Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Ζαμπέτας : Μάλιστα κύριε

Γιώργος Ζαμπέτας : Μάλιστα κύριε

O Γιώργος Ζαμπέτας ήταν μια μοναδική μορφή στο τραγούδι, συνυφασμένη με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο.

O Γιώργος Ζαμπέτας ήταν μια μοναδική μορφή στο τραγούδι, συνυφασμένη με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Αλλωστε είχε συμμετοχή σε 95 ταινίες, ένα αξεπέραστο ρεκόρ.

Η προσωπικότητά του και το ταλέντο του ήταν αυτά που τον καθιέρωσαν και από το 1952 έως το 1981 υπηρέτησε το σινεμά άλλοτε γράφοντας μουσική και τραγούδια και άλλοτε απλώς εμφανιζόμενος στο λαϊκό πάλκο.

Η παραγωγικότερη περίοδος για τον μεγάλο δάσκαλο ήταν η «χρυσή» για τον κινηματογράφο και το τραγούδι δεκαετία του 1960. Μπήκε δυναμικά, με το όσκαρ του «Ποτέ την Κυριακή» στο οποίο ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν ο κορυφαίος σολίστ της μουσικής του Μάνου Χατζηδάκι , στα αξέχαστα «Παιδιά του Πειραιά».

Το 1963 ο Γιώργος Ζαμπέτας έγραψε μουσική ή εμφανίστηκε σε έξι ταινίες, το 1964 σε επτά, το 1965 σε δεκαπέντε, το 1966 σε οκτώ, το 1967 σε δεκαπέντε, το 1968 σε δεκαπέντε και το 1969 σε εννέα και το 1971 σε οκτώ ταινίες.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=qSr7E_PL7J0

Μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που έχουν καταγραφεί στο «πανί» είναι το «Μάλιστα κύριε», «Ο Πενηντάρης», «Ο πιο καλός ο μαθητής», «Πατέρα κάτσε φρόνιμα», «Που ‘σαι Θανάση», «Χίλια περιστέρια», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ».

Αφηγείται ο ίδιος για το πώς γεννήθηκε η επιτυχία του «Δεν έχω δρόμο να διαβώ»;

«Στο μαγαζάκι μας όλα μια χαρά, προχωράμε ωραία και κατά τον Απρίλιο-Μάρτη του ’63 πάω και βρίσκω το Δημητράκη, το Δημήτρη το Χριστοδούλου, μήπως έχει τίποτα να μου δώσει.

Και τι μου δίνει… Πρώτο τραγούδι που μου ‘δωσε ήτανε το «Χάθηκες», το «Δεν έχω δρόμο να διαβώ». Το κοιτάω, το περιεργάζομαι, το ξανακοιτάω. Σάλευε, σάλευε αυτό! Από μόνο του μίλαγε το τραγούδι. Ενθουσιάστηκα…

Τότε ήταν που γυρνάγαμε με τον Αλέκο Σακελλάριο την ταινία του, τη «Σωφερίνα», με τη Βουγιουκλάκη. Είχα μπει πια για τα καλά στον κινηματογράφο. Με είχε βάλει ο Σακελλάριος να κάνω έναν μάγκα με μπαγλαμά, φυλακισμένο και στη φυλακή θα κλείνανε την Αλίκη για μια παρανομία και θα αρχίζαμε εκεί μέσα το τραγούδι για να ξεχαστούν οι πόνοι. Το τραγούδι θα ήτανε του Λαβράνου και θα το τραγουδάγαμε όλοι, εγώ, η Αλίκη και το Τρίο Ατενέ.

Λοιπόν εκεί στα γυρίσματα, γύρισε-στοπ, γύρισε-στοπ, μια αργούσε η Βουγιουκλάκη, μια όλο και κάτι γινότανε, πιάνω το μπαγλαμά και αρχίζω μόνος μου να παίζω, να φτιάχνω τους στίχους του Δημητράκη. Εκεί το ‘φτιαξα. Εκεί μου βγήκε. Τότε γεννήθηκε το τραγούδι. Απρίλη ’63.

Το άκουσε κι ο Σακελλάριος και ενθουσιάστηκε. Μου είπε, Ζαμπέτα μου θα δεις αυτό θα γίνει πολύ μεγάλο τραγούδι, να με θυμηθείς. Δεν του έδωσα σημασία».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=qCAplibbPGE

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024