Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γενική Γραμματεία Ισότητας Πνεύματος και Ηθικής

Γενική Γραμματεία Ισότητας Πνεύματος και Ηθικής

Η Γ.Γ. Ισότητας μας απάλλαξε από τη διαφήμιση με τον Τόνι Σφήνο αλλά επιμένει να ασχολείται με ζητήματα εκτός των αρμοδιοτήτων της και να αγνοεί τα αιτήματα ανθρώπων για τους οποίους υποτίθεται πως ανησυχεί. 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων φτάνει συνήθως να απασχολεί την επικαιρότητα με τις προσφυγές της στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για διάφορες εκπομπές και διαφημιστικά σποτ. Είχε προκαλέσει μάλιστα μεγάλη συζήτηση με την προσφυγή της εναντίον του σποτ του γνωστού πολυκαταστήματος παιχνιδιών στο οποίο ακουγόταν, μάλλον ειρωνικά αν δεν το απομονώσεις από το υπόλοιπο σενάριο, η φράση «χτύπα σαν άντρας». Αυτές τις μέρες ξαναχτύπησε με προσφυγές με τις οποίες ζητά την παύση μετάδοσης του ριάλιτι Greece Next Top Model και μιας διαφήμισης με πρωταγωνιστή έναν κωμικό ονόματι Τόνι Σφήνος, η οποία είναι τόσο βαθιά αντιαισθητική, πασέ και ανυπόφορη που το μάτι την απορρίπτει πριν καν εντοπίσει το σεξιστικόν του πράγματος. Θα ήθελα να διαβάσω, για να είμαι ειλικρινής, αναλυτικά το σκεπτικό του αυτοπεριορισμού σε αυτά τα δυο θεάματα μόνο, αφού προσβλητικά και σεξιστικά ακούγονται στην τηλεόραση από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ, οι περισσότερες διαφημίσεις είναι βασισμένες σε έμφυλα στερεότυπα, όπως και όλες οι ελληνικές ταινίες του «παλιού καλού κινηματογράφου».

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της «η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς. Η Γ.Γ.Ι.Φ αποτελεί αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία και είναι αρμόδια για την προώθηση και πραγματοποίηση της νομικής και ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής».

Ο παραπάνω τυπικός ορισμός των αρμοδιοτήτων της περιλαμβάνει προφανώς και το να παρακολουθεί τηλεόραση. Τι άλλο όμως κάνει εκτός από αυτό;

Η Γενική Γραμματεία κάνει επιτροπές. Πολλές επιτροπές. Με άλλα υπουργεία, με άλλους φορείς, με πανεπιστήμια. Κι ομάδες εργασίας όπως, π.χ. αυτή που παρακολουθεί την ενσωμάτωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Επίσης κάνει ημερίδες. Πολλές ημερίδες. Και παρουσιάσεις. Πολλές παρουσιάσεις. Και δράσεις, πολλές δράσεις. Σεμινάρια, συναντήσεις με άλλους φορείς, ενημερωτικό υλικό, αποστολές στο Συμβούλιο της Ευρώπης κλπ. Η πλειοψηφία τους χρηματοδοτείται από προγράμματα ΕΣΠΑ. Αυτές μπορείτε να τις διαβάσετε στη σελίδα ανακοινώσεων τους ή αν θέλετε ένα πρόσφατο δείγμα αναζητήστε το δελτίο τύπου με τον μετριοπαθή, ομολογούμενως, τίτλο «Η επιβράβευση της δημόσιας εικόνας της Γ.Γ.Ι.Φ. μέσα από τις δράσεις μηνός Σεπτεμβρίου 2018».

Μέσα στις δράσεις του τρέχοντος μήνα περιλαμβάνεται, για ακόμη μια φορά, ο στιγματισμός των ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ. Κι αυτό παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που εκπροσωπούν και άμεσα ενδιαφερόμενα πρόσωπα που έχουν εξηγήσει πολλές φορές, γραπτώς και σε δημόσιες εκδηλώσεις, στην γραμματεία τις απόψεις και τα αιτήματα τους.

