Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σέφκοβιτς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης

Σέφκοβιτς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης

Κατά τον σλοβάκο ευρωπαίο επίτροπο «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να γίνει ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

«Στην Ελλάδα ο ενεργειακός τομέας θεωρείται σημαντικός πυλώνας για τη μετάβαση της χώρας σε μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη. Μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η ενέργεια είναι μεταξύ των τομέων με το πιο σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό» δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για να μιλήσει στη συνάντηση κορυφής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται σήμερα.

Κατά τον σλοβάκο ευρωπαίο επίτροπο «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να γίνει ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Οπως επεξηγεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», «λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους για την Ευρώπη, διάφορα έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο αγωγός ΤΑΡ ή o τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη συγκαταλέγονται στα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ».

Πλεονεκτήματα

Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα; Επαρκείς και ποικίλες πηγές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στρατηγική γεωγραφική θέση, ιδίως όσον αφορά τα δίκτυα διασύνδεσης για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και ένα συνεχώς φιλικότερο προς τις επενδύσεις κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο.

Κατά τον Μάρος Σέφκοβιτς η Ελλάδα βρίσκεται σε μοναδική θέση να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ενέργεια για τα Νησιά. «Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόρα στην ενεργειακή μετάβαση», εκμεταλλευόμενα τους τοπικούς ενεργειακούς πόρους, ηλιακή, αιολική και θαλάσσια ενέργεια, υιοθετώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας την τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα.

«Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να σπάσουν τη δαπανηρή εξάρτηση από το πετρέλαιο και να καταστήσουν τα νησιά ενεργειακά αυτόνομα» δηλώνει κατηγορηματικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τήλο, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024