Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίκα Διαλυνά: Η περιπέτεια της καλλονής στα καλλιστεία του 1954

Ρίκα Διαλυνά: Η περιπέτεια της καλλονής στα καλλιστεία του 1954

Έχοντας κερδίσει τον τίτλο της Σταρ Ελλάς ετοιμάζεται να για το Διαγωνισμό Μις Υφήλιος, ωστόσο η αμερικανική πρεσβεία παρεμποδίζει την μετάβασή της στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι είναι κομουνίστρια.

Μεσογειακή, πληθωρική και γοητευτική η Ρίκα Διαλυνά είναι μια από τις ομορφότερες Ελληνίδες, που πρωταγωνίστησε τόσο στο χώρο του μόντελινγκ αλλά και στο χώρο της υποκριτικής.

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις 8 Αυγούστου του 1934. Τελειώνοντας το σχολείο, έρχεται στην Αθήνα με στόχο να μπει στο πολυτεχνείο και να δώσει εξετάσεις στη σχολή καλών τεχνών όπου περνά με επιτυχία.

Ωστόσο ένα οικογενειακός φίλος, ενεργώντας αυτοβούλως κάνει αίτηση για να συμμετάσχει η νεαρή Ρίκα στα καλλιστεία στα οποία και τελικά συμμετέχει κερδίζοντας τον τίτλο της Σταρ Ελλάς.

«Βρισκόμουν στην Αθήνα, στο σπίτι της θείας μου, όπου είχε έρθει ένας οικογενειακός τους φίλος, δικηγόρος, και βγάλαμε μαζί μια φωτογραφία. «Αχ, πρέπει να πας στα καλλιστεία εσύ» μου είπε. Με το που το άκουσα, κοκκίνισα. Είπα: «Αν ήμουν ωραία, καλά θα ήταν να πήγαινα στα καλλιστεία». Αυτός, όμως, «έκλεψε» τη φωτογραφία και την έστειλε στην «Απογευματινή». Με είδαν, λοιπόν, μια μέρα στην εφημερίδα και με ενέκριναν για τα καλλιστεία, χωρίς εγώ να έχω ασχοληθεί καθόλου» όπως αφηγείται η ίδια σε συνέντευξή της.

Στη συνέχεια η εστεμμένη πλέον Σταρ Ελλάς πρέπει να ταξιδέψει την ίδια χρονιά στην Αμερική για να εκπροσωπήσει στη χώρα στον παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος,

Η Διαλυνά αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς το αμερικανικό προξενείο δεν θεώρησε το διαβατήριο της Διαλυνά και δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει στην Αμερική. Η Ρίκα που τότε ήταν φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών είχε ζωγραφίσει το εξώφυλλο ενός βιβλίου του Μενέλαου Λουντέμη, που θεωρήθηκε κομμουνιστικό. Ήταν μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Κραυγή στα Πέρατα» όπου στο εξώφυλλο απεικονιζόταν ένα συρματόπλεγμα και ένα χέρι που κρατούσε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.

Να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη στην Αμερική επικρατούσε ο «μακαρθισμός» λόγω του έντονου ο φόβου για πιθανή κομμουνιστική επιρροή αμερικανικών ιδρυμάτων και οργανισμών μέσω σοβιετικών πρακτόρων. Η Διαλυνά θεωρήθηκε ότι είχε σχέση με την αριστερά, εφόσον συνεργάστηκε με έναν καλλιτέχνη που ήταν κομουνιστής. Παρόλο που η ίδια αρνήθηκε ότι ήταν κομουνίστρια, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού προξενείου δήλωσε πως δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να ελεγχθούν τα πολιτικά της φρονήματα και έτσι την αντικατέστησε η Ανδρουλάκη που είχε εκλεγεί Μις Ελλάς.

Ενώ η Ανδρουλάκη εκπροσωπούσε την Ελλάδα στις πρώτες εμφανίσεις των διαγωνιζομένων στο Λονγκ Μπιτς, η υπόθεση της Διαλυνά γινόταν όλο και πιο γνωστή. Πέντε αμερικανοί βουλευτές ενεργοποιήθηκαν λέγοντας ότι «τέτοια επεισόδια έβλαπταν το γόητρο της Αμερικής στο εξωτερικό» και τελικά, μετά από παρέμβαση του υπoυργού Εξωτερικών, Τζον Φόστερ Ντάλας, δόθηκε το πράσινο φως για την είσοδο της Σταρ Ελλάς στις ΗΠΑ.

«Ένα βράδυ, στις 3 τα χαράματα, μου χτυπάνε την πόρτα ξένοι και Έλληνες δημοσιογράφοι. Μου λένε: «Φεύγεις για Αμερική! Έδωσε την άδεια ο Ντάλας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, για να πας τελικά!» λέει η ίδια, συνεχίζοντας «φτάνουμε στο Long Beach, με βάζουν σε ένα δωμάτιο σαν ανακριτικό γραφείο – από πάνω μου πολλοί δημοσιογράφοι πάλι, αλλά και πολλοί Έλληνες, Κρητικοί, που είχαν έρθει να με δουν, τηλεοπτικές κάμερες που έμοιαζαν με όπλα στραμμένα πάνω μου. Πατάω πάλι τα κλάματα, σκεπτόμενη ότι αυτοί εδώ θα με βάλουν φυλακή και τέτοια. Τι να σας λέω, χαμός…»

Η Ρίκα Διαλυνά κατάφερε να παρελάσει στον παγκόσμιο διαγωνισμό ομορφιάς κερδίζοντας την πέμπτη θέση.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024