Καταρχάς, το πρώτο παράδοξο που σημειώνει κανείς είναι ότι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θεωρεί ότι η εργασία στο σεξ είναι εντός των αρμοδιοτήτων της και πραγματοποιεί δράσεις, επιχορηγούμενες, παρότι σεξουαλική εργασία ασκούν άνθρωποι όλων των φύλων. Αλλά αυτό θα μπορούσε να το παραβλέψει κανείς αν δεν ήταν κατάφωρα προσβλητική σε κάθε της παρέμβαση.

Στις 15 Ιουνίου η εφημερίδα Τα Νέα δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Ομπρέλα για τους εργάτες του σεξ». Σ’αυτό μπορεί να διαβάσει κανείς τις απόψεις της κυρίας Κούβελα, δυο εργαζομένων και των μελών του Red Umbrella Athens, ενός φορέα πρόληψης και ενδυνάμωσης των εργαζομένων στο σεξ, από αυτούς τους φορείς που κάνουν κανονική δουλειά, όχι μόνο στο γραφείο αλλά και στους δρόμους. Οι άνθρωποι του Red Umbrella τοποθετούνται με νηφαλιότητα και η σοβαρότητα για το νομοθετικό πλαίσιο για την εργασία στο σεξ, σχολιάζοντας διαφορετικά ρυθμιστικά μοντέλα με συγκεκριμένη λογική, επαγγελματισμό κι επιχειρήματα. Μεταξύ αυτών, η Red Umbrella εξηγεί, όπως και όλες οι οργανώσεις εδώ και τόσα χρόνια: «στις χώρες όπου η εργασία στο σεξ είναι νόμιμη, όπως στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι είναι πιο ασφαλείς γιατί όταν έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα η ανάληψη ευθύνης είναι μεγαλύτερη και το στίγμα μικρότερο. Οι εργαζόμενοι έχουν καλύτερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας κι έτσι παρέχεται προστασία και στους πελάτες και στους υπόλοιπους που συμμετέχουν στον κοινωνικό ιστό».

Η κυρία Κούβελα από την άλλη, έχοντας λύσει άλλα ζητήματα ισότητας, διατυπώνει άποψη γι’ αυτό το θέμα γενικώς και… ακαδημαικώς, απαξιώντας, όπως πάντοτε, τα αιτήματα των ανθρώπων αυτών και επιμένοντας να χρησιμοποιεί την λέξη «πορνεία», παρά τις σύγχρονες συστάσεις και το αίτημα των οργανώσεων για χρήση του διεθνούς όρου sex worker που είναι ουδέτερος και δεν έχει φορτιστεί με τις αρνητικές συνδηλώσεις του παρελθόντος.

Λέει, για παράδειγμα, πως «η αντιμετώπιση του θέματος της νομοθεσίας και της χάραξης εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της πορνείας πρέπει να στοχεύει στο δομικό και λειτουργικό επαναπροσδιορισμό της έννοιας της πορνείας και στη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία που δεν θα την αντιμετωπίζει ως επιλογή αλλά ως μορφή βίας στο σώμα και τη ψυχή των γυναικών και καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Συνεπώς, σε αντίθεση με τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων και τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές των διεθνών φορέων, η κ. Κούβελα μας λέει πως η «πορνεία» αφορά μόνο τις γυναίκες, πως οι γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ έχουν απωλέσει την ατομική τους αξιοπρέπεια και πως η εργασία τους πρέπει να απαγορευθεί με νόμο – μιας και να την «επαναπροσδιορίσουμε» ως βία αυτό σημαίνει – αγνοώντας την κοινή λογική που λέει πως είναι επικίνδυνο να ωθήσεις τους εργαζόμενους στο σεξ στην παρανομία.

Στην ίδια συνέντευξη της επαναλαμβάνει την άλλη πάγια άποψη της πως «είναι η σωματεμπορία που δημιούργησε την πορνεία και όχι το αντίθετο, που θεωρείται κάτι σαν αυτονόητο από τη λεγόμενη κοινή λογική». Δεν θεωρείται καθόλου αυτονόητο όμως από κανένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο και φορέα. Εκατοντάδες οργανώσεις, επιστήμονες, ερευνητές σε όλο τον κόσμο έχουν διαμαρτυρηθεί με χίλιους τρόπους για το μοντέλο της παρανομίας. Αφήστε που η κοινή λογική δυσκολεύεται να εξηγήσει πως με το να διώκεις όλους τους εργαζόμενους στο σεξ, ανεξαιρέτως, και να ανοίγεις έτσι μια μεγάλη παράνομη μαύρη αγορά ανθρώπων, καταπολεμάς το trafficking.

Κατόπιν αυτών αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον οι προτάσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την επικείμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη σεξουαλική εργασία στη χώρα μας. Για να διαμορφώσει τις θέσεις της, η γενική γραμματεία έκανε μια…μαντέψτε…επιτροπή. Με το πόρισμα της, για το οποίο μας ενημέρωσε στις 5 Οκτωβρίου, εμμένει στις απόψεις που εκφράζει και η κ. Κούβελα, εξακολουθώντας, πεισματικά, να αγνοεί όσα ζητούν οι άνθρωποι που τους χαρακτηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναξιοπρεπή θύματα.

Όπως σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωση τους οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών: «το πόρισμα θεωρεί εκ προοιμίου την εργασία στο σεξ ως εκμετάλλευση και συνεπώς την εξισώνει με τη σωματεμπορία, αγνοώντας το θεμελιώδες δικαίωμα του ατόμου στην αυτοδιάθεση, όταν δε συντρέχουν συνθήκες βίας. Η εργασία στο σεξ και η σωματεμπορία ανθρώπων δεν είναι συνώνυμες καταστάσεις. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο φάσμα αυτοδιάθεσης, επιλογών, περίστασης και εξαναγκασμού, το οποίο όταν αγνοείται απειλεί τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και των δύο πλευρών.

Ακολούθως, η επιχειρηματολογία της Γ.Γ.Ι.Φ. προσεγγίζει την εργασία στο σεξ ως ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τις cis γυναίκες και όχι άλλες κατηγορίες όπως οι άνδρες και τα τρανς άτομα και δε λαμβάνει υπόψη την επιχειρηματολογία και την τεκμηρίωση διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που υποδεικνύουν την πλήρη νομιμοποίηση της εργασίας στο σεξ, ως εργαλείο κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η συγκεκριμένη στρατηγική υπηρετεί παράλληλα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας».

Στη συνέχεια οι οργανώσεις μας κάνουν γνωστό πως δεν θεωρήθηκε απαραίτητη η συνεισφορά των άμεσα ενδιαφερόμενων στην επιτροπή: «το πόρισμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας εκπονήθηκε κατά πλειοψηφία από μία επιτροπή στην οποία δε συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων στο σεξ ή οργανώσεων που ασχολούνται με την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την ενδυνάμωσή τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη επιτροπή ήταν από τη σύστασή της προκατειλημμένη υπέρ της ποινικοποίησης της εργασίας στο σεξ, όπως προδήλως αποτυπώνεται στον τίτλο Ομάδα Διοίκησης Έργου για την Αντιμετώπιση της Πορνείας».

Μάλιστα όχι απλώς δεν θέλησε την γνώμη των άμεσα ενδιαφερόμενων και των ακτιβιστών αλλά στο πόρισμα τους κατηγόρησε κιόλας!

Όπως σημειώνει στη δική του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Προστασίας Διεμφυλικών «η ΓΓΙΦ εξακολουθεί να στοχοποιεί τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, εξισώνοντας για μία ακόμη φορά, κατά αντιεπιστημονικό τρόπο, την εργασία στο σεξ με το trafficking και τη “δουλεία”, αγνοεί το γεγονός ότι στην εργασία στο σεξ απασχολούνται τόσο άντρες όσο και τρανς πρόσωπα ενώ η αντίληψη για τα φύλα παραμένει διμερής, στιγματίζει και στοχοποιεί μία ομάδα ανθρώπων που βιώνει με τον πιο μελανό τρόπο διακρίσεις, βία και περιθωριοποίηση, ενώ διαστρέφοντας τη πραγματικότητα κατηγορεί για “στερεοτυπικό λόγο” τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των προσώπων που εργάζονται στο σεξ».

