χρονική στιγμή, και με αφορμή το επεισόδιο χθες στο υπουργικό συμβούλιο θεωρεί ότι ο Τσίπρας τον αφήνει ξεκρέμαστο γιατί φοβάται τις αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει διακηρύξει την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών. «Εχω δεχθεί σκληρή κριτική για το Μακεδονικό. Υφίσταμαι ασφυκτικές πιέσεις, η υπόθεση ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και ο πρωθυπουργός δεν στηρίζει την κυβερνητική – εθνική γραμμή όπως και ο ίδιος έχει διακηρύξει».

Αυτή είναι η θέση του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος μετά τις χθεσινές αψιμαχίες εκτιμά ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η κόντρα με τον Καμμένο σοβεί εδώ και μήνες κι έχουν περάσει οι καιροί που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έλεγε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Κοτζιά. Με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, οι σχέσεις του επιδεινώθηκαν και πλέον είναι δύο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση.

Αυτό που περίμενε ο Κοτζιάς, και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ήταν να διαχωρίσει τη θέση του ο πρωθυπουργός από τις ακραίες θέσεις του Καμμένου και να στηρίξει χωρίς αστερίσκους τις προσπάθειες που έγιναν για να φτάσουν στις Πρέσπες.

Όμως, χθες ο Τσίπρας επέλεξε να μην συγκρουστεί με τον Καμμένο αφήνοντας μάλιστα τους υπουργούς να εκτονώσουν την οργή τους, κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο τον αψίκορο έτσι κι αλλιώς υπουργό Εξωτερικών.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η ξαφνική, νυχτερινή επίσκεψη του Κοτζιά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου και συζήτησαν για περισσότερο από 1,5 ώρα τις εξελίξεις.

Ασφαλώς και δεν θα διαρρεύσει η συζήτησή τους, όμως είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο υπουργός τον ενημέρωσε για τα όσα έγιναν στο υπουργικό και σίγουρα θα του εξέφρασε τα παράπονά του για την τακτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί το Μαξίμου.

Αλλωστε, στο υπουργείο Εξωτερικών πνέουν ήδη μένεα για την προσωπική ατζέντα που ξεδίπλωσε ο Καμμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρώντας ότι πρόκειται για μεγάλο unfair σε βάρος της επίσημης ελληνικής διπλωματίας που εκφράζεται από τον Νίκο Κοτζιά. Αντί λοιπόν, λένε στο Εξωτερικών, ο Τσίπρας να τραβήξει τα αυτιά του υπουργού Αμυνας… έφαγαν αγκινάρες και κοντοσούβλι και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, παρ’ ότι η Ελλάδα εμφανίζεται με δύο γραμμές σε μείζον εθνικό θέμα.

Αν η υπόθεση των Σκοπίων δεν ήταν σε τόσο κρίσιμη καμπή κανείς δεν θα απέκλειε μια ηχηρή παραίτηση του Ν. Κοτζιά, μιας και πιστεύει ο ίδιος ότι δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση ο πρωθυπουργός να είναι «όμηρος» κανενός, ακόμη κι αν αυτό σταθεί αφορμή για πολιτικές εξελίξεις.
Και κατά Παππά

Και βεβαίως, τα «σκάγια» του Κοτζιά δεν παίρνουν μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά και υπουργούς όπως ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει εμφανιστεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχος του Πάνου Καμμένου. Χθες, άλλωστε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι ήταν βαρύς ο χαρακτηρισμός Φίλη που χαρακτήρισε τον Καμμένο… «Ελληνας Σαλβίνι».

Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Η επόμενη ημέρα στις σχέσεις Μαξίμου – υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι καθόλου καλή, όσο κι αν γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Οσο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέγει την καταλαγή και το καλόπιασμα στον κυβερνητικό εταίρο –σε βάρος της διακηρυγμένης εθνικής γραμμής για το «Μακεδονικό» – τόσο ο Κοτζιάς θα παίρνει αποστάσεις.

Αλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών είναι συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ως επικεφαλής της κίνησης «Πράττω», δεν έχει δηλαδή κομματικές εξαρτήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024