Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Σοφία Παπαδοπούλου μιλάει στο in.gr για τον «Μικρό Πρίγκιπα»

Η Σοφία Παπαδοπούλου μιλάει στο in.gr για τον «Μικρό Πρίγκιπα»

Μια παράσταση – παιχνίδι στο θέατρο 104 από τις 14 Οκτωβρίου

Ο Μικρός Πρίγκιπας, το γελαστό αγόρι με τα χρυσαφένια μαλλιά, μας περιμένει τη φετινή σεζόν στο θέατρο 104. Από τις 14 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η Ομάδα των Πέντε Εποχών παρουσιάζει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο το μαγευτικό παραμύθι του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ μέσα από μία παράσταση – παιχνίδι, που θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους.

Η Σοφία Παπαδοπούλου, η ψυχή της Ομάδας των Πέντε Εποχών που μετράει ήδη 12 χρόνια στο παιδικό θέατρο, μας προσκαλεί σε ένα συναισθηματικό ταξίδι παρέα με τον Μικρό Πρίγκιπα. Από πλανήτη σε πλανήτη μέχρι τη Γη το αγόρι με τα χρυσαφένια μαλλιά ανακαλύπτει τον κόσμο και τον εαυτό του δίνοντας μας πολύτιμα μαθήματα ζωής. Τα παιδιά θα συναντήσουν τον πιλότο, το λουλούδι, τον βασιλιά, την αλεπού και με άξονα πάντα το θεατρικό παιχνίδι θα ανακαλύψουν / αποκαλύψουν  παρέα το βαθύτερο νόημα της ιστορίας. Τόσο απλά, μια και «Μόνο με τη καρδιά βλέπεις καλά, τα μάτια δεν βλέπουν την ουσία».

Στην παράσταση, που σκηνοθετεί και επιμελείται καλλιτεχνικά η Σοφία Παπαδοπούλου, πρωταγωνιστούν η ίδια, η Λυγερή Ταμπακοπούλου και ο Χάρης Φραγκούλης.

Η Σοφία Παπαδοπούλου μίλησε στο In.gr για τον «Μικρό Πρίγκιπα», την παράσταση – παιχνίδι που έστησε στη σκηνή του 104, αλλά και τις υπόλοιπες δράσης της Ομάδας των Πέντε Εποχών.

Γιατί επιλέξατε να παρουσιάσετε φέτος με την Ομάδα των Πέντε Εποχών τον «Μικρό Πρίγκιπα»;

O Μικρός Πρίγκιπας είναι ένα κείμενο που με συγκινεί βαθιά. Είναι ένα μαγικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και για μεγάλους. Στην πρώτη σελίδα του βιβλίου ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο σε έναν «μεγάλο» . Συγκεκριμένα στο παιδί που ήταν κάποτε αυτός ο μεγάλος (γιατί όλοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά, όμως λίγοι το θυμούνται). Από την άλλη εμάς σαν ομάδα μας απασχολεί το θέμα της χαμένης παιδικότητας! Με βασικό εργαλείο μας την τεχνική του θεατρικού παιχνιδιού – την βιωματική διαδικασία –  που εφαρμόζουμε σε όλες τις παραστάσεις μας, παρασύρουμε το κοινό ( μικρούς και μεγάλους) στις δράσεις μας κ από θεατές γίνονται δρώντα πρόσωπα που συμμετέχουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να απολαμβάνουν την παιδικότητα τους στο έπακρο και οι μεγάλοι να ανακαλύπτουν και πάλι αυτή την ξεχασμένη τους πλευρά! Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ «καταλληλότερο» κείμενο, για να «φωτίσει» την δουλειά μας , από αυτό το μικρό αριστούργημα του Antoine de Saint-Exupéry που μοιράζει απλόχερα μαθήματα ζωής αλλά και ανθρωπιάς!

Πόσο συμφιλιωμένοι θεωρείτε ότι  είμαστε με αυτό το «κάτι αληθινό» που είναι κρυμμένο μέσα μας;

Δεν ξέρω… Είμαστε; Αυτό είναι  ένα ερώτημα που πρέπει να θέσει ο καθένας από εμάς στον εαυτό του . Μου θυμίσατε τώρα ένα θεατρικό παιχνίδι που είχα παίξει κάποτε με μια πολύ αγαπημένη ομάδα μαθητών μου. Τους είχα στήσει ένα κυνήγι κρυμμένου θησαυρού… Χρειάστηκε να περάσουν από πολλές δοκιμασίες προκειμένου να φτάσουν  στον «θησαυρό»,  τον οποίο τον είχα κρύψει σε ένα πολύ όμορφο ξύλινο κουτί. Όταν άνοιγαν το κουτί δεν έβρισκαν παρά ένα μικρό καθρεφτάκι… Νομίζω πως ακριβώς έτσι είναι και στη ζωή, χρειάζεται να περάσει κανείς από πολλές «δοκιμασίες» για να βρει το θάρρος και να ανοίξει τον «προσωπικό του κρυμμένο θησαυρό».

