Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σογιούζ : Ανησυχία για την κατάσταση υγείας των αστροναυτών

Σογιούζ : Ανησυχία για την κατάσταση υγείας των αστροναυτών

Ο Αμερικανός και ο Ρώσος αστροναύτης που αποτελούν το πλήρωμα του διαστημόπλοιου όπου παρουσιάστηκε βλάβη μετά την απογείωσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ προσγειώθηκαν στο Καζακστάν

Προσγειώθηκαν στο Καζακστάν οι αστροναύτες Νικ Χέιγκ και Αλεξέι Οβτσινίν, όπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, επικαλούμενο πηγή στη ρωσική διαστημική υπηρεσία.

«Έχει αποκατασταθεί η επαφή» δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται το Ria Novosti προσθέτοντας πως οι δύο άνδρες «δεν έχουν τραυματιστεί» έπειτα από τη βλάβη που σημειώθηκε μετά την απογείωση σε έναν από τους κινητήρες του διαστημοπλοίου Σογιούζ το οποίο επρόκειτο να τους μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η διαστημική κάψουλα Σογιούζ έκανε αναγκαστική προσγείωση κοντά στην πόλη Τζεζκαζγκάν στο κεντρικό Καζακστάν έπειτα από βλάβη σε έναν κινητήρα στη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η τηλεόραση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, NASA, ανέφερε πως, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το πλήρωμα του Σογιούζ είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, η κατάσταση της υγείας των δύο αντρών «δεν είναι εντελώς καλή».

«Τα μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 εξετάστηκαν από γιατρούς, η κατάσταση τους δεν είναι εντελώς καλή», δήλωσε η πηγή χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι «σύντομα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση στο αεροδρόμιο Τσκάλοφσκι στην Μόσχα και εν συνεχεία στην πόλη των Άστρων» (όπου διαμένουν οι αστροναύτες).

Νωρίτερα, υπενθυμίζεται, ότι ο διαστημικός πύραυλος Soyuz που μετέφερε τον αμερικανό και ρώσο αστροναύτη, προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, παρουσίασε μια βλάβη στον κινητήρα μετά την απογείωσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν.

Οι δύο αστροναύτες «είναι ζωντανοί και αναμένεται να προσγειωθούν στο Καζακστάν», είχε διευκρινίσει το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Αναστέλλονται οι πτήσεις του Σογιούζ

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο δική του πηγή, ανέφερε πως η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις μετά το ατύχημα του Σογιούζ.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως ο Αμερικανός αστροναύτης Νικ Χέιγκ και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσινίν προσγειώθηκαν στο Καζακστάν και είναι «ζωντανοί».

«Είναι ζωντανοί, δόξα τω Θεώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Γιατροί που έχουν φθάσει στο σημείο της προσγείωσης του Σογιούζ είπαν πως οι δύο αστροναύτες δεν έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο μια πηγή.

Ποια ήταν ακριβώς η βλάβη

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οβτσινίν διατήρησε την ψυχραιμία του σήμερα όταν σημειώθηκε η βλάβη σε έναν κινητήρα του διαστημοπλοίου Σογιούζ μετά την απογείωση που επρόκειτο να τον μεταφέρει μαζί με τον Αμερικανό αστροναύτη Νικ Χέιγκ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, δύο λεπτά 45 δευτερόλεπτα. Πρόβλημα στους κινητήρες επιτάχυνσης, Ήταν μια σύντομη πτήση!» είπε ο Αλεξέι Οβτσινίν με μια απόλυτα ήρεμη φωνή κατά την απευθείας αναμετάδοση.

Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση στο διάστημα για αυτό τον 47χρονο Ρώσο επιστήμονα που πέρασε 172 ώρες στο διάστημα το 2016.

Λιγότερο από δύο λεπτά μετά την απογείωση η βλάβη σε έναν από τους κινητήρες του διαστημόπλοιου ανάγκασε τους δύο άνδρες να επιστρέψουν επειγόντως στη Γη αντί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον ISS.

Εκείνη τη στιγμή ο Νικ Χέιγκ και ο Αλεξέι Οβτσινίν ταξίδευαν με ταχύτητα σχεδόν 7.463 χλμ, την ώρα, σύμφωνα με τη NASA. Εφοδιασμένη με αλεξίπτωτα, η κάψουλά τους τούς έφερε πίσω στη γη αλλά οι δύο άνδρες υποβλήθηκαν σε πολύ υψηλή πίεση.

Αφού έλαβαν τη βοήθεια των συνεργείων διάσωσης μερικά λεπτά μετά την αναγκαστική προσγείωσή τους, μεταφέρθηκαν στο Τζεζκαζγκάν, μια πόλη 80.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου 20 χλμ. Ο Roskosmos ανήρτησε στη συνέχεια στο Twitter μια φωτογραφία των δύο ανδρών να κάθονται χαλαροί σε έναν καναπέ ενώ οι γιατροί τους παίρνουν την πίεση.

Οι κοσμοναύτες και οι αστροναύτες ακολουθούν μια απαιτητική εκπαίδευση πριν από κάθε αποστολή στο διάστημα, που περιλαμβάνει διελεύσεις από συσκευές φυγοκέντρησης και ασκήσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που έχουν σκοπό κυρίως να τους μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024