Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσκληση σε ένα διαφορετικό «Karaoke Night»

Πρόσκληση σε ένα διαφορετικό «Karaoke Night»

Από τις 20 Οκτωβρίου στο θέατρο Φούρνος

Όλοι τραγουδάμε. Τραγουδάμε πιο συχνά από ότι θυμόμαστε. Μαζί με τον τραγουδιστή του ραδιοφώνου πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου, στο ντους, κρατώντας μια βούρτσα για μικρόφωνο μπροστά στον καθρέφτη, στο δρόμο για το σούπερ μάρκετ τα Σάββατα το πρωί, πάνω από τηγάνια και κατσαρόλες, στο ασανσέρ φεύγοντας απ’ τη δουλειά… Υπάρχουν και οι φορές όμως που τραγουδάμε συνειδητά. Για όλα εκείνα που ζήσαμε, είδαμε κι ακούσαμε.

Το “Karaoke Night” είναι μία performance γι’ αυτές ακριβώς τις στιγμές. Μία performance με δύο ηθοποιούς, μία μεγάλη οθόνη και το κοινό συμμέτοχο και… συνένοχο σε όλα αυτά. Τραγούδια, εικόνες και συνθήματα που έγραψαν στη συλλογική μας μνήμη ζωντανεύουν μ’ έναν αναπάντεχο τρόπο.

Από τις 20 Οκτωβρίου λοιπόν και κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Φούρνος η ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ μας προσκαλεί σε μια performance για όλα αυτά που φέρνουν μαζί τους τα τραγούδια. Η Όλγα Ποζέλη και ο Λάμπρος Παπαγεωργίου αναλαμβάνουν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και μ’ έναν άκρως διασκεδαστικό τρόπο να μας θυμίσουν αυτά που μας ενώνουν και θα μας ενώνουν.

Η Όλγα Ποζέλη, ιδρύτρια της θεατρικής ομάδας ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, που εμπνεύστηκε, σκηνοθετεί και παίζει στο “Karaoke Night” μίλησε στο In.gr γι’ αυτή την ξεχωριστή παράσταση.

Γιατί επιλέξατε τα τραγούδια ως πυρήνα μίας performance που ουσιαστικά έχει να κάνει με τη μνήμη;

Το τραγούδι έχει αυτήν την μαγική ικανότητα να κουβαλάει μαζί του μνήμες. Και δη το pop τραγούδι. Που μπορεί να μην ήταν αυτό που θα επιλέγαμε να γράψουμε στην κασέτα του τότε, αλλά ακριβώς γιατί ήταν pop, ακουγόταν παντού τριγύρω μας – στο ραδιόφωνο, στο μπαρ, στο club, στην τηλεόραση, στο σινεμά, στην ταβέρνα. Και το οποίο, άθελά μας, συνδέθηκε με στιγμές της ζωής μας. Και κάτι άλλο. Τα τραγούδια δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις. Τις αναμνήσεις τις αλλάζεις όσο περνάει ο χρόνος. Τις διορθώνεις, τις συμπληρώνεις· άλλες, όπως λένε οι ψυχολόγοι, τις επινοείς. Τα τραγούδια όμως, έτσι όπως έρχονται από τη χρονομηχανή, κουβαλάνε μαζί τους αναμνήσεις που δεν προλαβαίνεις να λογοκρίνεις.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο Karaoke Night;

Το Karaoke Night είναι μία performance που ξεκινά από την μεταπολίτευση και καταλήγει στην δεκαετία του 90. Eurovision, Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, Πάριος, Κανελίδου, Leonard Cohen, Stevie Wonder, Θεοδωράκης…  Σουρής, καλιαρντά, ένα κήρυγμα, ένα πολιτικό μήνυμα, καυγάδες ζευγαριών, βρισιές στο γήπεδο, ερωτικές εξομολογήσεις… Δύο ηθοποιοί μπροστά σε μία μεγάλη οθόνη που προβάλλει βωβά καρέ έρχονται να προσθέσουν το τραγούδι, τον διάλογο, τα ηχητικά εφέ. Παρακολουθώντας τους, αφήνεσαι να κάνεις τους συνειρμούς σου, να συνδέσεις τα ασύνδετα, να μπεις σε ένα παράδοξο ταξίδι στο παρελθόν.

Το κοινό θα συμμετέχει σε όλο αυτό;

Ναι. Τελικός σκοπός είναι οι θεατές να βρουν το θάρρος να πάρουν το μικρόφωνο στα χέρια τους και να συμμετέχουν ισότιμα. Πολλούς μπορεί να τους τρομάζει αυτό, αλλά σκεφτείτε πόσες φορές μέσα στη μέρα τραγουδάμε ακούγοντας ραδιόφωνο, οδηγώντας, κάνοντας μπάνιο, ποζάροντας μπροστά στον καθρέφτη… Αυτά τα κλισέ είναι σύγχρονες πραγματικές εκφράσεις ενός απλού ανθρώπου – η ανάγκη του να τραγουδήσει, να εκφραστεί.

Η ομάδα θεάτρου ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ κλείνει φέτος 19 χρόνια. Σε τι θα λέγατε ότι συνοψίζετε ο τρόπος δουλειάς της;

Στην ΝΟΗΤΗ ΓΡΑΜΜΗ προσπαθούμε να μοιραστούμε ιδέες και συναισθήματα με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Παίρνουμε ρίσκα, πειραματιζόμαστε και συνδυάζουμε λόγο, κίνηση και μουσική πιστεύοντας ότι η σύγκλιση των τεχνών είναι ο νέος δρόμος. Στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε καινούργιους κώδικες χρησιμοποιούμε την τεχνική του devised αλλά και θεατρικά κείμενα που μας εμπνέουν. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε πιο εντατικά με παραστάσεις που ανήκουν στο είδος του «θεάτρου της επινόησης» (devised theatre), επιχειρώντας να διατυπώσουμε την προσωπική μας θεατρική γλώσσα και να αναπτύξουμε μια δική μας μεθοδολογία, που συνίσταται περισσότερο στη δημιουργία εικόνων παρά λέξεων.

Μετά το Karaoke Night ακολουθεί μία ακόμα performance, σωστά;

Ναι, το Ex Libris. Είναι μία περιπατητική performance, που επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, και αφορά τη σχέση μας με τα βιβλία και τις ιστορίες που αφηγούνται. Όπως και στον έρωτα, η σχέση αυτή είναι πολύ προσωπική και ιδιαίτερη. Για άλλους είναι μια σχέση μόνιμη, που ανατροφοδοτείται συνεχώς, για άλλους είναι περιστασιακή, για άλλους απρόσμενη και γεμάτη ανατροπές. Οι ιστορίες των βιβλίων δίνουν νόημα στην πολυπλοκότητα και τη χαοτική πλευρά της πραγματικής ζωής. Η performance θα διαδραματίζεται μέσα σε βιβλιοθήκες με τον θεατή να γίνεται ένας flaneur στους δρόμους της βιβλιοθήκης, o παίκτης σε ένα κυνήγι θησαυρού, με θησαυρό το βιβλίο. Αλλά όλα αυτά από τη νέα χρονιά… Προς το παρόν προέχει το “Karaoke Night” στο Θέατρο Φούρνος από τις 20 Οκτωβρίου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024