Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει 5.000 πρόσωπα

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει 5.000 πρόσωπα

Σύμφωνα με έρευνα βρετανών ψυχολόγων

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει γύρω στα 5.000 πρόσωπα, από συγγενείς, φίλους και συναδέλφους έως διασημότητες και αγνώστους που συναντά τυχαία, ενώ όσοι έχουν σούπερ-ικανότητες σε αυτό τον τομέα, είναι ικανοί να αναγνωρίσουν και να θυμούνται έως 10.000 πρόσωπα. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κάνουν μια τέτοια εκτίμηση με βάση στοιχεία.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί ψυχολόγοι έπειτα από πειράματα με μια ομάδα 25 εθελοντών, στους οποίους δόθηκε περιθώριο μιας ώρας για να καταγράψουν όσα περισσότερα πρόσωπα μπορούσαν από την προσωπική ζωή τους και άλλη μια ώρα για να κάνουν το ίδιο με διάσημα πρόσωπα πολιτικών, καλλιτεχνών κ.α.

Σε πολλές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες θυμούνταν το πρόσωπο κάποιου αλλά όχι το όνομά του. Για τον λόγο αυτό, στη συνέχεια, οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες 3.441 διασημοτήτων. Ως αναγνώριση προσώπου θεωρήθηκε η αναγνώριση τουλάχιστον δύο διαφορετικών φωτογραφιών του ίδιου προσώπου (π.χ. του Μπαράκ Ομπάμα ή του Τομ Κρουζ).

Τελικά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικ Μπέρτον του Πανεπιστημίου της Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B», της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science» και τη «Γκάρντιαν», διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι αναγνωρίζουν από 1.000 έως το πολύ 10.000 πρόσωπα, με τους περισσότερους να κινούνται στο μέσο όρο (5.000 πρόσωπα).

Είναι φανερό ότι μερικοί άνθρωποι είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι άλλοι στο να αναγνωρίζουν και να θυμούνται πρόσωπα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι περίπου δύο άνθρωποι στους 100 (το 2% του γενικού πληθυσμού) πάσχουν λίγο-πολύ από προσωποαγνωσία, δηλαδή σχεδόν πλήρη αδυναμία αναγνώρισης άλλων προσώπων.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024