«Έχουμε κλείσει το κεφάλαιο των δανείων από το ΔΝΤ και δεν θα το ανοίξουμε ποτέ ξανά» τόνισε ο Ερντογάν, απευθυνόμενος σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης την Κυριακή.

«Η Τουρκία στέκεται αποφασιστικά εναντίον επιθέσεων που στοχεύουν στην οικονομική της ανεξαρτησία. Η Τουρκία έκλεισε το κεφάλαιο του ΔΝΤ, ώστε να μην ξανανοίξει», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οι οικονομικοί μας δείκτες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση».

Υπενθύμισε ότι το χρέος της Τουρκίας στο ΔΝΤ ήταν 23,5 εκατ. δολάρια όταν το AKP ήρθε στην εξουσία το 2002 υπογραμμίζοντας ότι ξεπληρώθηκε μέχρι το 2013, αλλά σήμερα η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της, στο πλαίσιο της διπλωματικής ρήξης που έχει επέλθει μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, την οποία ο Ερντογάν θεωρεί οικονομικό πόλεμο.

Η νέα δήλωση του τούρκου προέδρου έρχεται μετά την κρίση στην τουρκική λίρα, που οξύνθηκε μετά την ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, μεταξύ άλλων και για τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατείται στην Τουρκία.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διπλασίασε τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και ατσαλιού, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ως απάντηση, η Τουρκία επέβαλε δασμούς σε 22 τύπους αμερικανικών αγαθών ύψους 533 εκατ. δολαρίων.