Μια παράσταση που τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Ένα διαρκές παιχνίδι ανατροπών ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα με στόχο την εξουσία. Οι «Ελιγμοί» του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan επιστρέφουν  ανανεωμένοι από τις 5 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19:30 στη θεατρική σκηνή Αθηναΐς, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά και παραγωγή του Στράτου Μαρκίδη.

Πρόκειται για  ένα έργο που το οδηγεί η πλοκή του και σε κάθε σκηνή ανατρέπονται τα δεδομένα των χαρακτήρων. Στην προσπάθεια τους να πετύχουν τους στόχους τους  οι ήρωες βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια τους. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και ο ασταμάτητος ανταγωνισμός δεν τους δίνει χρόνο να μελετήσουν τις κινήσεις τους ή να προβλέψουν το κόστος της κάθε πράξης.

Ένα ζευγάρι, ο Ντάριο και η Μπελέν – ο πρώτος ηθοποιός και η δεύτερη στρατιωτικός –  προσπαθούν να «ελιχθούν» και να βγουν αλώβητοι από την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας με την αλήθεια που αποδεικνύεται πιο σκληρή από το ψέμα.

Ένας υπολοχαγός και ένας σκηνοθέτης τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την εξουσία, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Εξουσία στην τέχνη και εξουσία στον πόλεμο. Πότε η άσκηση εξουσίας υπερβαίνει τα όρια και ισοδυναμεί με κατάχρηση εξουσίας; Ποιος ο ρόλος του θύτη και ποιος του θύματος, όταν το ίδιο το άτομο έχει την ελευθερία να «ελίσσεται» στην προσπάθειά του να πετύχει τους στόχους του;

Όσο όμως κι αν οι ήρωες επιχειρούν να «αν-ελιχθούν», το κοινωνικό σύστημα επεμβαίνει, περιορίζοντας τα περιθώρια τους και στερώντας τους την ικανότητα να εξουσιάζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Η ελευθερία εξαρτάται από το χρόνο και τον τόπο στον οποίο ζούμε. Αλλά η ελευθερία να ζούμε γονατίζοντας ή να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας εξαρτάται μόνο από τον εαυτό μας, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε τις συνέπειες των πράξεων της ελευθερίας μας» επισημαίνει ο συγγραφέας Eduardo Galan.

Στην παράσταση, που σκηνοθετεί ο Θοδωρής Βουρνάς με βοηθό τη Λυδία Τριγώνη, παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Βατικιώτης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Γιώργος Σπάνιας και Θοδωρής Φραντζέσκος. Τη μετάφραση υπογράφει η Μαρία Φωτεινάτου, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Αποστόλου, τα σκηνικά η Κασσιανή Λεοντιάδου, την κινησιολογία η Ντέπυ Γοργογιάννη και το artwork ο Γιώργος Γιαννίμπας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο