Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακέιμπ: Πολιτικά κίνητρα πίσω από την αναβολή της έκδοσης του βιβλίου μου

Μακέιμπ: Πολιτικά κίνητρα πίσω από την αναβολή της έκδοσης του βιβλίου μου

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ κατηγορεί την πρώην υπηρεσία του ότι τον στοχοποιεί αδίκως

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ κατηγορεί την πρώην υπηρεσία του ότι τον στοχοποιεί αδίκως παρεμποδίζοντας την έκδοση του βιβλίου του με τίτλο: “Η Απειλή: Πώς το FBI προστατεύει την Αμερική στην Εποχή της Τρομοκρατίας και του Τραμπ.”

Επί τη βάσει της εφαρμογής του κανονισμού που δίνει το δικαίωμα στο FBI να εξετάσει πληροφορίες που αναφέρονται στην δράση του, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν, ο Μακέιμπ προχώρησε στην κατάθεση ενός αντιγράφου του βιβλίου του στο FBI, πριν από δύο και πλέον μήνες. Το βιβλίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η υπηρεσία δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τις αποκαλύψεις που κάνει ο Μακέιμπ με συνέπεια η ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου να έχει μετατεθεί για τον Φεβρουάριο του 2019.

“Είμαι απογοητευμένος γιατί έχουμε μία ουσιαστική καθυστέρηση στην ημερομηνία έκδοσης του βιβλίου μου επειδή η ανάγνωση του από το FBI, διαρκεί χρονικά πολύ περισσότερο, από ό,τι πίστευα ότι θα διαρκούσε,” ανέφερε σχετικά ο Μακέιμπ σε ανακοίνωσή του προς το ABC News. “Έχοντας κάνει λόγο για μία μη κανονική κι άδικη μεταχείριση στην διάρκεια του προηγούμενου χρόνου, ανησυχώ ότι το ίδιο συμβαίνει και πάλι,” τόνισε.

Μία πηγή που γνωρίζει τις εξελίξεις στο αναφερόμενο ζήτημα -πρόκειται για συνεργάτη του Μακέιμπ που δεν έχει λάβει εξουσιοδότηση για να μιλήσει επώνυμα- τόνισε ότι η ομάδα του Μακέιμπ και αξιωματούχοι του FBI έχουν μιλήσει πολλές φορές τηλεφωνικά κι έχουν ανταλλάξει αναρίθμητα ηλεκτρονικά μηνύματα,” αλλά “δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα” ώστε να προκύπτει ότι η διαδικασία ανάγνωσης του βιβλίου από το FBI “βρίσκεται εκτός των κανόνων και του πρωτοκόλλου του ελέγχου των πληροφοριών πριν από την έκδοση.”

Ο κανονισμός του FBI προβλέπει ότι προκειμένου “να προστατευτεί το εθνικό συμφέρον και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική τήρηση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας,” το προσωπικό του FBI πρέπει να καταθέσει “την οποιαδήποτε προτεινόμενη δημοσιοποίηση πληροφοριών του FBI” στην υπηρεσία, προκειμένου οι πληροφορίες αυτές να λάβουν σχετική έγκριση πριν από την δημοσιοποίησή τους.

Η εξέταση του προς δημοσίευση υλικού ολοκληρώνεται “σε γενικές γραμμές” εντός 30 εργάσιμων ημερών, αλλά “μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία υλικού πληροφοριών που είναι ευαίσθητου χαρακτήρα και μεγάλου όγκου ή ενδεχόμενα περιέχουν τεχνικούς όρους.” Όταν “το υλικό που έχει κατατεθεί περιέχει πληροφορίες για επιχειρησιακά θέματα ή ζητήματα διαχείρισης πληροφοριών, είναι μη ρεαλιστικό να υποθέσει κάποιος ότι θα έχει δοθεί η έγκριση της υπηρεσίας, μέσα σε 30 εργάσιμες ημέρες,” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κανονισμός του FBI που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

Ο Τζέιμς Κόμεϊ, που ήταν ο πρώην διευθυντής του Μακέιμπ, ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2017 ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ενός βιβλίου το οποίο εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2018, περίπου έξι μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση για την έκδοση του βιβλίου του Μακέιμπ έγινε τον προηγούμενο μήνα, ενώ σήμερα αναμένεται ότι η έκδοσή του θα γίνει μετά από πέντε μήνες.

Από την άλλη μεριά, ο κανονισμός του FBI προβλέπει ότι: “αν η εξέταση του βιβλίου απαιτεί περισσότερο χρόνο, το FBI θα δημοσιοποιεί περιοδικές αναφορές για την πρόοδο που γίνεται και θα ενημερώσει αυτόν που έχει καταθέσει το υλικό για την ημερομηνία κατά την οποία θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.”

Ο Μακέιμπ δεν έχει ενημερωθεί για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της εξέτασης του προσχεδίου του βιβλίου του, που παρέδωσε στο FBI, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το θέμα. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του προς το ABC News ο Μακέιμπ, αναφέρει: “Επιθυμώ να δημοσιοποιήσω την ιστορία μου και τώρα περιμένω να το κάνω αυτό τον Φεβρουάριο.”

Μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το ζήτημα θέτει θέμα πολιτικής διάστασης, λέγοντας ότι η πλευρά του Μακέιμπ “ανησυχεί για το ενδεχόμενο η καθυστέρηση να προκαλείται από πολιτικό άγχος,” μετά από πρόσφατες δημοσιογραφικές αναφορές, που αποκάλυψαν ότι ο Μακέιμπ κρατούσε σημειώσεις από μία συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που έγινε το 2017. Στην συνάντηση αυτή, ο Αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ρόζενσταϊν φέρεται να αναφέρεται στο ενδεχόμενο να ηχογραφήσει μυστικά τον πρόεδρο Τραμπ ή ακόμη και να προσπαθήσει να τον απομακρύνει από την προεδρία των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου του βιβλίου του Μακέιμπ, έχει κάποια πολιτική διάσταση. Επίσης, το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει συνολικά για την πορεία της όλης διαδικασίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης από την πλευρά του δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού των εξελίξεων.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η παραμονή του Ρόζενσταϊν στο υπουργείο Δικαιοσύνης τέθηκε σε καθεστώς αμφισβήτησης μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τα όσα φέρεται να αναφέρει ο Μακέιμπ.

Ωστόσο, μετά την συνάντηση που είχε με τον ίδιο, στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι “οι δύο τους τελικά τα βρήκαν” τονίζοντας ότι δεν σχεδιάζει να απολύσει τον Ρόζενσταϊν στο άμεσο μέλλον.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024