Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Δράμα στην Αθήνα

Η Δράμα στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ταξιδεύει και εφέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα, με πρώτο σταθμό το Τριανόν

Mετά τη διεξαγωγή του, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει και εφέτος στην υπόλοιπη Ελλάδα με πρώτο σταθμό το Τριανόν (Κοδριγκτώνος και Πατησίων), που από τις 11/10 έως τις 17/10 το τιμά με μια σειρά προβολών: το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 41ου Φεστιβάλ, τις βραβευμένες ταινίες του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας και μια επιλογή από το 4ο Βαλκανικό Πανόραμα.

Εν συνεχεία, το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 87 πόλεις αναδεικνύοντας τη δυναμική του ελληνικού σινεμά.

Ο μεγάλος νικητής της εφετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) είναι ο Παναγιώτης Χαραμής για την ταινία του «Αβανος», ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, με ήρωα έναν πρώην κατάδικο που νιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει για άλλη μια φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει. Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Εκτορας Μαλό – Η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που τελικά συμφιλιώνεται με τη μοναξιά της.

Συνολικά 227 αιτήσεις κατατέθηκαν εφέτος και 66 ταινίες, στην πλειονότητά τους ανεξάρτητες παραγωγές, διεκδίκησαν τελικά τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 animation. Περίπου το ένα τρίτο των σκηνοθετών ήταν γένους θηλυκού. Σε ρόλους-έκπληξη ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτρια Λένα Κιτσοπούλου και ο μουσικός Αργύρης Μπακιρτζής, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους (όπως ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, γνωστός από το τηλεοπτικό «Νησί» και τη «Λέξη που δεν λες»).

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις εφετινές ταινίες είχαν η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι που καταλήγουν στον δρόμο και το κρύβουν από το περιβάλλον τους, υπάλληλοι που δεν έχουν να φάνε, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές που αποτελούν μέρος του προβλήματος, εργατικά ατυχήματα, αλλά και ταξικές ανισότητες, σχέση πολίτη – Αστυνομίας, πολιτικές αλληγορίες.

Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news στην ανθρωποφάγο τηλεόραση που αναπαράγει τα στερεότυπα απέναντι στους ξένους. Η σχέση εγγονών και παππούδων φαίνεται επίσης να απασχολεί όλο και περισσότερους νέους δημιουργούς, ενώ κάποιοι τολμούν να θίξουν θέματα ταμπού (όπως οι ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων).

Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά είναι  οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του Διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Χάρη Φραγκούλη, Μάξιμο Μουμούρη, Ελλη Τρίγγου, Τζωρτζίνα Λιώση, Ρομάνα Λόμπαχ, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ηρώ Μπέζου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κίκα Γεωργίου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Στάνκογλου, Kωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Σίμο Κακάλα, Ερση Μαλικένζου, Αλκη Παναγιωτίδη, Σοφία Σεϊρλή, Στάθη Σταμουλακάτο, Δημήτρη Τζουμάκη, Τάκη Σπυριδάκη, Σήφη Πολυζωίδη, Μάριο Ιωάννου, Κώστα Ξυκομηνό, Δημήτρη Αλεξανδρή, Νίκο Γεωργάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλη Κουκαλάνι και σε ρεκόρ συμμετοχών τη νεαρή Σοφία Κόκκαλη.

Να αναφερθεί τέλος ότι εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια το Φεστιβάλ των μικρομηκάδων «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου: από τις Κυκλάδες και τη Μακεδονία έως το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Τιμές εισιτηρίων:
Κάθε πρόγραμμα (δίωρο προβολών): 7 ευρώ.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024