Ποια είναι η δική σας σκηνοθετική ματιά στον «Μικρό Πρίγκιπα»;

Στόχος της παράστασης είναι μέσω μιας εύπεπτης διασκευής, σε ένα ευφάνταστο σκηνικό περιβάλλον με βασικό εργαλείο το θεατρικό παιχνίδι και οδηγό τις πέντε αισθήσεις  να συμπαρασύρουμε μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι ενσυναίσθησης, προκειμένου να βιώσουν, να κατανοήσουν, να ανακαλύψουν να «νιώσουν»  την ιστορία του αγοριού με τα χρυσαφένια μαλλιά. Χρώματα, χιούμορ, μεταμορφώσεις, παραμυθένιες σκηνικές δράσεις, χρήση βίντεο και ήχοι είναι μερικά μόνο από τα «υλικά» που θα ξεδιπλώσουν τον μαγικό κόσμο του ήρωα!

Μιλήστε μας λίγο για τις θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες, που προτείνετε μετά την παράσταση στους δασκάλους των παιδιών.

Μέσω της παράστασης τα παιδιά γίνονται αποδέκτες πολλαπλών ερεθισμάτων. Στη συνέχεια με την χρήση των θεατροπαιδαγωγικών δραστηριοτήτων παρέχεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εμβαθύνει και να αναλύσει ξεχωριστά κάθε ερέθισμα. Έτσι τα παιδιά  εισχωρούν βαθύτερα στον πολυσήμαντο κόσμο του έργου και στις πολυεπίπεδες έννοιες που πραγματεύεται.

 Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η αξία του θεάτρου για παιδιά σήμερα;

Το θέατρο ήταν είναι και θα είναι σημαντικό για όλες τις ηλικίες. Βέβαια στο παρελθόν το κακό παιδικό θέατρο θα έλεγα πως ήταν το σύνηθες και όχι  η εξαίρεση. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές καλές παιδικές παραγωγές κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι  γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο θέατρο.  Έτσι όλο και περισσότερα παιδιά  έχουν την δυνατότητα να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του θεάτρου δηλαδή με τον κόσμο μας. Το θέατρο αποτελεί έναν καθρέφτη της πραγματικότητας. Αποτελεί όμως και ένα πεδίο όπου μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων το παιδί συνειδητοποιεί τον κόσμο  γύρω του, αποκτά συναίσθηση   του εαυτού του και των άλλων, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνει την φαντασία του και αναπτύσσει την δημιουργικότητα του.

Η Ομάδα των Πέντε Εποχών αναπτύσσει μία εξαιρετικά πλούσια δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα. Πείτε μας δυο λόγια για τις παράλληλες δράσεις σας, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή ή θα πραγματοποιηθούν προσεχώς.

«Η Ομάδα των Πέντε Εποχών» συστάθηκε το 2006 και είναι μια ενεργή θεατρική ομάδα παιδαγωγικού χαρακτήρα με πληθώρα δράσεων. Από το 2015 μέχρι σήμερα στεγάζεται στο Θέατρο 104 στο Γκάζι παρουσιάζοντας τις παραστάσεις της και μια σειρά εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων. Τη φετινή θεατρική σεζόν, εκτός από τον «Μικρό Πρίγκιπα», θα παρουσιάσουμε δύο ακόμα διαδραστικές παραστάσεις: τα «Παιχνιδομαγέματα»,  τις καθημερινές για σχολεία και ομάδες, μια παράσταση που παίζεται για 6η συνεχόμενη χρονιά και το «Σαν …Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», μια παράσταση που παίζεται για 3η συνεχόμενη χρονιά, τις καθημερινές για σχολεία και  ομάδες  και εισάγει τα παιδιά στον κόσμο του Σαίξπηρ!

Εκτός από τις παραστάσεις μας, έχουμε και μια σειρά εκπαιδευτικών βιωματικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο θέατρο 104 ή στα σχολεία και αντλούν την θεματολογία τους από το περιβάλλον, την τέχνη,  και την καθημερινότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της χαράς του παιχνιδιού και του θεάτρου. Και τέλος για 4η χρονιά  λειτουργούν  «Εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού» κάθε Παρασκευή και Σάββατο  δίνοντας  την ευκαιρία σε νήπια, παιδιά και εφήβους να εκφραστούν και να συνδημιουργήσουν.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024