Είναι ένα θέμα το αν ένας φορέας ασχολείται με αντικείμενο που εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του, πόσο μάλλον που ζούμε σε μια χώρα που ο σεξιστικός λόγος είναι ακόμη και μέσα στη Βουλή, που επιτρέπουμε σε πρέσβεις φιλικών χωρών να απλώνουν χέρι σε εργαζόμενες, που η ευέλικτη εργασία τσακίζει τη μητρότητα, που ο δωρεάν παιδικός σταθμός και το ολοήμερο σχολείο δεν είναι αυτονόητη παροχή για μια εργαζόμενη μητέρα, που άπειρες γυναίκες δεν έχουν εύκολη δωρεάν πρόσβαση σε απαραίτητες εξετάσεις υγείας, που δεν υπάρχει σοβαρή κάλυψη εμβολιασμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που υπάρχουν ακόμη γυναικολόγοι που δεν συνταγογραφούν χάπι για αντισύλληψη, που μια σημαντική κατάκτηση του φεμινιστικού κινήματος, η άμβλωση, δεν είναι εύκολη υπόθεση για όλες τις γυναίκες που ζουν στην ελληνική επικράτεια – για να μη θυμηθούμε και ότι πέρσι καθόμασταν και συζητούσαμε στα σοβαρά το αν επιτρέπεται να μην μπορούν οι γυναίκες της Σάμου να κάνουν άμβλωση στο δημόσιο νοσοκομείο του νησιού τους, επειδή όλοι οι αναισθησιολόγοι του ανακάλυψαν ξαφνικά, όλοι μαζί, πως έχουν συνειδησιακό κώλυμα.

Όλα αυτά είναι θέματα πραγματικά, απτά, θέματα καθημερινής ανισότητας, για τα οποία απαιτείται δυναμική δράση από την αρμόδια γραμματεία, όχι δηλώσεις ή επιτροπές αλλά σύνταξη νομοσχεδίων και τροπολογιών και χτυπήματα σε πόρτες και τηλέφωνα υπουργών, στους οποίους έχει, άλλωστε, άμεση πρόσβαση. Εύχομαι ειλικρινώς να τους τα θέτει κάθε φορά που συνομιλούν. Όμως η απάθεια, η απαξίωση, ο στιγματισμός των εργαζομένων του σεξ και των οργανώσεων τους, δυστυχώς, δεν μπορεί να προδιαθέτει θετικά. Τουλάχιστον μας απάλλαξε από την διαφήμιση με τον Σφήνο η κυρία Κούβελα. Αυτό θα της το αναγνωρίσουμε.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ.

[1] Ανακοίνωση Γ.Γ.Ι.Φ. με τίτλο: «Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της ΟΔΕ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της πορνείας»: http://www.isotita.gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87/.

[2] Θέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: http://www.who.int/hiv/topics/sex_work/en/.

[3] Κατευθυντήριες γραμμές της UNAIDS για τον HIV και την εργασία στο σεξ: www.unaids.org/en/media/unaids/contentassets/documents/unaidspublication/2009/JC2306_UNAIDS-guidance-note-HIV-sex-work_en.pdf

[4] Έρευνα της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου»: https://www.medecinsdumonde.org/en/actualites/publications/2018/04/12/study-impact-law-13-april-2016-against-prostitution-system-france, και μεταφρασμένη στα ελληνικά: http://t-zine.gr/erevna-ta-arnitika-apotelesmata-tis-nomothesias-gia-tin-ergasia-sto-sex-sti-gallia/.

[5] Transgender Europe: «Ακούστε τις φωνές των εργαζομένων του σεξ» http://tgeu.org/listen-to-the-voices-of-sex-workers/.

[6] 560 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και 94 ερευνητές υπογράφουν κείμενο θέσεων για την πλήρη αποποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας και απόρριψης του ονομαζόμενου Σουηδικού μοντέλου: http://www.sexworkeurope.org/news/general-news/560-ngos-and-94-researchers-demand-members-european-parliament-reject-ms-honeyball

[9]Δελτίο Τύπου ΣΥΔ 23.7.2018:«Συνάντηση εκπροσώπων του ΣΥΔ με τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Πάνο Σκουρλέτη, για θέματα έκφρασης, ταυτότητας, χαρακτηριστικών φύλου και εργασίας στο σεξ»: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2018/07/23/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%8e%cf%80%cf%89%ce%bd-%cf%84-7/.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024